Cero Development: Έλαβε Περιβαλλοντικούς Όρους για 379,34 MW σε Σέρρες και Δράμα

Cero Development: Έλαβε Περιβαλλοντικούς Όρους για 379,34 MW σε Σέρρες και Δράμα
Του Χρήστου Κοντογεώργη
Τρι, 23 Απριλίου 2024 - 08:00

Περιβαλλοντικούς όρους για έργα συνολικής ισχύος 379,34 MW σε Σέρρες και Δράμα έλαβε η Cero Development Hellas, ο  ελληνικός βραχίονας της Cero Generation, εταιρεία της Macquarie’s Green Investment Group (GIG)

Συγκεκριμένα, υπεγράφη από τη Γενική Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Πολιτικής του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) η Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (Α.Ε.Π.Ο) για πέντε φωτοβολταïκους σταθμούς, συνολικής ισχύος 379,34 MW καθώς και για τα απαιτούμενα έργα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας και Διασύνδεσης, στους Δήμους Σιντίκης και Κ. Νευροκοπίου των περιφερειακών ενοτήτων Σερρών και Δράμας της εταιρείας «Ήλιος Σερρών Μ.Α.Ε», η οποία είχε συσταθεί το 2020 με μοναδικό μέτοχο τη Cero Generation.
 
Το έργο αφορά στην κατασκευή και λειτουργία φωτοβολταϊκών σταθμών τα οποία έχουν αδειοδοτηθεί από τη ΡΑΕ  και θα εγκατασταθούν σε έκταση 8.003 στρεμμάτων. Τα συνοδά έργα αφορούν στην κατασκευή και λειτουργία Κέντρου Υπερυψηλής Τάσης (ΚΥΤ), καθώς και υπόγειου και υπέργειου δικτύου διασύνδεσης μέσης και υπερυψηλής τάσης.

Τα έργα υπάγονται διοικητικά εντός των ορίων του Δήμου Σιντικής της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και εντός των ορίων του Δήμου Κάτω Νευροκοπίου  Δράμας της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας Θράκης.

Οι φωτοβολταϊκοί σταθμοί θα αποτελούνται από:

  • Φωτοβολταϊκά πλαίσια,
  • Αντιστροφείς ισχύος (inverters)-Σύστημα στήριξης φωτοβολταϊκών πλαισίων
  • Οικίσκους – Υ/Σ με μετασχηματιστές ανύψωσης τάσης και απαραίτητο ηλεκτρολογικό
  • Πίνακες ΑC Χαμηλής και Μέσης Τάσης.
  • Τερματικούς Σταθμούς Μέσης Τάσης με απαραίτητο ηλεκτρολογικό υλικό (πίνακες Μέσης Τάσης).
  • Καλωδιώσεις και υλικά διασύνδεσης.
  • Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης (Κ.Υ.Τ.) ΜΤ/ΥΥΤ 33/400kV με όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό (μετασχηματιστής, πίνακες, διακοπτικό υλικό, συστήματα προστασίας).
  • Σύστημα ελέγχου και μετρήσεων.
  • Σύστημα γείωσης – αντικεραυνικής προστασίας.
  • Περίφραξη Οικοπέδων
  • Φυτεύσεις και μέτρα διαχείρισης ομβρίων στο σταθμό Καταφύτου

Για την πρόσβαση στις θέσεις των φωτοβολταϊκών σταθμών θα χρησιμοποιηθεί το επαρκές αγροτικό δίκτυο της περιοχής. Όσον αφορά στα φωτοβολταΪκά πάρκα   «Ανθότοπος ΙΙ» και «Ανθότοπος VI», προβλέπεται κατάργηση υφιστάμενων οδών συνολικού μήκους 2,23 χλμ και 2,64 χλμ, αντίστοιχα, ενώ παράλληλα προβλέπεται η κατασκευή νέας εξωτερικής οδοποιίας 1,8 χλμ και 773 μέτρων, αντίστοιχα. Επιπλέον, στους φωτοβολταϊκούς σταθμούς «Ανθότοπος ΙΙΙ» και «Ανθότοπος V» προβλέπεται η κατάργηση 257 μ. και 373 μ. υφιστάμενων οδών, αντίστοιχα.
 
Είναι αξιοσημείωτο ότι για το project είχαν εκφραστεί  αντιρρήσεις στο πλαίσιο διαβούλευσης της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων από την εταιρεία «Κτήμα Κώστα Λαζαρίδη Α.Ε». Επίσης, προβληματισμοί εκφράστηκαν και από τον δήμαρχο Κάτω Νευροκοπίου. Ακολούθησε τροποποίηση του διαγράμματος κάλυψης για τον φωτοβολταϊκό σταθμό στη θέση Κατάφυτο, αξιολογώντας τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Μεταξύ άλλων  περιορίστηκαν οι εκτάσεις χωροθέτησης των φωτοβολταϊκών  πλαισίων κατά  49.03% σε σχέση με την αρχική έκταση με ταυτόχρονη απομάκρυνση του ορίου χωροθέτησης κατά 500 μέτρα από τα όρια του οικισμού Κατάφυτο.