Μέχρι το τέλος του 2015, οι ενεργοβόρες βιομηχανίες θα πληρώνουν ένα τιμολόγιο -στη βάση των εκπτώσεων που είχαν εγκριθεί το 2014- της τάξης των 47 ευρώ η μεγαβατώρα. Με την κατάργηση των εκπτώσεων που αποφασίστηκε χθες και τις νέες κατηγορίες τιμολογίων που αποφασίστηκαν η νέα τιμή που προσφέρεται για βασικό φορτίο χωρίς να περιλαμβάνονται οι ρύποι είναι κατά μέσο όρο 57,4 ευρώ η μεγαβατώρα

Μέχρι το τέλος του 2015, οι ενεργοβόρες βιομηχανίες θα πληρώνουν ένα τιμολόγιο -στη βάση των εκπτώσεων που είχαν εγκριθεί το 2014- της τάξης των 47 ευρώ η μεγαβατώρα. Με την κατάργηση των εκπτώσεων που αποφασίστηκε χθες και τις νέες κατηγορίες τιμολογίων που αποφασίστηκαν η νέα τιμή που προσφέρεται για βασικό φορτίο χωρίς να περιλαμβάνονται οι ρύποι είναι κατά μέσο όρο 57,4 ευρώ η μεγαβατώρα.

Οι τελικές τιμές μετά την κατάργηση των εκπτώσεων του 20%, με τα νέα τιμολόγια, την έκπτωση όγκου και την αντιστάθμιση των ρύπων μαζί με όλες τις χρεώσεις κυμαίνονται κατά μέσο όρο στα 68 ευρώ η μεγαβατώρα. Η σύγκριση εάν γίνει με τις τιμές που ισχύουν σε Γερμανία, Γαλλία και Ολλανδία είναι αποκαρδιωτική: οι τιμές ξεκινούν από τα 39 ευρώ η μεγαβατώρα (Γερμανία) και φτάνουν κάτω από τα 50 ευρώ (Ολλανδία) όπως αποκάλυψε η πρόσφατη μελέτη της Deloitte τον περασμένο Μάρτιο.

Υπό αυτήν την έννοια, οι τιμές των νέων βιομηχανικών τιμολογίων της ΔΕΗ, όπως ισχυρίζονται με έμφαση πηγές της ΔΕΚΟ, σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να δημιουργήσουν θέμα κρατικής ενίσχυσης, με δεδομένο ότι οδηγούν σε τιμές που βρίσκονται πάνω από τα οριακά κόστη της επιχείρησης, ενώ με τις εκπτώσεις όγκου δημιουργείται μια ευρεία γκάμα κατηγοριών (56 διαφορετικές χρεώσεις) επί των οποίων θα γίνουν οι διαπραγματεύσεις με τους βιομηχανικούς πελάτες.

Σε κάθε περίπτωση ακόμη και οι βιομηχανίες που εμφανίζονται θετικές να υπογράψουν, έστω και με κρύα καρδιά τα νέα τιμολόγια, σημειώνουν ότι για να γίνει βιώσιμο το κοστολόγιο του ρεύματος της ελληνικής ενεργοβόρου βιομηχανίας, θα πρέπει να προχωρήσουν άμεσα τα άλλα μέτρα: διακοψιμότητα, μείωση του ΕΤΜΕΑΡ και απαλλαγή από τον ΕΦΚ (μέτρα τα οποία περιλαμβάνονται στις κατευθυντήριες γραμμές της ΕΕ και απομένει να υιοθετηθούν από την κυβέρνηση). "Χωρίς την εφαρμογή των συγκεκριμένων μέτρων δεν υπάρχει μέλλον και προοπτική για ανάπτυξη και διατήρηση των βιομηχανιών της χώρας" αναφέρουν πηγές της βιομηχανίας στοCapital.gr.

ΛΑΡΚΟ

Ξεχωριστό κεφάλαιο για τη ΔΕΗ, αποτελεί η περίπτωση της βιομηχανίας νικελίου ΛΑΡΚΟ, η οποία όπως αποκάλυψε χθες το Capital.gr οδεύει φέτος σε κλείσιμο της χρήσης με ζημιές 100 -120 εκατ. ευρώ, ήτοι 8 εκ. ευρώ το μήνα ή αλλιώς 300 χιλιάδες ευρώ την ημέρα! 

Η βιομηχανία σύμφωνα με ανώτατες πηγές της ΔΕΗ, απέτυχε να καταβάλει στις 4 Δεκεμβρίου, όχι τη συνολική οφειλή που προβλέπει ο διακανονισμός αλλά το ποσό που η ίδια είχε δηλώσει ότι μπορεί να καταβάλει (1,5 εκ. ευρώ). Πηγές της διοίκησης ΔΕΗ ανέφεραν ότι ανεξάρτητα με την πολιτική βούληση για το μέλλον της βιομηχανίας νικελίου, υπάρχουν πλέον άμεσες ποινικές ευθύνες για τους ίδιους και ως εκ τούτου είναι υποχρεωμένοι να κινηθούν με βάση τα όσα προβλέπει ο νόμος. 

Τώρα σε σχέση με το μέλλον της ΛΑΡΚΟ, η ΔΕΗ, η οποία είναι και μέτοχος της βιομηχανίας, θα ήταν διατεθειμένη να συζητήσει ένα μακροπρόθεσμο πλάνο, το οποίο θα περιλάμβανε την υλοποίηση σοβαρών επενδύσεων που θα εξασφάλιζαν τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα της εταιρείας. Σε μια τέτοια περίπτωση η ΔΕΗ θα μπορούσε ακόμη και να συμμετάσχει σε αύξηση κεφαλαίου, κάτι που πιθανόν να έκανε και η Εθνική που επίσης είναι μέτοχος, ανεξάρτητα εάν θα παραμείνει ή όχι βασικός μέτοχος το δημόσιο.

Μάλιστα η ΔΕΗ έχει καταθέσει και συγκεκριμένη πρόταση για σύνδεση της τιμής του ρεύματος με την τιμή του νικελίου, υπό τον όρο βεβαίως ότι θα εκπονηθεί το νέο στρατηγικό πλάνο βιωσιμότητας.

Αντίστοιχη σύνδεση θα μπορούσε να γίνει, όπως και στο παρελθόν, και με την τιμή LME του αλουμινίου και για την Αλουμίνιον της Ελλάδος, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων που θα ξεκινήσουν με τη βιομηχανία για την κατάρτιση των νέων τιμολογίων. Θα μπορούσαμε να καταλήξουμε σε ένα τέτοιο τιμολόγιο το οποίο θα έχει βεβαίως μια ανώτατη και μια κατώτατη τιμή, ανέφερε μιλώντας σε δημοσιογράφους ανώτατη πηγή της διοίκησης της ΔΕΗ. 

Υπενθυμίζεται ότι χθες η ΓΣ της ΔΕΗ ενέκρινε τη συνέχιση της ηλεκτροδότησης της ΑτΕ μέχρις ότου ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις με τη βιομηχανία. Εφόσον υπάρξει συμφωνία, τότε τα τιμολόγια θα εγκριθούν εκ νέου από τους μετόχους σε νέα Γενική Συνέλευση.

(Πηγή: capital.gr)

Ακολουθήστε το energia.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του energia.gr