Οι Top 10 κατασκευαστές EV το 2ο Τρίμηνο του 2023: Tesla, BYD και GAC Aion στην Τριάδα

Οι Top 10 κατασκευαστές EV το 2ο Τρίμηνο του  2023: Tesla, BYD και GAC Aion στην Τριάδα
energia.gr
Παρ, 18 Αυγούστου 2023 - 11:00

Καθώς οι αυτοκινητοβιομηχανίες μάχονται για μερίδιο αγοράς στη νέα ηλεκτρική εποχή, μερικοί ξεχωρίζουν από το πλήθος. Συγκεκριμένα, η Tesla διατήρησε την ιδιότητά της ως ο μεγαλύτερος κατασκευαστής ηλεκτρικών οχημάτων στον κόσμο το δεύτερο τρίμηνο, με την BYD να κλείνει τη διαφορά. Εν τω μεταξύ, ο τρίτος μεγαλύτερος κατασκευαστής EV μπορεί να σας εκπλήξει. Δείτε ποιοι άλλοι μπήκαν στη λίστα παρακάτω.

Tesla, BYD μάχη για την κορυφή
Μόνο κατά τη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου πωλήθηκαν πάνω από 2,15 εκατομμύρια EV, αντιπροσωπεύοντας σχεδόν 40% αύξηση σε σχέση με το προηγούμενο έτος (YOY). Τόσο οι αυτοκινητοβιομηχανίες όσο και οι νεοφυείς επιχειρήσεις συνεχίζουν να μάχονται για το μερίδιο αγοράς, καθώς η παραγωγή EV αυξάνεται.

Η Tesla ξεπέρασε εύκολα τις προσδοκίες, παραδίδοντας 466.000 EV το δεύτερο τρίμηνο του 2023. Το τρίμηνο ρεκόρ ήταν αρκετό για να διατηρήσει την ηγετική της θέση στην παγκόσμια αγορά EV.

Η πρωτοπόρος EV συνεχίζει να αυξάνει την παραγωγή με εντυπωσιακό ρυθμό, καθώς οι παραδόσεις αυξήθηκαν κατά 10% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο. Η αύξηση έρχεται εν μέσω επιθετικών μειώσεων τιμών που ξεκίνησαν νωρίτερα φέτος.

Ξεκίνησε με μια γερή πτώση των τιμών τον Ιανουάριο, με αρκετές προσαρμογές που ανακοινώθηκαν έκτοτε. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι τιμές των μοντέλων μειώθηκαν κατά περισσότερο από 20% μέσα σε λίγους μήνες.

Εν τω μεταξύ, ο μεγαλύτερος κατασκευαστής EV της Κίνας, η BYD, συνεχίζει να κλείνει τη διαφορά στις πωλήσεις αμιγώς EV. Η αυτοκινητοβιομηχανία πούλησε πάνω από 703.500 οχήματα νέας ενέργειας το δεύτερο τρίμηνο, συμπεριλαμβανομένων των plug-in υβριδικών. Οι πωλήσεις επιβατικών EV έφτασαν πάνω από 352.000, αυξημένες κατά 95% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με τα στοιχεία του CnEVPost.

Η BYD συνεχίζει να πλησιάζει την Tesla με αξιοσημείωτη ανάπτυξη στις διεθνείς αγορές, συμπεριλαμβανομένης της Ταϊλάνδης και της Αυστραλίας. Το ηλεκτρικό SUV Atto 3 (Yuan Plus στις υπερπόντιες αγορές) της αυτοκινητοβιομηχανίας ήταν το best seller EV στη Σουηδία τον Ιούλιο, ξεπερνώντας τις VW, Volvo και Tesla.

Οι κορυφαίοι κατασκευαστές EV μέσω του 2ου τριμήνου του 2023
Νέες πληροφορίες από την TrendForce δείχνουν ότι η Tesla ήταν ο κορυφαίος κατασκευαστής EV μέχρι το δεύτερο τρίμηνο του 2023, με 21,7% της πίτας, ενώ η BYD πλησιάζει με 16,2%.

Στην τρίτη θέση βρίσκεται η GAC Aion, κατακτώντας το 6% της αγοράς. Η Aion παρουσιάστηκε το 2018 ως υπο-μάρκα ηλεκτρικών οχημάτων της κινεζικής Guangzhou Automobile Corporation (GAC). Η κατασκευάστρια εταιρεία EV επεκτείνεται ταχύτατα στην Κίνα με αμιγώς ηλεκτρικά μοντέλα που προσφέρουν μεγάλη αξία σε αξιοπρεπή τιμή.

Οι 10 κορυφαίοι κατασκευαστές EV το β' τρίμηνο παρέμειναν περίπου οι ίδιοι με τους πρώτους τρεις μήνες του 2023, με τη διαφορά ότι λιγότερες κινεζικές μάρκες μπήκαν στη λίστα, καθώς οι παραδοσιακές αυτοκινητοβιομηχανίες επέκτειναν την ηλεκτρική τους γκάμα.

Η Volkswagen κατέλαβε την τέταρτη θέση αφού πούλησε 322.000 EV μέσα στο πρώτο εξάμηνο του έτους, σημειώνοντας αύξηση 48% σε ετήσια βάση. Η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία συνεχίζει να αγωνίζεται για να κερδίσει μερίδιο αγοράς στην πιο κερδοφόρα αγορά της, την Κίνα.

Μετά τη μείωση της τιμής του ID.3 κατά 16% στην Κίνα στις αρχές Ιουνίου, οι πωλήσεις αυξήθηκαν πάνω από 300% τον περασμένο μήνα.

Η κοινοπραξία της General Motors με την SAIC Motors και την Wuling (SAIC-GM-Wuling) συμπλήρωσε την πρώτη πεντάδα με 4,4%.