ΙΕΑ: Ιστορικό Ρεκόρ Αναμένεται να Σημειώσει η Παγκόσμια Ηλεκτροπαραγωγή Από Πυρηνική Ενέργεια το 2025-26

ΙΕΑ: Ιστορικό Ρεκόρ Αναμένεται να Σημειώσει η Παγκόσμια Ηλεκτροπαραγωγή Από Πυρηνική Ενέργεια το 2025-26
energia.gr
Σαβ, 20 Απριλίου 2024 - 15:18

Η παγκόσμια ηλεκτροπαραγωγή από πυρηνική ενέργεια θα φτάσει σε ιστορικώς υψηλά επίπεδα τη διετία 2025-2026, όπως δήλωσε την Παρασκευή ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA)

Συγκεκριμένα, στην ομιλία του στο συνέδριο της IICEC με θέμα « Επιχειρηματικός Κόσμος και Βιώσιμη Ενέργεια», που διοργάνωσε το Πανεπιστήμιο Σαμπαντζί της Κωνσταντινούπολης, ο Φατίχ Μπιρόλ υπογράμμισε την ουσιαστική αύξηση του ενδιαφέροντος για την πυρηνική ενέργεια. παρά τα προβλήματα που υπάρχουν, όπως η χρηματοδότηση των επενδύσεων.

Ο επικεφαλής του ΙΕΑ απέδωσε το φαινόμενο σε τρεις βασικούς παράγοντες: την παρατηρούμενη στροφή εκ μέρους χωρών που στο παρελθόν είχαν δηλώσει ότι δεν θα επιστρέψουν στην πυρηνική ενέργεια, την κατασκευή νέων πυρηνικών σταθμών σε όλο τον κόσμο και την ανάπτυξη πυρηνικών τεχνολογιών.

«Πρώτον, οι χώρες που είχαν πει ‘δεν θα χρησιμοποιήσω ξανά τις πυρηνικές εγκαταστάσεις μου’ και ‘θα μειώσω το μερίδιο της πυρηνικής ενέργειας’ έχουν αλλάξει εντελώς γνώμη.

Ποιες ήταν αυτές οι χώρες; Η Ιαπωνία, για παράδειγμα, έχει αρχίσει να επανεκκινεί τους υφιστάμενους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής της. Η Νότια Κορέα έχει την ίδια πολιτική με τη Σουηδία». Δεύτερον, ο Μπιρόλ ανέφερε ότι σε πολλές χώρες έχουν ξεκινήσει να κατασκευάζονται νέοι πυρηνικοί σταθμοί, με την Κίνα να πρωτοστατεί.

«Κατασκευάζονται νέοι συμβατικοί πυρηνικοί σταθμοί στη Γαλλία, την Πολωνία, την Τουρκία και τις ΗΠΑ. Μόλις ολοκληρώθηκαν στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα», είπε. Ο τρίτος παράγοντας είναι οι αναδυόμενες πυρηνικές τεχνολογίες, οι οποίες έχουν τη δυνατότητα να βελτιώσουν την ενεργειακή ασφάλεια και να συμβάλουν στην επίτευξη του στόχου των καθαρών μηδενικών εκπομπών έως το 2050.

Αναγνωρίζοντας τον κρίσιμο ρόλο που διαδραματίζει η πυρηνική ενέργεια στην επίτευξη αυτού του στόχου, πέρυσι, κατά τη Διάσκεψη Κορυφής του ΟΗΕ για το Κλίμα, την COP28 στο Ντουμπάι, υιοθετήθηκε μία δήλωση για τον τριπλασιασμό της δυναμικότητας της πυρηνικής ενέργειας έως το 2050.Ας σημειωθεί, τέλος, ότι η Τουρκία, επικαλούμενη τη συγκεκριμένη διακήρυξη, έχει προαναγγείλει την κατασκευή δύο ακόμη πυρηνικών σταθμών, πέραν του πρώτου της χώρας στο Ακκούγιου, το οποίο βρίσκεται υπό κατασκευή στην επαρχία της Μερσίνας στις ακτές της Μεσογείου, απέναντι από τα κατεχόμενα της Κύπρου.

Υπενθυμίζεται ότι η πρώτη μονάδα του Ακκούγιου αναμενόταν να τεθεί σε λειτουργία το 2023, ωστόσο το 2022 η εταιρεία κατασκευής, η κρατική ρωσική Rosatom, είχε δυσκολίες στο να προμηθευτεί εξοπλισμό από τρίτες χώρες, με συνέπεια η έναρξη λειτουργίας να μετατεθεί για τον Οκτώβριο του 2024. Οι άλλες τρεις μονάδες αναμένεται να ολοκληρωθούν έως το 2026.