Τσιρώνης: Ελλάδα και Κύπρος Μπορούν να Γίνουν Εξαγωγείς Φθηνής και Αέναης Ενέργειας

Τσιρώνης: Ελλάδα και Κύπρος Μπορούν να Γίνουν Εξαγωγείς Φθηνής και Αέναης Ενέργειας
energia.gr
Τρι, 8 Δεκεμβρίου 2015 - 10:12
Η Ελλάδα και η Κύπρος πρέπει να επενδύσουν το ταχύτερο στις ΑΠΕ και να γίνουν, χάρη και στη διασύνδεση, εξαγωγείς φθηνής και αέναης ενέργειας, δηλώνει ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιάννης Τσιρώνης
Η Ελλάδα και η Κύπρος πρέπει να επενδύσουν το ταχύτερο στις ΑΠΕ και να γίνουν, χάρη και στη διασύνδεση, εξαγωγείς φθηνής και αέναης ενέργειας, τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιάννης Τσιρώνης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην κυπριακή εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος».

Όπως αναφέρει, μεταξύ άλλων, ο κ. Τσιρώνης, «σε χώρες όπως η Κύπρος ή η Ελλάδα, τίποτα δεν εμποδίζει μία στροφή στις ανανεώσιμες, η οποία θα είναι εφαλτήριο οικονομικής ανάπτυξης. Ωστόσο πρέπει να αντιμετωπιστούν προβλήματα από κατεστημένες νοοτροπίες και προάσπιση θέσεων εργασίας στα παλιά ενεργειακά μοντέλα. Ακόμα όμως και εάν το ενεργειακό μοντέλο αλλάξει τάχιστα, η στροφή στον κλάδο των μεταφορών είναι πιο σύνθετη. Υπάρχουν λύσεις αλλά θα πρέπει να στηριχθούν με οικονομικούς πόρους από την Ε.Ε. γιατί δεν μπορούν να εξασφαλιστούν σε σύντομο χρονικό διάστημα από τον ιδιωτικό τομέα.»

Αναφορικά με την ενεργειακή συνεργασία με την Κύπρο, την Αίγυπτο και το Ισραήλ, σημειώνει ότι «οι διεθνείς συνεργασίες είναι πάντα επιθυμητές και πρέπει να αποτελούν προτεραιότητα. Δυστυχώς η Ελλάδα δεν πρωτοστατούσε σε αυτόν τον τομέα και συνήθως ακολουθούσε ευρύτερες γεωπολιτικές στρατηγικές της Ε.Ε. ή των ΗΠΑ στην κατεύθυνση του δόγματος "Ανήκομεν εις την Δύσιν"». 

Και προσθέτει ότι «χωρίς να αμφισβητήσουμε ριζικά τους ιστορικούς δεσμούς της Ελλάδας με την Ε.Ε. ή τις ΗΠΑ, πρέπει να πάρουμε πρωτοβουλίες συνεργασιών με όλες τις υπόλοιπες χώρες και ιδίως με τις χώρες της Νοτιοανατολικής Μεσογείου με τις οποίες έχουμε κοινές προοπτικές. Θα πρέπει ωστόσο να επισημάνουμε τους μεγάλους κινδύνους που λανθάνουν σε κάθε διεθνή ενεργειακή στρατηγική, γιατί επιλογές που για δεκαετίες φάνταζαν ασφαλείς μετατράπηκαν σε παράγοντες αστάθειας από αστάθμητους διεθνείς παράγοντες. Πρόσφατο τραγικό παράδειγμα η ύπαρξη του Ισλαμικού Κράτους, που συνδέεται στενά με πρόσφατες ενεργειακές γεωπολιτικές επιλογές. Είμαι λοιπόν ιδιαίτερα θετικός σε πρωτοβουλίες της Ελλάδας και της Κύπρου, αλλά με βήματα πολύ προσεκτικά και μελετημένα.»
Ακολουθήστε το energia.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του energia.gr