Ενδιαφέρον από αρκετές εταιρείες και ανάμεσά τους παίκτες όπως ο ΟΤΕ, τα ΕΛΤΑ και η EΥΔΑΠ συγκεντρώνει η λιανική αγορά ηλεκτρισμού, εν όψει των αναμενόμενων θεσμικών αλλαγών με στόχο τη μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ στο 50% της αγοράς ως το 2020, όπως προβλέπει το μνημόνιο.
Ήδη, το 2015 ήταν μία χρονιά μεγάλης ενεργοποίησης για τις ιδιωτικές εταιρείες προμήθειας ηλεκτρισμού όπως αποτυπώθηκε και στις έντονες διαφημιστικές εκστρατείες, παρότι ακόμα είναι μικρά τα μερίδια αγοράς. Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Λιανικής Αγοράς Ηλεκτρισμού του allazoreyma.gr, τον Νοέμβριο το μερίδιο αγοράς των επτά εναλλακτικών παρόχων ηλεκτρισμού, οι οποίοι δραστηριοποιούνται σήμερα, διαμορφώθηκε στο 5,7%, έναντι 2,95% του τέλους Δεκεμβρίου 2014. Σε απόλυτους αριθμούς η μεταβολή μπορεί να είναι περιορισμένη, αλλά είναι η πρώτη φορά που σημειώνεται τόση κινητικότητα μετά την αρνητική εμπειρία του 2012, όταν έκλεισαν οι εταιρίες Energa και Ηellas Power.
Oι τρεις μεγαλύτεροι από τους επτά εναλλακτικούς προμηθευτές ηλεκτρισμού, η Elpedison (EΛΠΕ - Edison - Ελλάκτωρ), η Ηρων Ενεργειακή (όμιλος ΤΕΡΝΑ) και η Protergia (όμιλος Μυτιληναίου) μοιράζονται μερίδιο 3,41% της αγοράς και οι μικρότεροι παίκτες, η Watt+Volt, η Volterra, η ΝRG και η Green, το 0,84%.
Το τμήμα αγοράς, το οποίο μέχρι στιγμής συγκεντρώνει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τις ιδιωτικές εταιρείες είναι οι επιχειρηματικοί καταναλωτές της Μέσης Τάσης, ο τομέας εκείνος για τον οποίο η ΔΕΗ διατηρούσε παραδοσιακά σχετικά υψηλά τιμολόγια, καλύπτοντας τη διαφορά από τις φθηνότερες χρεώσεις σε άλλες μεγάλες κατηγορίες καταναλωτών.
Τη μάχη για τους καλούς πελάτες της ΜΤ επιβεβαιώνουν και τα στοιχεία, που δείχνουν ότι το μερίδιο των εναλλακτικών στον τμήμα αυτό ξεπερνά το 10%. Αναμένεται δε να αυξηθεί περισσότερο το επόμενο χρονικό διάστημα όσο συνεχίζονται τα δελεαστικά πακέτα των ιδιωτικών εταιριών. Αντίθετα, στους καταναλωτές στη Χαμηλή Τάση, κυρίως οικιακοί και εμπορικοί πελάτες, η διείσδυση των εναλλακτικών παρόχων παραμένει πολύ χαμηλή και επικεντρωμένη στις μεγάλες καταναλώσεις των κατηγοριών αυτών.
Δημοπρασίες
Η μεγάλη θεσμική αλλαγή που περιμένουν οι τρίτοι παίκτες για να διεκδικήσουν σημαντικά μερίδια στην αγορά είναι οι δημοπρασίες ηλεκτρισμού ή/και η πώληση μονάδων της ΔΕΗ ή όποια άλλη εταιρική σύμπραξη στα εργοστάσιά της. Τα μέτρα αυτά, που είναι από τα πρώτα στην ατζέντα του υπουργείου Περιβάλλοντος - Ενέργειας και των δανειστών για τις διαπραγματεύσεις που θα ξεκινήσουν αμέσως μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων, αποσκοπούν στην εξασφάλιση της πρόσβασης τρίτων σε φθηνότερη ηλεκτροπαραγωγή.
Μέχρι σήμερα, η αδυναμία των ιδιωτικών εταιρειών να διαμορφώσουν ένα ανταγωνιστικό «καλάθι», που να συμπεριλαμβάνει και ηλεκτρική ενέργεια παραγόμενη από πιο φθηνά καύσιμα σε σχέση με το φυσικό αέριο, είναι ένα από τα βασικά εμπόδια για την δημιουργία ανταγωνιστικών πακέτων σε σχέση με τα τιμολόγια της ΔΕΗ.
Μάλιστα η μείωση της τιμής του φυσικού αερίου ήταν μία παράμετρος που έπαιξε σημαντικό ρόλο στην κινητοποίηση των ιδιωτικών εταιριών κατά τη φετινή χρονιά, καθώς περιόρισε τη διαφορά κόστους ανάμεσα στη ΔΕΗ και τους άλλους παίκτες.
Η διασφάλιση της πρόσβασης τρίτων στον λιγνίτη αποτελεί ως γνωστόν και πάγιο αίτημα της Ευρωπαικής Επιτροπής τα τελευταία χρόνια, προκειμένου να απελευθερωθεί στην πράξη η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.
Ωι ιδιωτικές εταιρείες παραγωγής ρεύματος στη χώρα μας χρησιμοποιούν ως καύσιμο μόνον το φυσικό αέριο. Μάλιστα η μείωση της τιμής του φυσικού αερίου, σε συνδυασμό με τα capital controls, που είχαν μεταξύ άλλων ως αποτέλεσμα τον περιορισμό των εισαγωγών ρεύματος, οδήγησαν σε αύξηση της εγχώριας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύσιμο το φυσικό αέριο.
(Πηγή: Ημερησία)