ΥΠΕΝ: Η Ελλάδα Αποδεσμεύει 303.000 Βαρέλια Πετρελαίου Από τα Στρατηγικά της Αποθέματα

ΥΠΕΝ: Η Ελλάδα Αποδεσμεύει 303.000 Βαρέλια Πετρελαίου Από τα Στρατηγικά της Αποθέματα
energia.gr
Σαβ, 12 Μαρτίου 2022 - 06:57

Τον τρόπο και το χρόνο για την αποδέσμευση ποσότητας 303.000 βαρελιών πετρελαίου από τα στρατηγικά αποθέματα, καλείται να διευκρινίσει η Επιτροπή Διαχείρισης Σοβαρών Διαταραχών του Εφοδιασμού που συνεκλήθη από το ΥΠΕΝ

Συγκεκριμένα, με αφορμή την Ουκρανική κρίση και τις επιπτώσεις της, η χώρα ως μέλος της Ε.Ε. αλλά και του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΔΟΕ-ΙΕΑ), στο πλαίσιο των υποχρεώσεων της προβαίνει στις σχετικές συνεργασίες και συνεννοήσεις ώστε να ληφθούν τα κατάλληλα αναγκαία μέτρα που θα διασφαλίσουν την ορθολογική λειτουργία και τον εφοδιασμό στο χώρο του πετρελαίου.

Σύμφωνα με σχετική εισήγηση του ΥΠΕΝ, για τον λόγο αυτό πραγματοποιήθηκε η σημερινή σύγκλιση της Επιτροπής Διαχείρισης Σοβαρών Διαταραχών του Εφοδιασμού σε πετρέλαιο και προϊόντα στο πλαίσιο της εφαρμογής του ΣΜΕΑ (Σχέδιο Μέτρων έκτακτης Ανάγκης για την αντιμετώπιση σοβαρών διαταραχών εφοδιασμού σε πετρέλαιο ή και πετρελαιοειδή προϊόντα). Η Υ.Α. συγκρότησης της Επιτροπής με ευρεία συμμετοχή και παραγόντων της αγοράς ,έχει τροποποιηθεί από 24.2.2020.

Όπως, εξάλλου, αναφέρει το Υπουργείο με αφορμή τη συνεδρίαση της επιτροπής, στο πλαίσιο του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας, (συμμετοχή 30 χωρών ), μέσω της συμμετοχής μας  στο Governing Board του IEA,  η Ελλάδα αποδέχθηκε ως χώρα τη συμμετοχή της στη συλλογική δράση απελευθέρωσης συνολικά 60mb πετρελαίου (εκατομμύρια βαρέλια) από τα αποθέματα ασφαλείας. Η συμμετοχή της χώρας μας σε ποσοστό  0,5% της ετήσιας κατανάλωσης ανέρχεται σε 303 χιλιάδες βαρέλια. Η ίδια απόφαση, για συμμετοχή στην απελευθέρωση αποθεμάτων ασφαλείας έχει ληφθεί  και στο πλαίσιο της Ε.Ε. από τις λοιπές χώρες που είναι και μέλη και του ΙΕΑ.

Ήδη  σε συνεργασία με τα δύο διυλιστήρια έχει καλυφθεί το ποσοστό αυτό συμμετοχής και έχει ενημερωθεί ο ΔΟΕ, απομένουν τα επόμενα βήματα όπως προσδιορίζονται από τις διαδικασίες του ΔΟΕ, αναφορικά με τον χρόνο απελευθέρωσης όπως και τη διάρκεια, το είδος προϊόντων  αλλά και λοιπά ζητήματα.

Ας σημειωθεί ότι το Υπουργείο έχει ήδη απευθυνθεί στους παράγοντες της αγοράς (Διυλιστήρια, ΣΕΕΠΕ), από 24/2, ζητώντας τη συνεργασία τους και ενημέρωσή του για θέματα επάρκειας εφοδιασμού σε πετρελαιοειδή, την διαφοροποίηση πηγών εφοδιασμού και τις προβλέψεις τους για τις συνέπειες στην αλυσίδα προμήθειας πετρελαίου, ενώ έκτοτε έχει υπάρξει έκτοτε συνεχής και αποτελεσματική συνεργασία, κύρια με τα 2 διυλιστήρια που έχουν και το κύριο βάρος του τομέα.