Νissan-Ηλεκτρική Επίθεση με τρία Μοντέλα και νέο Gigafactory στο Ην. Βασίλειο

Νissan-Ηλεκτρική Επίθεση με τρία Μοντέλα και νέο Gigafactory στο Ην. Βασίλειο
energia.gr
Δευ, 27 Νοεμβρίου 2023 - 11:16

Η Nissan έχει ανακοινώσει μια μεγάλη σειρά επενδύσεων και σχεδίων για την ηλεκτροκίνηση, πολλά από τα οποία φημολογούνται εδώ και καιρό, αλλά τώρα προσδιορίζονται με ακρίβεια. Συνοπτικά, σχεδίασε δύο νέα CUV και μια ολοκαίνουργια έκδοση του Leaf, τα οποία και τα τρία θα παράγονται στο Ηνωμένο Βασίλειο στο εργοστάσιο της Nissan στο Σάντερλαντ.

Προς υποστήριξη αυτών των σχεδίων, η Nissan θα προσθέσει επίσης ένα άλλο εργοστάσιο στο Sunderland για να καταστεί δυνατή η παραγωγή.

Η είδηση διέρευσε αρχικά νωρίτερα την προηγούμενη εβδομάδα πριν από την επίσημη ανακοίνωση, αλλά η Nissan προέβη σε επίσημες ανακοινώσεις την Πέμπτη.

  • Μια έκδοση EV του Qashqai (διατίθεται στην αγορά ως Rogue Sport στις ΗΠΑ)
  • Μια έκδοση EV του Juke (το Juke σταμάτησε να κυκλοφορεί στις ΗΠΑ το 2018, αλλά εξακολουθεί να πωλείται παγκοσμίως)
  • Ένας «αντικαταστάτης» του Nissan Leaf EV

Αυτά τα τρία EV θα βασίζονται στις φιλοσοφίες(!) Hyper Urban, Hyper Punk και Chill Out, αντίστοιχα.

Επίσης ετοιμάζεται η κατασκευή ενός τρίτου προγραμματισμένου gigafactory στο Sunderland ως μέρος του σχεδίου κατασκευής «EV36Zero» της Nissan.

Και εδώ ξεχωρίζουν μερικά πράγματα. Πρώτον, φαίνεται ότι η φιλοσοφία «Chill Out» του Nissan θα είναι η βάση για το νέο Leaf. Δεύτερον, ακούγεται ότι η Nissan στρεφεται στα crossover με το χαρτοφυλάκιο EV. Όχι μόνο θα υπάρξει ένα EV Qashqai και ένα EV Juke (μαζί με μια πιθανώς crossover-ish αντικατάσταση Leaf), αλλά και το Leaf φαίνεται να πηγαίνει σε CUV (crossover-utility vehicle).

Το Hyper Urban είναι το μεγαλύτερο project, οπότε από εκεί θα δείτε το Qashqai EV. Το Hyper Punk είναι ένα συμπαγές crossover, και αυτό φαίνεται σαν το πιο φυσικό ανάλογο του Juke. Όσο για το ακόμη μικρότερο Chill Out, θα είναι το σημείο εκκίνησης για το νέο Leaf. 

Η Nissan φαίνεται να ασχολείται πλέον κυρίως με την ηλεκτροκίνηση και έχει επαναλάβει ότι σχεδιάζει να διαθέτει 100% ηλεκτρικό χαρτοφυλάκιο προς πώληση στην Ευρώπη έως το 2030. Πιθανώς, σχεδιάζει να συνεχίσει να πουλάει συμβατικά οχήματα  παγκοσμίως. Αυτήν τη στιγμή, το μόνο ανταγωνιστικό EV που προσφέρει η μάρκα είναι το εκπληκτικά δημοφιλές Ariya, ένα αυτοκίνητο που επιβεβαιώνει ότι η Nissan έχει ακόμα κάποιες πραγματικές σχεδιαστικές λεπτομέρειες — και δίνει την ελπίδα ότι αυτά τα μελλοντικά EV θα έχουν ξεχωριστό στυλ.

Aνακοινώνονται επίσης διάφορες πρωτοβουλίες της βρετανικής κυβέρνησης για την υποστήριξη των σχεδίων της Nissan, ο Πρωθυπουργός Rishi Sunak είπε ότι : «Η επένδυση της Nissan είναι μια τεράστια ψήφος εμπιστοσύνης στην αυτοκινητοβιομηχανία του Ηνωμένου Βασιλείου, η οποία ήδη συμβάλλει τεράστια με £71 δισεκατομμύρια ετησίως για την οικονομία μας. Αυτό το εγχείρημα θα εξασφαλίσει αναμφίβολα το μέλλον της Σάντερλαντ ως η Silicon Valley του Ηνωμένου Βασιλείου για την καινοτομία και την κατασκευή ηλεκτρικών οχημάτων».

Περισσότερα στην ιστοσελίδα της Nissan εδώ