Έρχεται Τροπολογία για τις Λιγνιτικές Μονάδες - Παγώνουν οι Παρεμβάσεις στα Τιμολόγια Ρεύματος

Έρχεται Τροπολογία για τις Λιγνιτικές Μονάδες - Παγώνουν οι Παρεμβάσεις στα Τιμολόγια Ρεύματος
του Δημήτρη Αβαρλή
Παρ, 1 Μαρτίου 2019 - 08:10

Μέχρι την επόμενη εβδομάδα θα έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο με τον διαγωνισμό για τις λιγνιτικές μονάδες, ενώ στόχος είναι τον Απρίλιο να κατατεθούν οι δεσμευτικές προσφορές και τον Μάιο να έχει κλείσει οριστικά το θέμα, σύμφωνα με πληροφορίες του energia.gr. Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες

, αναμένεται η κατάθεση τροπολογίας για το διαγωνισμό στο νομοσχέδιο για τα ενεργειακά με στόχο μέχρι την επόμενη Τρίτη να έχει ψηφιστεί και να προχωρήσει έτσι η διαδικασία. Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας επισπεύδει τις διαδικασίες, καθώς αποτελεί ένα από τα προαπαιτούμενα για να ανάψει το Eurogroup του Μαρτίου το πράσινο φως για την επιστροφή των κερδών των ελληνικών ομολόγων. Μάλιστα, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομίας Πιερ Μοσκοβισί το έκανε σαφές -χθες- σε δηλώσεις του μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, όταν είπε πως δύο εκκρεμότητες υπάρχουν: η διευθέτηση των κόκκινων δανείων και ο διαγωνισμός για τις λιγνιτικές μονάδες. Είχαν προηγηθεί οι επαφές του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γ. Σταθάκη με την αρμόδια για θέματα ανταγωνισμού Επίτροπο της Ε.Ε. Μαργκρέτε Βεστάγκερ, όπου σύμφωνα με πληροφορίες τέθηκαν όλα τα ζητήματα σε σχέση με την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα, αλλά και οι όροι που θα διαμορφώσουν ευνοϊκότερο πεδίο στον διαγωνισμό για τους λιγνίτες. Στο πλαίσιο αυτό αναζητείται μια φόρμουλα για τον διαγωνισμό στην κατεύθυνση της μείωσης του τιμήματος των μονάδων, αλλά και η προσθήκη στο SPA ρήτρας επιμερισμού των ζημιών ανάμεσα στη ΔΕΗ και στους αγοραστές. Παράλληλα, οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως φορέας υλοποίησης του διαγωνισμού θα είναι η ΔΕΗ.

Την ίδια, ώρα και με αφορμή τις εκθέσεις της ευρωπαϊκής επιτροπής για την ελληνική οικονομία και ειδικότερα τον τομέα της ενέργειας φαίνεται ότι απασχολεί το υπουργείο Ενέργειας και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το ζήτημα του ανοίγματος της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα. Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες υπάρχει η πεποίθηση πως όταν τεθεί σε εφαρμογή η προθεσμιακή αγορά στο πλαίσιο του target model τότε και μόνο θα αρχίσει να μειώνεται στη λιανική το μερίδιο της ΔΕΗ, για να επιτευχθούν έτσι και οι στόχοι. Υπενθυμίζεται, ακόμα, πως φέτος η ΔΕΗ θα πρέπει να διαθέσει προς δημοπρασία (ΝΟΜΕ) το 115% της λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής παραγωγής που σημαίνει πως θα πρέπει να βγει στην αγορά και να αγοράσει ποσότητες ηλεκτρικού ρεύματος.

Παράλληλα, σε ό,τι αφορά το θέμα με τα τιμολόγια του ρεύματος, φαίνεται πως όποιες παρεμβάσεις είχαν προγραμματιστεί το προηγούμενο διάστημα παγώνουν. Ειδικότερα, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε δηλώσεις του στο κανάλι της Βουλής ξεκαθάρισε πριν λίγες ημέρες πως δεν θα αυξηθούν τα τιμολόγια της ΔΕΗ. Σύμφωνα λοιπόν με πληροφορίες η θέσπιση ρήτρας CO2 και η μείωση του ΕΤΜΕΑΡ παγώνει προς το παρόν. Να σημειωθεί πως οι χρεώσεις των ΥΚΩ και του ΕΤΜΕΑΡ στο τιμολόγιο ρεύματος δημιουργεί δυσαρέσκεια στους πολίτες. Μάλιστα, το Κέντρο Προστασίας των Καταναλωτών σε ανακοίνωσή του υπενθυμίζει την επιστολή που είχε στείλει πέρσι στους αρμόδιους φορείς και στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στην οποία χαρακτήριζε απαράδεκτες τις χρεώσεις, επισημαίνοντας πως τιμωρούνται οι καταναλωτές που χρησιμοποιούν νυχτερινό ρεύμα για θέρμανση. «Όμως, ένα χρόνο μετά, οι καταναλωτές που χρησιμοποιούν νυχτερινό ρεύμα, για θέρμανση, εξακολουθούν να χαρατσώνονται. Οι λογαριασμοί, που μόλις ήρθαν, αποτελούν ηλεκτροσόκ», επισημαίνει η Ένωση ζητώντας από το υπουργείο να καταργήσει τις χρεώσεις.