Οι ραγδαίες εξελίξεις στην περιοχή επιβάλλουν όπως η Κυπριακή Δημοκρατία προχωρήσει τάχιστα στην υλοποίηση της ενεργειακής της στρατηγικής, στοχεύοντας στην αξιοπιστία, την ευελιξία και την ανταγωνιστικότητά της, τόνισε ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Γιαννάκης Ομήρου σε ομιλία του στο 4ο Ενεργειακό Συμπόσιο που διοργανώνουν στη Λευκωσία το ΙΕΝΕ και η εταιρεία Financial Media Way

Οι ραγδαίες εξελίξεις στην περιοχή επιβάλλουν όπως η Κυπριακή Δημοκρατία προχωρήσει τάχιστα στην υλοποίηση της ενεργειακής της στρατηγικής, στοχεύοντας στην αξιοπιστία, την ευελιξία και την ανταγωνιστικότητά της, τόνισε ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Γιαννάκης Ομήρου σε ομιλία του στο 4ο Ενεργειακό Συμπόσιο που διοργανώνουν στη Λευκωσία το ΙΕΝΕ και η εταιρεία Financial Media Way.

«Ιδιαίτερα υπό τις παρούσες δυσχερείς συνθήκες στην παγκόσμια οικονομία και τη συνακόλουθη πτώση της εμπορικής αξίας του φυσικού αερίου και ενώ η χώρα αγωνίζεται να ανακάμψει από τις καταστροφικές συνέπειες της κρίσης και των σκληρών αποφάσεων του Eurogroup στην πραγματική οικονομία», ανέφερε ο κ. Ομήρου.

Είπε επίσης ότι ο απώτερος στόχος της Κύπρου να καταστεί περιφερειακό ενεργειακό κέντρο, ως τμήμα της εξωτερικής της πολιτικής, συναρτάται άμεσα με αυτές τις εξελίξεις.

«Επιβάλλεται διορατικότητα, σύνεση και αποφασιστικότητα απέναντι σε έξωθεν επιβουλές και μεθοδεύσεις. Πρέπει να αξιοποιήσουμε τις ευκαιρίες που δημιουργούνται, με γνώμονα πάντα την ουσία του Κυπριακού, που είναι η εισβολή και παράνομη στρατιωτική κατοχή από την Τουρκία εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς και την ανάγκη ορθής επίλυσής του, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, τα σχετικά Ψηφίσματα του ΟΗΕ και τις ευρωπαϊκές αξίες και αρχές», σημείωσε.

Ο κ. Ομήρου ανέφερε ότι βασική συνιστώσα της στρατηγικής της Κυπριακής Δημοκρατίας αποτελεί η ανάδειξη της Ανατολικής Μεσογείου, ως εναλλακτικής οδού ανεφοδιασμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πρόσθεσε ότι η έγκριση, μεταξύ των Έργων Κοινού Ενδιαφέροντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τριών έργων που υπέβαλε η Κύπρος, του “Εuro-Αsia Interconnector”, του “EastMed Pipeline” και ενός τρίτου, για μεταφορά φυσικού αερίου από την περιοχή στην Κύπρο, αποτελεί βήμα προς την ορθή κατεύθυνση.

Τα έργα αυτά, σημείωσε, καθώς και άλλες δράσεις, που προωθεί η Κύπρος, περιλαμβανομένης της αυξημένης χρήσης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και της χρήσης φυσικού αερίου στην ηλεκτροπαραγωγή, στοχεύουν στην άρση της ενεργειακής απομόνωσης της Κύπρου και στη συμβολή της χώρας στο στόχο της Ενεργειακής Ένωσης, προς όφελος της ασφάλειας, της απασχόλησης και της ανάπτυξης. Υπέδειξε ωστόσο ότι χρειάζεται ισχυρότερη δέσμευση από πλευράς της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε αυτούς τους στόχους.

Ο Πρόεδρος της Βουλής της Κύπρου πρόσθεσε ότι αξιοποιώντας τα μοναδικά της πλεονεκτήματα, η Κύπρος καλείται να ανταποκριθεί στον πολύ σημαντικό και δυσανάλογο του μεγέθους της γεωστρατηγικό της ρόλο, σε ένα εξαιρετικά περίπλοκο ενεργειακό τοπίο: Ως παράγοντας σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, ως γέφυρα μεταξύ Ευρώπης και των Αραβικών χωρών και του Ισραήλ και ως αξιόπιστη οδός στο στόχο της ευρωπαϊκής ενεργειακής ασφάλειας.

Πρόσθεσε ότι η ενέργεια αποτελεί την αιχμή του δόρατος των στρατηγικών συνεργασιών που συνήψαν Κύπρος και Ελλάδα με την Αίγυπτο, το Ισραήλ και, πρόσφατα, την Ιορδανία, σε ένα ευρύ φάσμα τομέων.

«Οι συνεργασίες αυτές εδράζονται σε κοινές αρχές και δεν στρέφονται εναντίον καμίας χώρας. Αποκτούν δε εξέχουσα σημασία σε μια περιοχή κλιμακούμενης έντασης, αντικρουόμενων συμφερόντων και σοβαρών προκλήσεων, όπως η Μέση Ανατολή, όπου η ενέργεια αποτελεί μείζον διακύβευμα», ανέφερε.

Είπε επίσης ότι η ενεργειακή στρατηγική της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν μπορεί και δεν πρέπει να καταστεί όμηρος της τουρκικής αδιαλλαξίας στο Κυπριακό, ιδιαίτερα αφού η εμμονή της τουρκικής πλευράς στις απαράδεκτες αξιώσεις της όσον αφορά τη λύση του Κυπριακού, αλλά και οι τουρκικές απειλές κατά της άσκησης από την Κυπριακή Δημοκρατία των κυριαρχικών ενεργειακών δικαιωμάτων της, εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, δεν δικαιολογούν κλίμα εφησυχασμού, επανάπαυσης και ευφορίας.

Σημείωσε την παραδοχή του Τούρκου Πρωθυπουργού, στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας, ότι η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας περνά μέσα από τη λύση του Κυπριακού, την οποία, όμως, η κατοχική δύναμη εννοεί να προσαρμόσει στα δικά της μέτρα.

«Η εξευμενιστική στάση της Ένωσης έναντι της νεοθωμανικής Τουρκίας, η οποία εκμεταλλευόμενη την προσφυγική κρίση, αξίωσε και εξασφάλισε «δώρα» και «εκπτώσεις», συνιστά σοβαρό πλήγμα κατά των αρχών και της αξιοπιστίας της Ένωσης. Η εξαγγελθείσα πρόθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για προώθηση του ανοίγματος πέντε εκ των έξι ενταξιακών κεφαλαίων, περιλαμβανομένου αυτού της ενέργειας, που έχει παγώσει μονομερώς η Κυπριακή Δημοκρατία, ισοδυναμεί με επιβράβευση και περαιτέρω ενθάρρυνση της τουρκικής αλαζονείας και αδιαλλαξίας», είπε ο κ. Ομήρου.

Αναμένεται, πρόσθεσε, ότι οι τακτικισμοί, οι απειλές και οι επιθετικές ενέργειες της Τουρκίας, προκειμένου να πλήξει τις στρατηγικές συνεργασίες της Κύπρου και να επιβληθεί ως περιφερειακή υπερδύναμη και απαράκαμπτος ενεργειακός κόμβος, θα αυξάνονται αναλόγως των ραγδαίων εξελίξεων, που δείχνουν να είναι ευοίωνες και υποσχόμενες για τη Μεγαλόνησο.

Ακολουθήστε το energia.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του energia.gr