Τον Ιανουάριο αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία η υπερσύγχρονη νέα λιγνιτική μονάδα «Πτολεμαΐδα 5», της ΔΕΗ, που διαθέτει ισχύ 660 μεγαβάτ. Η πολυαναμενόμενη έναρξη λειτουργίας της μονάδας θα ενισχύσει σημαντικά το ηλεκτρικό σύστημα της χώρας σε μια περίοδο καμπής κατά την οποία τίθεται εν αμφιβόλω η επάρκεια φυσικού αερίου για ηλεκτροπαραγωγή εκτός του ότι θα συμβάλει στη μείωση της τελικής κατανάλωσης του ορυκτού. Τα εγκαίνια της «Πτολεμαΐδα 5» έχουν προγραματιστεί για τον επόμενο μήνα, Οκτώβριο, ενώ έως τότε, θα ξεκινήσει η δοκιμαστική λειτουργία της.

Είναι ενδεικτικό της αναγκαστικής στροφής της κυβέρνησης στο θέμα της χρήσης λιγνίτη τον γεγονός ότι ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο θέμα κατά τη χθεσινή συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Ο κ. Μητσοτάκης είπε  ναι μεν η κυβέρνηση δεν υπαναχωρεί από την στρατηγική της  απολιγνιτοποίησης, την οποία χαρακτήρισε ως μονόδρομο για τη χώρα, ωστόσο τόνισε πως η επιστροφή στη χρήση του λιγνίτη για την επόμενη διετία είναι προσωρινό μέτρο αλλά απολύτως αναγκαίο για την ενεργειακή επάρκεια της χώρας υπό το  πρίσμα των ακραίων τιμών του φυσικού αερίου.

Βέβαια, ο Πρωθυπουργός αποτόλμησε πρόβλεψη, λέγοντας πως  οι τιμές του αερίου δεν θα διατηρηθούν σε αυτά τα υψηλά επίπεδα για πάντα και άφησε να εννοηθεί πως αναμένει να υπάρξει διόρθωση, έστω και σε υψηλότερα επίπεδα από ό, τι πριν ξεκινήσει η κρίση, με αποτέλεσμα το κόστος του λιγνίτη να είναι πιο ακριβό από εκείνο του φυσικού αερίου. Μάλιστα, ανέφερε ότι η νέα μονάδα θα διευρύνει το ενεργειακό μείγμα, και θα συμβάλει στη διασφάλιση της ενεργειακής επάρκειας της χώρας.

Eίναι σημαντικό να τονιστεί πως η «Πτολεμαΐδα 5» παρά το γεγονός ότι είναι ενισχυμένη με υψηλό βαθμό απόδοσης και θα εκπέμπει μειωμένους ρύπους, δεν πρόκειται να μετατραπεί σε μονάδα καύσης φυσικού αερίου, από το 2026, όπως ήταν αρχικά προγραμματισμένο, αφού το σχέδιο εγκαταλείφθηκε.

Επί του παρόντος, το σχέδιο της κυβέρνησης για την ενεργειακή επάρκεια της χώρας, περιλαμβάνει τη  μετατροπή μονάδων φυσικού αερίου σε μονάδες καύσης ντίζελ, δίχως ρήτρα εκπομπών ρύπων. Προ ημερών, σε συνάντηση που είχε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, με τους επικεφαλείς τωνς τριών ηλεκτροπαραγωγών, ΔΕΗ, Elpedison και Ήρων που διαθέτουν μονάδες φυσικού αερίου με δυνατότητα μετατροπής τους σε ντίζελ, να ενεργοποιήσουν το σχέδιο μετάβασης καυσίμου εντός του μήνα που διανύουμε. Έτσι, έγινε γνωστό ότι οι μονάδες της ΔΕΗ στην Κομοτηνή και το Λαύριο, οι δυο μονάδες της Elpedison σε Θίσβη και Θεσσαλονίκη, καθώς και η μονάδα του» Ήρωνα», θα λειτουργήσουν με όριο τις 120 ώρες με ντίζελ έως το τέλος Σεπτεμβρίου.

Οι εν λόγω μονάδες με συνολική ισχύ 1795 MW, θα πρέπει να διατηρούν εφεξής, αποθέματα πετρελαίου 20 ημερών έναντι των 5 ημερών που ίσχυε πριν από την κρίση, όπως προβλέπεται από την ΡΑΕ, ενώ θα λειτουργούν με ντίζελ, σε μηνιαία βάση προκειμένου να συμβάλουν στην ευρύτερη μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου.