Με την παρουσία δεκάδων Ελλήνων εφοπλιστών και υψηλόβαθμων στελεχών ναυτιλιακών ομίλων πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη στην Μεγάλη Βρετανία παρουσίαση της ναυτιλιακής και της λιμενικής αρχής της Σιγκαπούρης με στόχο την προσέλκυση ελληνικών εταιρειών.
Έδρα ήδη δεκάδων ναυτιλιακών και ναυλομεσιτικών εταιριών ελληνικών συμφερόντων, η Σιγκαπούρη που εκτιμάται ότι έχει πλέον περισσότερους από 300 Έλληνες μονίμους κατοίκους, προστίθεται στην μακρά λίστα ξένων ναυτιλιακών κέντρων που ήρθαν στην Αθήνα για να δελεάσουν τους επιχειρηματίες να μεταφέρουν δραστηριότητες τους εκεί. Και η αλήθεια είναι πως η Σιγκαπούρη είναι μια από τις πιο φιλόξενες και ελκυστικές αν όχι η πιο φιλόξενη χώρα για τον κλάδο διεθνώς, σημειώνει στο capital.gr Έλληνας πλοιοκτήτης.
Κατέχοντας καίρια θέση στους δρόμους του παγκόσμιου εμπορίου και συγκεκριμένα στα Στενά της Μάλαγκα και προσφέροντας σειρά φορολογικών και άλλων κινήτρων αποτελεί την μητρόπολη του εμπορίου ολόκληρης της Νοτιοανατολικής Ασίας. Είναι χαρακτηριστικό της σημασίας που αποδίδει η χώρα στον κλάδο το γεγονός πως είναι οι ίδιοι οι αρμόδιοι υπουργοί της κυβέρνησης που επικοινωνούν προσωπικά με όποιον επιχειρηματία εκφράσει ενδιαφέρον για μετεγκατάσταση την οποία μάλιστα και χρηματοδοτούν. Επιδοτούν δε τόσο την απόκτηση ακίνητου όσο και τον εξοπλισμό του γραφείου αλλά και των πρώτων εργαζομένων που θα τα στελεχώσουν ενώ έχουν ιδιαίτερα ανταγωνιστικό φορολογικό πλαίσιο τόσο για την επιχείρηση όσο και για το φυσικό πρόσωπο.
Η Σιγκαπούρη –αν και δεν είναι η πρώτη φορά που παρουσίασε στην Αθήνα- προσετέθη χθες σε ναυτιλιακά όπως το Λονδίνο, το Ντουμπάι, το Χονγκ Κονγκ, το Μονακό, η Βαλέτα, η Λεμεσός αλλά και η Στοκχόλμη, το Ρότερνταμ ακόμα και το Βανκούβερ και άλλα κέντρα που τους τελευταίους μήνες ενεργά επιδιώκουν με παρουσιάσεις, προσφορά κινήτρων και κατ΄ ιδίαν ραντεβού να αποκομίσουν οφέλη από την εκτιμώμενη ως επικείμενη έξοδο αριθμού ελληνόκτητων ναυτιλιακών επιχειρήσεων από την χώρα.
Η Σιγκαπούρη έχει μια ιδιαίτερα ανεπτυγμένη οικονομία της αγοράς και θεωρείται εξαιρετικά φιλική στις επιχειρήσεις με βασικό χαρακτηριστικό την γεωγραφική της θέση και το ρόλο της ως διεθνές κέντρο διαμετακομιστικού εμπορίου. Το λιμάνι της είναι ένα από τα μεγαλύτερα στον κόσμο σε διακίνηση αγαθών ενώ η οικονομία βασίζεται επιπλέον στις εξαγωγές μεταποιημένων εισαγόμενων πρώτων υλών. Η βιομηχανία μεταποίησης υπολογίζεται στο 26% του ΑΕΠ και περιλαμβάνει ηλεκτρονικά, πετρελαιοειδή, χημικά, μηχανολογικά και βιοϊατρικά προϊόντα.
Η νησιωτική χώρα έχει πληθυσμό 5 εκατομμύρια και βρίσκεται νότια της Μαλαισίας. Με έκταση μόλις 718 τετραγωνικά χιλιόμετρα είναι η μικρότερη χώρα της Νοτιοανατολικής Ασίας και συχνά αποκαλείται το σύγχρονο ανάλογο πόλης-κράτους. Μέχρι το 1965 ήταν βρετανική αποικία και παραμένει πλέον μέλος της Κοινοπολιτείας. Ο πληθυσμός της περιλαμβάνει Κινέζους, Μαλαισιανούς, Ταμίλ και Ευρωπαίους που απολαμβάνουν όλοι ιδιαίτερα υψηλό κατά κεφαλήν εισόδημα και βιοτικό επίπεδο. Το Σύνταγμα της χώρας ορίζει ως πολίτευμα την κοινοβουλευτική δημοκρατία αλλά στην πράξη ένα και μοναδικό κόμμα, το Λαϊκό Κόμμα Δράσης, μονοπωλεί την εξουσία από τότε που η χώρα κέρδισε την ανεξαρτησία της.
(Πηγή: capital.gr)