Οι Εκρήξεις στο Ιράν, η Ένταση στη Μ. Ανατολή και οι Εκκλήσεις για Αυτοσυγκράτηση

Οι Εκρήξεις στο Ιράν, η Ένταση στη Μ. Ανατολή και οι Εκκλήσεις για Αυτοσυγκράτηση
energia.gr
Παρ, 19 Απριλίου 2024 - 10:48

Η αντιαεροπορική άμυνα του Ιράν έβαλε εναντίον εισερχόμενων στόχων τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής, εν μέσω αναφορών για εκρήξεις, οι πρώτες ενδείξεις είναι ότι το Ισραήλ έχει προχωρήσει σε αντίποινα για την επίθεση της Τεχεράνης με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους την περασμένη εβδομάδα. Μετά τις αναφερθείσες εκρήξεις στις πόλεις Ισφαχάν, στο κεντρικό Ιράν, και Ταμπρίζ στα βορειοδυτικά, τα ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης

υποβάθμισαν τις ζημιές από τις ύποπτες επιθέσεις και το Ιράν ήρε τους περιορισμούς πτήσεων που επιβλήθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Συρίας ανέφεραν ότι ισραηλινοί πύραυλοι στόχευσαν θέσεις αεράμυνας στη νότια περιοχή της, προσθέτοντας ότι το πλήγμα προκάλεσε υλικές απώλειες.

Το Ισραήλ δεν προέβη σε κανένα επίσημο σχόλιο. Ωστόσο ισραηλινοί πολιτικοί ανέφεραν ότι η χώρα έπληξε το Ιράν. Το αμερικανικό ABC News μετέδωσε ότι ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος του είπε ότι το Ισραήλ είχε εκτοξεύσει πυραύλους σε αντίποινα κατά του Ιράν νωρίς το πρωί της Παρασκευής.

Το CBS News μετέδωσε επίσης ότι δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι του επιβεβαίωσαν ότι ένας ισραηλινός πύραυλος έπληξε το Ιράν.

Το Ισφαχάν στεγάζει τόσο μια ιρανική στρατιωτική αεροπορική βάση όσο και μια σημαντική τοποθεσία στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, το οποίο η Τεχεράνη επιμένει ότι είναι καθαρά ειρηνικό, αλλά το οποίο η Δύση φοβάται ότι θα μπορούσε να θέσει την Ισλαμική Δημοκρατία στο κατώφλι της οπλικής ικανότητας.

Το πρακτορείο ειδήσεων Tasnim, το οποίο βρίσκεται κοντά στους επίλεκτους Φρουρούς της Επανάστασης του Ιράν, ανέφερε ότι η αεροπορική βάση και οι πυρηνικές εγκαταστάσεις κοντά στο Ισφαχάν είναι ασφαλείς και απέρριψε αναφορές για οποιαδήποτε επίθεση από το εξωτερικό.

Ανώτερος στρατιωτικός αξιωματούχος στο Ισφαχάν δήλωσε στα κρατικά μέσα ενημέρωσης ότι η αεράμυνα έβαλε κατά αγνώστων αντικειμένων και δεν υπήρξαν ζημιές.

Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας, ο πυρηνικός παρατηρητής του ΟΗΕ, δήλωσε την Παρασκευή ότι μπορεί να "επιβεβαιώσει ότι δεν υπάρχει καμία ζημιά στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν".

Πρόσθεσε σε ανάρτησή της στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X ότι "συνεχίζει να ζητά από όλους ακραία αυτοσυγκράτηση και επαναλαμβάνει ότι οι πυρηνικές εγκαταστάσεις δεν πρέπει ποτέ να αποτελούν στόχο σε στρατιωτικές συγκρούσεις".

Όμως ο Τάλι Γκότλιβ, νομοθέτης του κυβερνώντος κόμματος Λικούντ, έγραψε στην πλατφόρμα ότι οι Ισραηλινοί θα πρέπει να έχουν "το κεφάλι τους ... ψηλά με υπερηφάνεια" για τη δύναμή τους, προσθέτοντας:"Μακάρι να ανακτήσουμε τη δύναμη της αποτροπής μας".
Σε μια πιο αινιγματική ανάρτηση, ο Ιταμάρ Μπεν-Γβιρ, ο ακροδεξιός υπουργός εθνικής ασφάλειας του Ισραήλ, ο οποίος είχε ζητήσει "συντριπτική επίθεση" κατά του Ιράν, έγραψε στο Χ: "Αδύναμος!".

Ο Λευκός Οίκος και το Πεντάγωνο αρνήθηκαν να σχολιάσουν.

Η ένταση είναι υψηλή στη Μέση Ανατολή για πιθανά ισραηλινά αντίποινα μετά την εκτόξευση από το Ιράν περισσότερων από 300 οπλισμένων μη επανδρωμένων αεροσκαφών και πυραύλων κατά του εβραϊκού κράτους το περασμένο Σαββατοκύριακο, την πρώτη φορά που η Τεχεράνη στοχεύει τη χώρα απευθείας από το έδαφός της.

Το Ιράν είχε δηλώσει ότι το χτύπημα ήταν απάντηση σε επίθεση στην πρεσβεία του στη Δαμασκό που σκότωσε ανώτερους στρατιωτικούς διοικητές, για την οποία η Τεχεράνη κατηγόρησε το Ισραήλ.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι είχαν δηλώσει ότι θα απαντήσουν, παρά τις δυτικές εκκλήσεις για αυτοσυγκράτηση και τους φόβους για τον αντίκτυπο που θα μπορούσε να έχει στη σύγκρουση στη Γάζα, καθώς και τον κίνδυνο ότι τυχόν αντίποινα θα μπορούσαν να ωθήσουν τη Μέση Ανατολή σε ολοκληρωτικό πόλεμο.
Το Αμερικανικό Πεντάγωνο ανέφερε νωρίτερα ότι ο υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν μίλησε με τον Ισραηλινό ομόλογό του Γιοάβ Γκαλάντ την Πέμπτη για να συζητήσουν "τις περιφερειακές απειλές και τις αποσταθεροποιητικές ενέργειες του Ιράν στη Μέση Ανατολή".