Σδούκου: Δεν Υπάρχει Πράσινη Μετάβαση Χωρίς τη Διασύνδεση Ρόδου - Ηπειρωτικής Ελλάδας

Σδούκου: Δεν Υπάρχει Πράσινη Μετάβαση Χωρίς τη Διασύνδεση Ρόδου - Ηπειρωτικής Ελλάδας
της Αρχοντίας Γ. Καλλιτέρη
Πεμ, 28 Μαρτίου 2024 - 16:42

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του προγράμματος Rhodes Co-Lab από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και την TUI. Μεταξύ των ομιλητών ήταν ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, και η Υπουργός Τουρισμού. Το παρών έδωσαν επίσης αιρετοί 

σε εθνικό και τοπικό επίπεδο, φορείς του ιδιωτικού τομέα, αντιπρόσωποι επαγγελματικών φορέων, αλλά και πολίτες. Παρευρέθηκαν, τέλος, ο CEO του Ομίλου TUI και ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Tui Care.

Τον φιλόδοξο αλλά εφικτό στόχο του να μετατραπεί η Ρόδος στο πρώτο παγκόσμιο παράδειγμα ολιστικού προορισμού παρουσίασαν οι εταίροι του προγράμματος Rhodes Co-Lab. Το πρόγραμμα υλοποιείται υπό την εποπτεία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και της TUI, ενώ, όπως αναφέρθηκε, συμμετέχουν πάνω από 100 φορείς. Αυτοί οι φορείς προέρχονται τόσο από τον δημόσιο τομέα, τον ιδιωτικό, τους επαγγελματικούς φορείς της Ρόδου, και την κοινωνία των πολιτών.

Ένα σημείο που τονίστηκε από όλους τους ομιλητές, είναι η κρισιμότητα συμμετοχής των κατοίκων του νησιού σε αυτό το project, καθώς η ολιστικότητα θα εκτείνεται σε όλους τους τομείς της καθημερινότητας, από την παραγωγή και κατανάλωση ενέργειας, μέχρι και την παραγωγή και κατανάλωση φαγητού. Αξίζει να σημειωθεί πως το Rhodes Co-Lab δεν είναι ένα σχέδιο που έχει «μείνει στα χαρτιά», αλλά υλοποιείται ήδη μέσω 38 σχεδίων δράσης.

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας είχε ενισχυμένη παρουσία, τόσο με τον Υπουργό, Θόδωρο Σκυλακάκη, όσο και την Υφυπουργό, Αλεξάνδρα Σδούκου. Ο Υπουργός έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, υπογραμμίζοντας την άμεση απειλή της κλιματικής κρίσης. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής θα απασχολήσουν ολόκληρο τον πλανήτη για την επόμενη εικοσαετία, ασχέτως του πόσο αποτελεσματικά θα είναι τα μέτρα αντιμετώπισής της. Παράλληλα, τόνισε πως η κλιματική κρίση θα πλήξει όλους τους τουριστικούς προορισμούς της χώρας, ειδικά την ανατολική Ελλάδα. Ανάμεσα στις ειδήσεις που προέκυψαν, ο κύριος Σκυλακάκης ανέφερε ότι το Υπουργείο επιθυμεί να χρηματοδοτήσει προγράμματα για τον εξορθολογισμό της κατανάλωσης νερού. Ένα από τα βασικά εργαλεία που θα αξιοποιήσει το ΥΠΕΝ είναι το Ταμείο Απανθρακοποίησης των Νησιών.

Η Υφυπουργός δήλωσε φανατική υποστηρίκτρια της πρωτοβουλίας Rhodes Co-Lab. Η κυρία Σδούκου εξήγησε πως το πρόγραμμα αυτό αποτελεί τη συνέχεια του πιλοτικού προγράμματος που είχε εφαρμοστεί σε τρία μικρότερα νησιά: την Αστυπάλαια, την Τήλο, και τη Χάλκη. Ωστόσο, πέρα από τις πρόσθετες δυσκολίες που παρουσιάζει η βιώσιμη διαχείριση πόρων στα νησιά, τα μαθήματα από τις τρεις προαναφερθείσες εμπειρίες έπρεπε να προσαρμοστούν και στα μεγέθη της Ρόδου. Η κυρία Σδούκου τόνισε επίσης πως δεν υπάρχει πράσινη μετάβαση χωρίς την ενεργειακή διασύνδεση της Ρόδου με την ηπειρωτική Ελλάδα. Ως εκ τούτου, ένα από τα πιο κρίσιμα σημεία του Rhodes Co-Lab είναι η πόντιση καλωδίων που θα συνδέουν τη Ρόδο με την Κόρινθο, έργο που το ΥΠΕΝ επιθυμεί να προκηρύξει εντός του 2024 και να έχει υλοποιηθεί εντός διετίας. Στόχος η αλλαγή του μείγματος ενέργειας με ένα υβριδικό σύστημα όπου θα λειτουργούν ΑΠΕ, σε ποσοστό 50-80%, και μπαταρίες. Επί του παρόντος, η Ρόδος ηλεκτροδοτείται από ΑΠΕ κατά 15%, με τον στόχο του 2030 να είναι η διείσδυση στο 40%.

Καίρια ήταν και η παρέμβαση του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, Γιώργου Χατζημάρκου. Ο κύριος Χατζημάρκος δήλωσε πως οι καταστροφικές πυρκαγιές του 2023 δεν υπονόμευσαν το Rhodes Co-Lab, αντιθέτως ανέδειξαν την επιτακτική ανάγκη για δράση. Εξήρε, επίσης, την αντίδραση των κατοίκων και των φορέων της Ρόδου κατά τη διάρκεια των πυρκαγιών, εξηγώντας ότι παρά τις δυσκολίες, το νησί δεν εισήλθε σε φάση εσωστρέφειας μετά την περιβαλλοντική καταστροφή. Τέλος, δήλωσε πως η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου είναι έτοιμη για να αντιμετωπίσει την κλιματική κρίση, κάτι που δεν είναι αυτονόητο στην υπόλοιπη Ευρώπη.