Η Vattenfall συμφώνησε την πώληση του 49% των αιολικών πάρκων Nordlicht 1 και 2 στον χημικό κολοσσό BASF. Το αιολικό έργο Nordlicht κατασκευάζεται στη γερμανική Βόρεια Θάλασσα χωρίς κρατικές επιχορηγήσεις και, με συνολική εγκατεστημένη ισχύ 1,6 GW, θα είναι το μεγαλύτερο έργο υπεράκτιου αιολικού πάρκου σε υλοποίηση για τη Vattenfall μέχρι σήμερα.

 

Η περιοχή του αιολικού πάρκου Nordlicht βρίσκεται 85 χιλιόμετρα βόρεια του νησιού Borkum στη γερμανική Βόρεια Θάλασσα και αποτελείται από δύο ξεχωριστές τοποθεσίες: Το Nordlicht 1 με ισχύ περίπου 980MW και το Nordlicht 2 με ισχύ περίπου 630MW.

Μόλις τεθεί σε πλήρη λειτουργία, η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας αναμένεται να ανέλθει σε περίπου 6TWh ετησίως, που αντιστοιχεί στην κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας 1,6 εκατομμυρίων γερμανικών νοικοκυριών.

Η Vattenfall είναι υπεύθυνη για την ανάπτυξη και την κατασκευή των εγκαταστάσεων Nordlicht και σκοπεύει να χρησιμοποιήσει το μερίδιό της στη μελλοντική παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας για να προμηθεύσει τους πελάτες στη Γερμανία με ηλεκτρική ενέργεια χωρίς ορυκτά καύσιμα.

Η BASF θα χρησιμοποιήσει το μερίδιό της για να τροφοδοτήσει τις εγκαταστάσεις παραγωγής χημικών προϊόντων της στην Ευρώπη, ιδίως στο Ludwigshafen.

Το Nordlicht είναι ήδη το δεύτερο μεγάλο υπεράκτιο αιολικό έργο της Vattenfall στο οποίο η BASF συμμετέχει ως εταίρος.

Το 2021, η BASF απέκτησε σχεδόν το ήμισυ των μετοχών του υπεράκτιου αιολικού πάρκου Hollandse Kust Zuid στην ολλανδική Βόρεια Θάλασσα.

Τα μέρη συμφώνησαν να μην αποκαλύψουν τις οικονομικές λεπτομέρειες της συναλλαγής.

Με την επιφύλαξη της τελικής επενδυτικής απόφασης, η οποία αναμένεται το 2025, η κατασκευή των Nordlicht 1 και 2 αναμένεται να ξεκινήσει το 2026.

Τα αιολικά πάρκα αναμένεται να είναι πλήρως λειτουργικά το 2028.