Η Κίνα Εντείνει τις Προσπάθειες για Ενίσχυση της Έρευνας και Ανάπτυξης της Βιομηχανίας Υδρογόνου

Η Κίνα Εντείνει τις Προσπάθειες για Ενίσχυση της Έρευνας και Ανάπτυξης της Βιομηχανίας  Υδρογόνου
energia.gr
Παρ, 29 Μαρτίου 2024 - 18:30

Η Κίνα προχώρησε πρόσφατα στην εγκατάσταση του μεγαλύτερου σταθμού παραγωγής και εφοδιασμού με πράσινο υδρογόνο στην ζώνη οικονομικής ανάπτυξης Changsha Economic Development Zone, που βρίσκεται στην επαρχία Χουνάν στα κεντρικά της χώρας

Παράλληλα, ενεργοποιήθηκε πλαίσιο δοκιμών εφοδιασμού με καύσιμο υδρογόνο βαρέων φορτηγών και οχημάτων στον ίδιο σταθμό.

Ο σταθμός πράσινου υδρογόνου κατασκευάστηκε από τον όμιλο Sany Group, με δυνατότητα παραγωγής υδρογόνου 2.000 τυπικών κυβικών μέτρων (scm) την ώρα, αλλά και ικανότητα εφοδιασμού σε καύσιμα 2.000 κιλών ημερησίως.

Σε πλήρη λειτουργία, ο αναφερόμενος σταθμός θα μπορεί να εφοδιάζει με καύσιμο υδρογόνο περισσότερα από 100 οχήματα εμπορικής χρήσης ημερησίως.

Η Κίνα εντείνει τις προσπάθειες για την ενίσχυση της έρευνας και της ανάπτυξης της βιομηχανίας υδρογόνου για την ανάπτυξη νέων ποιοτικών παραγωγικών δυνάμεων, με στόχο τη δημιουργία ενός μοντέλου ανάπτυξης που βραβεύει την ποιότητα έναντι της ποσότητας.

Η ενέργεια από το υδρογόνο έχει αναδειχθεί σε κεντρικό θέμα κατά τη διάρκεια των ετήσιων "δύο συνόδων" της Κίνας που πραγματοποιήθηκαν νωρίτερα αυτό το μήνα. Επισημάνθηκε επίσης στην έκθεση εργασίας της κινεζικής κυβέρνησης για πρώτη φορά ως κρίσιμος αναδυόμενος κλάδος.

Σύμφωνα με έκθεση του Sinopec Group, του μεγαλύτερου διυλιστηρίου πετρελαίου της Κίνας, η κατανάλωση ενέργειας υδρογόνου της χώρας προβλέπεται να φτάσει σχεδόν τους 86 εκατομμύρια τόνους έως το 2060, με βιομηχανική κλίμακα 4,6 τρισεκατομμυρίων γιουάν (637 δισεκατομμύρια δολάρια).

Ως βασικό στοιχείο στον παγκόσμιο ενεργειακό μετασχηματισμό, η ενέργεια του υδρογόνου παίζει πολλά υποσχόμενο ρόλο στην επανάσταση της παραγωγής και της κατανάλωσης ενέργειας.

Αναμένεται να βοηθήσει στην οικοδόμηση ενός καθαρού, χαμηλών εκπομπών άνθρακα, ασφαλούς και αποδοτικού ενεργειακού συστήματος, ευθυγραμμισμένο με τους στόχους της Κίνας για την κορύφωση του άνθρακα και την ουδετερότητα του άνθρακα.