Αισθητή μείωση, της τάξης του 28%, έχουν σημειώσει οι τιμές του ηλεκτρισμού στην Κύπρο τα τελευταία χρόνια, τόνισε από το βήμα του 4ου Ενεργειακού Συμποσίου, που διοργανώνουν στη Λευκωσία το ΙΕΝΕ και η εταιρεία Financial Media Way ο Πρόεδρος της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου κ. Όθων Θεοδούλου. Αυτό, όπως επισήμανε, έχει οδηγήσει την Κύπρο πολύ κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο, ενώ μόλις κάποια χρόνια νωρίτερα είχε από τα πιο ακριβά τιμολόγια ρεύματος στην ΕΕ

Αισθητή μείωση, της τάξης του 28%, έχουν σημειώσει οι τιμές του ηλεκτρισμού στην Κύπρο τα τελευταία χρόνια, τόνισε από το βήμα του 4ου Ενεργειακού Συμποσίου, που διοργανώνουν στη Λευκωσία το ΙΕΝΕ και η εταιρεία Financial Media Way ο Πρόεδρος της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου κ. Όθων Θεοδούλου. Αυτό, όπως επισήμανε, έχει οδηγήσει την Κύπρο πολύ κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο, ενώ μόλις κάποια χρόνια νωρίτερα είχε από τα πιο ακριβά τιμολόγια ρεύματος στην ΕΕ.

Ο κ. Θεοδούλου εστίασε, επίσης, στις μεγάλες προκλήσεις της αγοράς ηλεκτρισμού της Κύπρου, καθώς θα πρέπει να αυξηθεί η αποδοτικότητα του σ υστήματος με βάση την αειφόρο ανάπτυξη και τη δημιουργία ενός διαφορετικού μοντέλου λειτουργίας της αγοράς. Οι τρεις βασικοί κατευθυντήριοι άξονες είναι η ανταγωνιστικότητα, η προστασία του περιβάλλοντος και η ασφάλεια ενεργειακού εφοδιασμού.

Ότι οι τρεις φάσεις φιλελευθεροποίησης ολοκληρώθηκαν το 2014, όπως τόνισε ο Πρέοδρος της ΑΗΚ, ωστόσο δεν έχει ακόμα γίνει το πραγματικό άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρισμού, καθώς δεν υπάρχει άλλος σημαντικός προμηθευτής και παραγωγός πλην της ΑΗΚ. Σε κάθε περίπτωση, η ΑΗΚ θα πρέπει να διευκολύνει την συμμετοχή κι άλλων παικτών, έτσι ώστε να είναι ρεαλιστικός ο στόχος του ανοίγματος της αγοράς.

Τέλος, ο κ. Θεοδούλου υπογράμμισε τη σημασία της εισαγωγής και χρήσης φυσικού αερίου στην παραγωγή ηλεκτρισμού το συντομότερο δυνατό, με σκοπό την περαιτέρω μείωση των τιμών, αλλά και των εκπομπών. Σημείωσε, μάλιστα, να εξαιρεθεί η Κύπρος από τις περιβαλλοντικές οδηγίες της ΕΕ με σκοπό την απρόσκοπτη λειτουργία των υφισταμένων μονάδων, αν τελικά δεν προχωρήσει η εισαγωγή φυσικού αερίου , ώστε να μην υπάρξει επιβάρυνση για την οικονομία του νησιού.

Χρυσός Χορηγός του 4ου Ενεργειακού Συμποσίου είναι η Ελληνική Τράπεζα ενώ στους χορηγούς συγκαταλέγονται οι εταιρείες Wartsila και η ΑΗΚ. Υποστηρικτής του Συμποσίου είναι η εταιρεία Orthodoxou Travel ενώ επίσημος αερομεταφορέας είναι η Blue Air. Το Συμπόσιο διοργανώνεται υπό την αιγίδα του ΚΕΒΕ. Χορηγοί Επικοινωνίας είναι οι εφημερίδες "Φιλελεύθερος" και η "CyprusWeekly", η τηλεόραση του ΑΝΤ1 και οι ιστοσελίδες nomisma, energia. gr, philenews και in Cyprus.

Ακολουθήστε το energia.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του energia.gr