Τι... Ψάχνει ο Αλ. Τσίπρας στο Ισραήλ - Τι θα Συζητήσουν με Νετανιάχου

Τι... Ψάχνει ο Αλ. Τσίπρας στο Ισραήλ - Τι θα Συζητήσουν με Νετανιάχου
του Ηλία Μπενέκου και της Μανταλένας Πίου
Τετ, 25 Νοεμβρίου 2015 - 11:54
Ενεργειακά και διμερείς σχέσεις θα βρεθούν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της επίσκεψης του Αλ. Τσίπρα στο Ισραήλ, στο πλαίσιο ενός ταξιδιού που εδώ και καιρό βρίσκεται στο πρόγραμμα του πρωθυπουργού, μετά και την επίσημη πρόσκληση που του είχε απευθύνει από τον περασμένο Σεπτέμβρη ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπ. Νετανιάχου

Ενεργειακά και διμερείς σχέσεις θα βρεθούν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της επίσκεψης του Αλ. Τσίπρα στο Ισραήλ, στο πλαίσιο ενός ταξιδιού που εδώ και καιρό βρίσκεται στο πρόγραμμα του πρωθυπουργού, μετά και την επίσημη πρόσκληση που του είχε απευθύνει από τον περασμένο Σεπτέμβρη ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπ. Νετανιάχου.

Στόχος της Αθήνας είναι η διεύρυνση της οικονομικής συνεργασίας των δύο χωρών, ιδιαίτερα στους τομείς της ενέργειας, του τουρισμού και της τεχνολογίας. Στις επιδιώξεις είναι επίσης η προώθηση της σύγκλησης τριμερούς Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ, στα πρότυπα της αντίστοιχης με την Αίγυπτο. Με δεδομένη ωστόσο την εύφλεκτη κατάσταση που επικρατεί στην ευρύτερη περιοχή, θεωρείται δεδομένο ότι οι συνομιλίες θα επεκταθούν πέραν της οικονομίας, στον ρόλο της χώρας μας στην περιοχή, σε θέματα ασφάλειας, αλλά και στο Προσφυγικό.

Ενεργειακά

Το ραντεβού του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Ισραηλινό ομόλογό του είναι προγραμματισμένο για σήμερα το μεσημέρι και αμέσως μετά θα ακολουθήσουν κοινές δηλώσεις των δύο. Ο τομέας της Ενέργειας με έμφαση στο φυσικό αέριο και τον «δρόμο» εξαγωγής του από το Ισραήλ αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο της συνάντησης των δύο πρωθυπουργών.

Βασική επιδίωξη της ελληνικής κυβέρνησης είναι η διασφάλιση της ενεργούς συνεργασίας Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ και της ανάδειξης της χώρας μας σε πέρασμα για τη μεταφορά του αερίου της Ανατολικής Μεσογείου στην Ευρώπη.

Το Τελ Αβίβ δεν έχει επιλέξει ακόμα τον δρόμο που θα ακολουθήσει για την εξαγωγή του αερίου από τα πλούσια κοιτάσματα που ανακαλύφθηκαν τα τελευταία χρόνια, αλλά το τελευταίο που θα ήθελε η Αθήνα θα ήταν να επιλέξει τη διαδρομή μέσω Τουρκίας. Οι άλλες δύο εναλλακτικές που εξετάζουν οι Ισραηλινοί είναι η συνεργασία με τα τερματικά LNG της Αιγύπτου και ο αγωγός East Med, το σχέδιο για τη σύνδεση των offshore κοιτασμάτων της Κύπρου με την Κρήτη και τη Στερεά Ελλάδα, με τελικό προορισμό την Ιταλία.

Οι τελευταίες εξελίξεις πάντως δείχνουν ότι η λύση με τα τερματικά LNG της Αιγύπτου έχουν το προβάδισμα. Μόλις δύο ημέρες πριν, η British Gas ανακοίνωσε την εξαγορά μεριδίου 35% στο οικόπεδο «Αφροδίτη» της Κύπρου, το μπλοκ όπου έχουν διαπιστωθεί τα αποθέματα αερίου και πετρελαίου. Το ενδιαφέρον είναι ότι η ίδια η BG στην ανακοίνωσή της αναφέρει ότι η «Αφροδίτη» θα μπορούσε να τροφοδοτήσει τα δύο τερματικά υγροποιημένου αερίου στο Ιντκου της Αιγύπτου, στα οποία έχει μερίδιο ο βρετανικός όμιλος.

Τη λύση της Αιγύπτου, όπου επίσης έχει συμφέροντα σε τερματικό LNG εξετάζει και η ιταλική ENI, που κάνει έρευνες σε άλλα οικόπεδα της Κύπρου, ενώ και το Ισραήλ έχει επιδείξει ενδιαφέρον για τη συνεργασία με την Αίγυπτο. Άλλωστε η γειτνίαση των κοιτασμάτων Κύπρου - Ισραήλ δίνει το πρόκριμα σε κάποια κοινή λύση, χωρίς αυτό βέβαια να σημαίνει ότι η λύση αυτή θα είναι η αποκλειστική ή η μόνη διαδρομή που θα ακολουθήσουν οι εξαγωγές του ισραηλινού αερίου. Η ενεργειακή συνεργασία με το Ισραήλ δεν εξαντλείται στο αέριο, καθώς ήδη προωθείται το πρότζεκτ της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ισραήλ - Κύπρου - Ελλάδας, ενώ στο παρελθόν έχουν ανακοινωθεί συνεργασίες στον τομέα των ΑΠΕ και της αφαλάτωσης.

Οι επαφές

Εκτός από τον κ. Νετανιάχου ο Αλ. Τσίπρας θα έχει συναντήσεις με τον πρόεδρο της χώρας Ρεουβέν Ριβλίν, καθώς και με τον υπουργό Ενέργειας της χώρας Γ. Στάινιτς. Τον πρωθυπουργό θα συνοδεύσουν στο ταξίδι του, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ο υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Δικτύων Χρίστος Σπίρτζης, ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης και η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη.

Αύριο Πέμπτη ο κ. Τσίπρας θα μεταβεί στην Παλαιστίνη, όπου και θα συναντηθεί με τον Μαχμούτ Αμπάς. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η επίσκεψη του κ. Τσίπρα έχει στόχο να επιβεβαιωθούν οι παραδοσιακά θερμές σχέσεις του ελληνικού με τον παλαιστινιακό λαό, ενώ παράλληλα θα συμβάλει στην αναβάθμιση των σχέσεων της Ελλάδας με τον αραβικό κόσμο.

Από τις συναντήσεις αναμένεται να ενισχυθούν οι σχέσεις Ελλάδας - Παλαιστίνης, σε επίπεδο διυπουργικής συνεργασίας. Να σημειωθεί ότι ο ηγέτης των Παλαιστινίων θα βρεθεί στην Αθήνα για επίσημη επίσκεψη το διήμερο 21-22 Δεκεμβρίου. Λίγο πριν από την αναχώρησή του για την Αθήνα ο κ. Τσίπρας θα έχει συνάντηση και με τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλο.

(από την εφημερίδα "ΗΜΕΡΗΣΙΑ", 25/11/2015)