ΗΑΕ: Ο Αλ Τζαμπέρ Προσκαλεί τους Επικεφαλής Επιχειρήσεων σε Συνομιλίες για την ΑΙ και το Κλίμα

ΗΑΕ: Ο Αλ Τζαμπέρ Προσκαλεί τους Επικεφαλής Επιχειρήσεων σε Συνομιλίες για την ΑΙ και το Κλίμα
energia.gr
Πεμ, 9 Μαΐου 2024 - 10:12

Ο Σουλτάνος αλ-Τζαμπέρ σχεδιάζει μια τελευταία κίνηση ως πρόεδρος της συνόδου κορυφής COP28 του ΟΗΕ, καλώντας τους επικεφαλής των μεγαλύτερων εταιρειών ενέργειας και τεχνολογίας στον κόσμο για συνομιλίες για το κλίμα στο Άμπου Ντάμπι, λίγες ημέρες πριν από την έναρξη της COP29 στο Αζερμπαϊτζάν.

Ο Τζαμπέρ - ο οποίος είναι επίσης επικεφαλής της Εθνικής Εταιρείας Πετρελαίου του Άμπου Ντάμπι (Adnoc) - δήλωσε ότι θα προσκαλέσει ανώτατα στελέχη από τη Silicon Valley και τους Big Oil για ένα "Change Makers Majlis", ή ειδική συγκέντρωση, στις αρχές Νοεμβρίου για να συζητήσουν την τεχνητή νοημοσύνη και τη μετάβαση στην ενέργεια.

"Το μήνυμά μου προς τον τεχνολογικό τομέα είναι το εξής: Η τεχνητή νοημοσύνη χρειάζεται ενέργεια και η ενέργεια χρειάζεται τεχνητή νοημοσύνη", δήλωσε ο Jaber, ο οποίος είναι επίσης υπουργός βιομηχανίας και προηγμένης τεχνολογίας των ΗΑΕ. "Ας συνεργαστούμε για να μειώσουμε τις εκπομπές της συμβατικής ενέργειας που θα εξακολουθείτε να χρειάζεστε και για τους τρόπους με τους οποίους η ΤΝ μπορεί να οδηγήσει στην ενεργειακή απόδοση", δήλωσε στους Financial Times.

Η εκδήλωση στο Άμπου Ντάμπι - που αντικατοπτρίζει το majlis που πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης COP28 - θα πραγματοποιηθεί αμέσως πριν από την Adipec, ένα ετήσιο συνέδριο που πραγματοποιείται επίσης στην πρωτεύουσα και στο οποίο συνήθως παρευρίσκονται οι περισσότεροι από τους διευθύνοντες συμβούλους των παγκόσμιων πετρελαϊκών εταιρειών.

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας έχει εκτιμήσει ότι η ηλεκτρική ενέργεια που καταναλώνεται από τα κέντρα δεδομένων σε παγκόσμιο επίπεδο θα υπερδιπλασιαστεί έως το 2026 σε περισσότερες από 1.000 τεραβατώρες, ποσότητα που αντιστοιχεί περίπου στην ετήσια κατανάλωση της Ιαπωνίας. Αυτό έχει επίσης εγείρει ανησυχίες σχετικά με τις επιπτώσεις στο περιβάλλον.

Πριν από τις περσινές διαπραγματεύσεις της COP28, ορισμένοι αμφισβήτησαν αν ο Jaber, ως επικεφαλής της Adnoc, ήταν ο κατάλληλος πρόεδρος για τις σημαντικότερες διαπραγματεύσεις για το κλίμα στον κόσμο.

Ο Αντόνιο Γκουτέρες, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, δήλωσε μετά τη σύνοδο κορυφής της COP ότι απαιτείται αυστηρότερη δράση για τα ορυκτά καύσιμα.

Αλλά τους τελευταίους μήνες, πριν από την παράδοση της προεδρίας της COP στον υπουργό οικολογίας του Αζερμπαϊτζάν Μουχτάρ Μπαμπάγιεφ, ο Τζαμπέρ έχει καταλάβει τα φώτα της δημοσιότητας για τον ρόλο του στο κλίμα, κάνοντας ομιλίες σε συνέδρια για το κλίμα. Την επόμενη εβδομάδα πρόκειται να μιλήσει για την ενέργεια και την τεχνητή νοημοσύνη στη σύνοδο κορυφής των CEO της Microsoft.

Τα ΗΑΕ, το Αζερμπαϊτζάν και η Βραζιλία, οικοδεσπότης της COP30, έχουν σχηματίσει μια τρόικα με στόχο να διασφαλίσουν την πρόοδο από τη μία COP στην επόμενη.

Οι συμφωνίες που έγιναν στο Ντουμπάι περιλάμβαναν την πρώτη παγκόσμια δέσμευση για απομάκρυνση από τα ορυκτά καύσιμα και τη δέσμευση για τριπλασιασμό της παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές έως το 2030.

Ωστόσο, έκτοτε υπήρξε μικρή εφαρμογή των δεσμεύσεων. Το ζήτημα του τρόπου χρηματοδότησης της μετάβασης σε μια πράσινη οικονομία εξακολουθεί να συζητείται έντονα και αναμένεται να κυριαρχήσει στις συνομιλίες της φετινής COP29 στο Μπακού τον Νοέμβριο.

Ο Τζαμπέρ δήλωσε ότι πιστεύει ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα αποτελέσει "τη γέφυρα" για το πώς ο κόσμος θα μπορούσε ταυτόχρονα να "μειώσει τις εκπομπές και ταυτόχρονα να αυξήσει την κοινωνική και οικονομική αξία παντού".

Το Άμπου Ντάμπι έχει τοποθετηθεί ως περιφερειακός κόμβος τεχνητής νοημοσύνης, καθώς επιδιώκει να διαφοροποιηθεί πέρα από το πετρέλαιο.