Νέα Μέτρα από Κομισιόν για Στήριξη της Αγοράς Ενέργειας- Στο Τραπέζι και οι Αποζημιώσεις

Νέα Μέτρα από Κομισιόν για Στήριξη της Αγοράς Ενέργειας- Στο Τραπέζι και οι Αποζημιώσεις
του Αδάμ Αδαμόπουλου
Τρι, 8 Μαρτίου 2022 - 08:00

Οι φόβοι για σοκ και δέος στην ευρωπαϊκή οικονομία εξαιτίας της συνεχιζόμενης πολεμικής σύγκρουσης στην Ουκρανία, αναγκάζει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ετοιμάσει μια νέα δέσμη μέτρων που κατατείνουν στην ενίσχυση της ανθεκτικότητας της αγοράς ενέργειας της Ε.Ε. τα οποία θα παρουσιάσει σήμερα στις Βρυξέλλες. Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αναφέρθηκε στην ανάγκη να υπάρξει μια ασπίδα προστασίας για καταναλωτές και επιχειρήσεις που θα εδράζεται στη διαφοροποίηση των προμηθειών φυσικού αερίου, με απώτερο στόχο να μειωθεί η υψηλή εξάρτηση από την Ρωσία.

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Μάριο Ντράγκι, σε συνάντηση που είχε με την κα φον ντερ Λάιεν επεσήμανε με τη σειρά του το πόσο αναγκαία είναι η λήψη μέτρων για την αποζημίωση των ευάλωτων καταναλωτών και επιχειρήσεων, χωρίς όμς να αποσπάσει θετικό σχόλιο από τη συνομιλήτριά του. Σε κάθε περίπτωση το ζήτημα θα συζητηθεί στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής που θα διεξαχθεί στις Βερσαλλίες το διήμερο 10 και 11 Μαρτίου.

Προς αυτή την κατεύθυνση θεωρείται ότι κινούνται και οι επισημάνσεις του του Ευρωπαίου Επιτρόπου Οικονομίας, Πάολο Τζεντιλόνι, σε συνέντευξή του στην εφημέριδα, La Stampa. Ο κ. Τζεντιλόνι ανέφερε ότι η Επιτροπή δεν αποκλείει το ενδεχόμενο δημιουργίας μηχανισμών αποζημίωσης προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κρίση.

Ακόμη, η Κομισιόν, ύστερα από το περσινό φιάσκο, φέρεται να ετοιμάζεται να επιβάλει, πριν από τον ερχομό του χειμώνα του 2023,  υποχρεωτικά ελάχιστα επίπεδα αποθεμάτων φυσικού αερίου στις αποθήκες των κρατών-μελών προκειμένου να διασφαλίσει ότι έως το τέλος του προσεχούς Σεπτεμβρίου το επίπεδο των αποθεμάτων αερίου στην Ε.Ε. να διαμορφωθεί τουλάχιστον στο 80% της συνολικής χωρητικότητας. Είναι ενδεικτικό της τραγικής εικόνας που δημιούργησε η αβελτηρία των Ευρωπαίων ιθυνόντων το τελευταίο έτος, ότι τα αποθέματα φυσικού στην Ε.Ε. βρίσκονται, σήμερα, στα επίπεδα του 27,6%.

Το πώς θα καταφέρει η Ε.Ε. να ανατρέψει την κάκιστη εικόνα που αυξάνει τις τιμές ήδη από το περασμένο φθινόπωρο ότι τοι αέριο και το πετρέλαιο αντιπροσώπευσε, πέρυσι, σχεδόν το 75% των εισαγωγών της Ένωσης από την Ρωσία, σύμφωνα με την Eurostat. Μάλιστα, η στατιστική υπηρεσία της Ε.Ε. επισημαίνει πως ακόμα και εάν το συνολικό ισοζύγιο εισαγωγών -εξαγωγών μεταξύ των δύο πλευρών μειώθηκε στο διάστημα 2011- 2021, εν τούτοις, η Ρωσία παραμένει η τρίτη μεγαλύτερη εξαγωγική δύναμη ενεργειακών προϊόντων προς τις χώρες-μέλη, με ποσοστό 62% των συνολικών εισαγωγών της περιοχής. Είναι ενδεικτικό ότι στο ίδιο χρονικό διάστημα, η αξία των εισαγωγών ρωσικής ενέργειας ανήλθε σε 157 δισ. ευρώ!

Στην Αθήνα, σε μια ένδειξη της ανησυχίας που διακατατέχει τα μέλη της κυβέρνησης για τα τεκταινόμενα στην Ουκρανία, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης είπε, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ANT1, σχετικά με τις ακραίες τιμές  στην ενέργεια και το σιτάρι, ότι «οι μέρες που διανύουμε είναι δύσκολες με απρόβλεπτο το μέλλον» και ότι ένας πιθανός ευρωπαϊκός αποκλεισμός των ρωσικών εισαγωγών πετρελαίου θα οδηγήσει σε ακόμη πιο ακραίες τιμές. (Θυμίζουμε ότι η Ελλάδα εξαρτάται κατά το 40% από τις εισαγωγές ρωσικού αερίου για την κάλυψη των αναγκών της) Εμφανίστηκε, όμως, βέβαιος ότι η Ε.Ε. θα λάβει άμεσα και αποτελεσματικά μέτρα κατά της κρίσης στην ενέργεια.

Τέλος, στο Λονδίνο, ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Μπόρις Τζόνσον, δήλωσε ότι δεν μπορεί η Ευρώπη να πάψει να χρησιμοποιεί ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο από τη μια στιγμή στην άλλη και κάλεσε τις χώρες της Γηραιάς ηπείρου να σπεύσουν να εξασφαλίσουν προμήθειες ορυκτών καυσίμων εκτός Ρωσίας. Επανέλαβε δε πως τις αμέσως επόμνες ημέρες προτίθεται να ανακοινώσει μια νέα στρατηγική για τον ενεργειακό εφοδιασμό της χώρας του.