Τις εναλλακτικές πηγές αερίου για την Ευρώπη, πέραν της Ρωσίας, ανέλυσε η Δρ. Katja Yafimava από το Ινστιτούτο Ενεργειακών Μελετών της Οξφόρδης (Oxford Institute for Energy Studies), μιλώντας στο συνέδριο «Ενέργεια & Ανάπτυξη 2015» του ΙΕΝΕ, που διοργανώθηκε στις 11 και 12 Νοεμβρίου στην Αθήνα. Σύμφωνα με τη Δρ. Yafimava, πέραν του ρωσικού αερίου, η ΕΕ μπορεί να αναζητήσει και άλλες εναλλακτικές, όπως το LNG και τη μεταφορά αερίου από το Αζερμπαϊτζάν μέσω αγωγών

Τις εναλλακτικές πηγές αερίου για την Ευρώπη, πέραν της Ρωσίας, ανέλυσε η Δρ. Katja Yafimava από το Ινστιτούτο Ενεργειακών Μελετών της Οξφόρδης ( Oxford Institute for Energy Studies), μιλώντας στο συνέδριο «Ενέργεια & Ανάπτυξη 2015» του ΙΕΝΕ, που διοργανώθηκε στις 11 και 12 Νοεμβρίου στην Αθήνα. Σύμφωνα με τη Δρ. Yafimava, πέραν του ρωσικού αερίου, η ΕΕ μπορεί να αναζητήσει και άλλες εναλλακτικές, όπως το LNG και τη μεταφορά αερίου από το Αζερμπαϊτζάν μέσω αγωγών.

Σήμερα, όπως ανέφερε, η Ευρώπη απορροφά μόνο το 20% της παγκόσμιας δυναμικότητας LNG, ποσοστό το οποίο μπορεί να αυξηθεί. Παράλληλα, επισήμανε τη σημασία του «Νοτίου Διαδρόμου», καθώς αυτός, όπως είπε, αποτελεί το βασικό στοιχείο διαφοροποίησης για την Ευρώπη από τις εισαγωγές αερίου από την Ρωσία.

Η Δρ. Katja Yafimava είναι Senior Research Fellow στο Ινστιτούτο Ενεργειακών Σπουδών της Οξφόρδης (Oxford Institute for Energy Studies), στο ερευνητικό πρόγραμμα για το φυσικό αέριο, καθώς και ειδικός στη Συμβουλευτική Επιτροπή Φυσικού Αερίου ΕΕ – Ρωσίας. Προηγουμένως, έκανε πρακτική άσκηση στη Shell (2005) και στη Γραμματεία του Energy Charter (2006).

Είναι συγγραφέας του βιβλίου “The Transit Dimension of EU Energy Security: Russian Gas Transit Across Ukraine, Belarus, and Moldova“(«Η Διάσταση της Διέλευσης στην Ενεργειακή Ασφάλεια της ΕΕ: Η Διέλευση του Ρωσικού Αερίου Μέσω της Ουκρανίας, της Λευκορωσίας και της Μολδαβίας”), το οποίο εκδόθηκε το 2011 από το OUP.

Είναι, επίσης συγγραφέας δικών της βιβλίων ή συλλογικών τόμων όπως “The Pricing of Internationally Traded Gas” («Η τιμολόγηση του διεθνώς διακινούμενου φυσικού αερίου», OUP 2012), “Russian and CIS Gas Markets and their Impact on Europe” («Οι αγορές φυσικού αερίου της Ρωσίας και της Κοινοπολιτείας Ανεξαρτήτων Κρατών και η επίδρασή τους στην Ευρώπη», OUP 2009), “Research Handbook on International Energy Law” («Ερευνητικό Εγχειρίδιο στο Διεθνές Δίκαιο της Ενέργειας», Edward Elgar 2014) και πολύ πρόσφατα το “The Russian Gas Matrix: how markets are driving change” («Το πλαίσιο του ρωσικού φυσικού αερίου: πώς οι αγορές οδηγούν την αλλαγή, OUP 2014).

Η Δρ. Katja Yafimava έχει συμμετάσχει στη συγγραφή μιας σειράς κειμένων εργασίας που αφορούν τις διαμάχες σε θέματα διέλευσης φυσικού αερίου ανάμεσα στη Ρωσία και τις λοιπές χώρες της Κοινοπολιτείας Ανεξαρτήτων Κρατών, καθώς και στη συγγραφή σχολιασμού για τις πιθανές επιπτώσεις της ουκρανικής κρίσης του 2014 στις αγορές αερίου. Επίσης, συμμετείχε στη συγγραφή των πολύ πρόσφατων κειμένων εργασίας του Oxford Institute με τίτλο “Reducing Dependence on Russian gas: distinguishng natural gas security from geopolitics” («Μειώνοντας την εξάρτηση από το ρωσικό αέριο: διάκριση ασφάλειας προμηθειών αερίου και γεωπολιτικής») και “Does the cancellation of South Stream signal a fundamental reorientation of Russian gas export policy?”(«Σηματοδοτεί η ακύρωση του South Stream θεμελιώδη αναπροσανατολισμό της πολιτικής εξαγωγών φυσικού αερίου της Ρωσίας;»).

Αυτή την περίοδο επεξεργάζεται πρότζεκτ που διερευνά το ρυθμιστικό πλαίσιο της ΕΕ στο φυσικό αέριο με έμφαση στην κατανομή δυναμικότητας και σε θέματα μεταφοράς: το πρώτο κείμενο εργασίας με τίτλο ‘The EU Third Package for Gas and the Gas Target Model: major contentious issues inside and outside the EU” («Τρίτο Ενεργειακό Πακέτο της ΕΕ για το αέριο και target model φυσικού αερίου: μείζονα επίμαχα θέματα εντός και εκτός ΕΕ») και το δεύτερο με τίτλο “Building New Gas Transportation Infrastructure in the EU – what are the ‘rules of the game?” («Οικοδομώντας νέες υποδομές μεταφοράς αερίου στην ΕΕ – Ποιοι είναι οι ‘κανόνες του παιχνιδιού;’») είναι εν εξελίξει. Επίσης, η Δρ. Yafimava επεξεργάζεται αυτή την περίοδο κείμενο εργασίας που διερευνά το ρωσικό ρυθμιστικό πλαίσιο στο φυσικό αέριο με τίτλο “ The Evolution of Gas Transportation Regulatory Regime in Russianetwork ownership, third party access, and tariffs” («Η εξέλιξη του ρυθμιστικού καθεστώτος μεταφοράς αερίου στη Ρωσία – ιδιοκτησία δικτύων, πρόσβαση τρίτων και τέλη μεταφοράς»).