Η ΕΕ Συμφωνεί να Εξοπλίσει την Ουκρανία με Κέρδη από Παγωμένα Ρωσικά Κρατικά Περιουσιακά Στοιχεία

Η ΕΕ Συμφωνεί να Εξοπλίσει την Ουκρανία με Κέρδη από Παγωμένα Ρωσικά Κρατικά Περιουσιακά Στοιχεία
energia.gr
Πεμ, 9 Μαΐου 2024 - 10:31

Οι χώρες της ΕΕ συμφώνησαν να χρησιμοποιήσουν περίπου 3 δισ. ευρώ από τα κέρδη που προκύπτουν από τα δεσμευμένα κρατικά περιουσιακά στοιχεία της Ρωσίας για να αγοράσουν από κοινού όπλα για την Ουκρανία. Η συμφωνία που συνήφθη από τους 27 πρεσβευτές του μπλοκ χθες Τετάρτη αφορά μόνο τα κέρδη που πραγματοποιούνται από το κεντρικό αποθετήριο τίτλων Euroclear του Βελγίου,

όπου φυλάσσονται περίπου 190 δισ. ευρώ από τα περιουσιακά στοιχεία της ρωσικής κεντρικής τράπεζας. Τα δυτικά έθνη ακινητοποίησαν τα κρατικά περιουσιακά στοιχεία της Ρωσίας στο εξωτερικό το 2022, ως απάντηση στην πλήρους κλίμακας εισβολή της στην Ουκρανία.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένει ότι το Euroclear θα παραδίδει περίπου 3 δισ. ευρώ ετησίως, τα οποία θα μεταφέρονται στα ταμεία του μπλοκ ανά διετία, με την πρώτη πληρωμή να αναμένεται τον Ιούλιο. Το μέτρο θα ισχύσει για τα κέρδη που αρχίζει να αποκτά η Euroclear από τα μέσα Φεβρουαρίου 2024.

Από αυτά, το 90% θα χρησιμοποιηθεί για την αγορά όπλων και στρατιωτικού εξοπλισμού για τις δυνάμεις του Κιέβου, ενώ το υπόλοιπο 10% θα χρησιμοποιηθεί για την ανοικοδόμηση. Η κατανομή αυτή κατευνάζει τις ανησυχίες των στρατιωτικά ουδέτερων χωρών της ΕΕ, της Αυστρίας, της Μάλτας, της Κύπρου και της Ιρλανδίας, οι οποίες επιθυμούν μερίδιο των κερδών για τη χρηματοδότηση μη στρατιωτικών σκοπών.

Η κίνηση αυτή, που προετοιμαζόταν επί μήνες, έρχεται μετά την απόρριψη από μέλη της ΕΕ, μεταξύ των οποίων η Γερμανία, η Ιταλία και η Γαλλία, των ουκρανικών αιτημάτων που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ για δήμευση περίπου 260 δισ. ευρώ σε υποκείμενα ρωσικά κρατικά περιουσιακά στοιχεία που έχουν παγώσει στο εξωτερικό. Το Βερολίνο, το Παρίσι και η Ρώμη δήλωσαν ότι ένα τέτοιο ριζοσπαστικό βήμα θα μπορούσε να έχει νομικές και οικονομικές επιπτώσεις.

Οι ΗΠΑ πρότειναν χωριστά επίσης να εκδοθεί χρέος ύψους περίπου 50 δισ. δολαρίων για την Ουκρανία και να αποπληρωθεί με αναμενόμενα μελλοντικά κέρδη από ρωσικά κρατικά περιουσιακά στοιχεία.

Το σχέδιο αυτό θα απέφερε περισσότερα μετρητά στο Κίεβο, αλλά η ΕΕ λέει ότι είναι πολύ περίπλοκο και χρονοβόρο, ενώ η προτεραιότητα θα έπρεπε να είναι η ταχεία χορήγηση των χρημάτων στην Ουκρανία.

Το Euroclear έχει αποκομίσει περίπου 5 δισ. ευρώ καθαρά κέρδη από τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία από την έναρξη της εισβολής της Μόσχας στην Ουκρανία. Από αυτά, τα καθαρά κέρδη που προέκυψαν μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου του τρέχοντος έτους θα παραμείνουν στην Euroclear και θα λειτουργήσουν ως μαξιλάρι έναντι νομικών αξιώσεων.

Η Euroclear θα κρατήσει επίσης το 0,3% των μελλοντικών κερδών ως αμοιβή κινήτρων και θα κρατήσει προσωρινά το 10% για λόγους χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, το οποίο τελικά θα μεταφερθεί στην ΕΕ.

Το Βέλγιο, το οποίο επιβάλλει εταιρικό φόρο 25%, έχει κερδίσει περίπου 1,6 δισ. ευρώ από την έναρξη του πολέμου από τα κέρδη του Euroclear που συνδέονται με τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία. Ο πρωθυπουργός Αλεξάντερ Ντε Κρόο δήλωσε ότι η χώρα του διέθεσε τα έσοδα αυτά "για δαπάνες που σχετίζονται με την Ουκρανία".

Φέτος, τα φορολογικά έσοδα από την Euroclear που συνδέονται με ρωσικά περιουσιακά στοιχεία αναμένεται να ανέλθουν σε 1,7 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 1 δισ. ευρώ έχει διατεθεί για στρατιωτική βοήθεια προς το Κίεβο, σύμφωνα με τη βελγική κυβέρνηση.

Μετά τις πιέσεις των ΗΠΑ και άλλων χωρών μελών της ΕΕ να παραιτηθούν από τα εν λόγω φορολογικά έσοδα, το Βέλγιο δήλωσε ότι θα είναι ανοικτό σε μια "εθελοντική ρύθμιση" με τους εταίρους της ΕΕ και της G7 για τα έσοδα από τον εταιρικό φόρο από τα κέρδη που προκύπτουν από τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία από το 2025.

Ο Ντε Κρόο δήλωσε ότι αυτό θα πρέπει να γίνει "σε συνδυασμό με τους εταίρους της ΕΕ και της G7 που κατέχουν επίσης τέτοια περιουσιακά στοιχεία" και ότι αυτό θα μπορούσε να "ενισχύσει σημαντικά και να διατηρήσει την οικονομική υποστήριξή μας προς την Ουκρανία και να τους βοηθήσει να κερδίσουν αυτόν τον πόλεμο".