Την εξαίρεση των οικιακών φωτοβολταϊκών από την επιβάρυνση των μονάδων ΑΠΕ με εισφορά για την διακοψιμότητα, ανακοίνωσε ο υπουργός Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης, στην ευρεία συνάντηση που είχε σήμερα το πρωί με τους φορείς της αγοράς ηλεκτρισμού

Την εξαίρεση των οικιακών φωτοβολταϊκών από την επιβάρυνση των μονάδων ΑΠΕ με εισφορά για την διακοψιμότητα, ανακοίνωσε ο υπουργός Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης, στην ευρεία συνάντηση που είχε σήμερα το πρωί με τους φορείς της αγοράς ηλεκτρισμού.

Στη σύσκεψη συζητήθηκαν οι αλλαγές οι σχετικές με την διακοψιμότητα, τον Μηχανισμό Ανάκτησης Μεταβλητού Κόστους (ΜΑΜΚ) και τα Αποδεικτικά Διαθεσιμότητας Ισχύος (ΑΔΙ) και σε αυτή συμμετείχαν εκπρόσωποι της ΡΑΕ, του ΑΔΜΗΕ, του ΛΑΓΗΕ, της ΔΕΗ, της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, του ΣΕΒ, της ΕΒΙΚΕΝ, του ΕΣΗΑΠΕ, του ΕΣΑΗ, της ΕΠΗΕ, της ΕΛΕΤΑΕΝ, του ΣΕΦ, του ΣΠΕΦ κ.ά.

Σε ό, τι αφορά ειδικότερα τα φωτοβολταϊκά, η εισφορά που θα επιβληθεί θα ανέλθει στο 3,6% επί του ετήσιου τζίρου. Το αντίστοιχο ποσοστό στα αιολικά θα είναι 1,8% και 0,8% για τα μικρά υδροηλεκτρικά.

Από το υπουργείο εκτιμάται ότι τα ετήσια έσοδα για το τέλος θα ανέλθουν συνολικά στα 48 εκατ. ευρώ. 

Η πρόταση αυτή του ΥΠΕΝ προκάλεσε την έντονη αντίδραση των εκπροσώπων των παραγωγών ηλεκτρισμού από ΑΠΕ, καθώς, αφενός, θεωρούν την εισφορά ως ένα είδος «φόρου υπέρ τρίτων» - τη στιγμή, μάλιστα, που καταργούνται για όλους τους υπόλοιπους κλάδους- και, αφετέρου, εκτιμούν ότι τα προτεινόμενα ποσοστά είναι υπερβολικά υψηλά. Κι αυτό γιατί, όπως τονίζουν, το ποσό που εκτιμάται ότι χρειάζεται για τη στήριξη της ενεργοβόρου βιομηχανίας δεν υπερβαίνει τα 30 εκατ. ευρώ το χρόνο.

Επιπλέον, οι εκπρόσωποι των ΑΠΕ ζήτησαν η εισφορά να μην καταβάλλεται εφάπαξ, αλλά σταδιακά εντός του κάθε έτους και με βάση τις πραγματικές ανάγκες της βιομηχανίας.

Πάντως, στην ανακοίνωση του ΥΠΕΝ για τη συνάντηση αναφέρεται ότι «το υπουργείο θα επιδιώξει έστω και οριακές αλλαγές στις τελικές αποφάσεις, στη βάση των παρατηρήσεων και των προτάσεων που διατυπώθηκαν κατά τη διάρκεια της συνάντησης», κάτι που, ενδεχομένως, ανοίγει «παράθυρο» για αλλαγές στο ύψος των συντελεστών που θα επιβληθούν στους σταθμούς ΑΠΕ ή στον τρόπο εφαρμογής του μέτρου.