Όπως δείχνουν νεώτερα στοιχεία, οι ΑΠΕ αναμένεται τελικά να καλύψουν το 33% της ενεργειακής ζήτησης στην Γερμανία για φέτος. Έτσι, 193 δισεκ. kWh κατανάλωσης ενέργειας για όλο το 2015 θα καλυφθούν από τις ΑΠΕ, αυξημένη κατά το ένα πέμπτο και πλέον σε σχέση με πέρυσι, ενώ κατά βάση αναμένεται να προέλθουν από τα φωτοβολταϊκά και τα αιολικά

Όπως δείχνουν νεώτερα στοιχεία, οι ΑΠΕ αναμένεται τελικά να καλύψουν το 33% της ενεργειακής ζήτησης στην Γερμανία για φέτος. Έτσι, 193 δισεκ. kWh κατανάλωσης ενέργειας για όλο το 2015 θα καλυφθούν από τις ΑΠΕ, αυξημένη κατά το ένα πέμπτο και πλέον σε σχέση με πέρυσι, ενώ κατά βάση αναμένεται να προέλθουν από τα φωτοβολταϊκά και τα αιολικά.

Ειδικότερα, τα στοιχεία του ερευνητικού ινστιτούτου ZSW, που ειδικεύεται στην ηλιακή ενέργεια και στο υδρογόνο, καθώς και της Γερμανικής Ένωσης Βιομηχανιών Ενέργειας και Υδάτων ( BDEW), δείχνουν ότι οι ΑΠΕ θα καλύψουν περί το 33% της ακαθάριστης ενεργειακής ζήτησης της χώρας το 2015, γεγονός που συνιστά αύξηση κατά 27% σε σχέση με πέρυσι.

Κυρίως χάρη στα αιολικά και τα φωτοβολταϊκά, οι ΑΠΕ αναμένεται να παραγάγουν συνολικά 193 δισεκ. kWh ενέργειας, ενώ το 2014 είχαν παραγάγει 161 δισεκ. kWh. Μολονότι ο ρυθμός εγκατάστασης νέων μονάδων κινείται σε μέτρια επίπεδα, τα φωτοβολταϊκά παρήγαγαν, το πρώτο δεκάμηνο του τρέχοντος έτους, 35 δισεκ. kWh, ποσό ίσιο με την ενέργεια που παρήχθη καθ’ όλη τη διάρκεια του 2014. Ταυτόχρονα, τα αιολικά παρήγαγαν, από τις αρχές του έτους και ως τις 31 Οκτωβρίου, 63 δισεκ. kWh, με την παραγωγή τους να αυξάνεται κατά 47% περίπου σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

«Ανεξάρτητα από τα συγκεκριμένα μερίδια στο τέλος του έτους, είναι και πάλι φανερό ότι οι ΑΠΕ συνεχίζουν να αυξάνουν τη σημασία τους για το ενεργειακό μίγμα της Γερμανίας», σχολίασε η πρόεδρος της BDEW, Hildegard Mü ller.

Μάλιστα, όπως πρόσθεσε, το ίδιο διάστημα αυξάνεται και η πίεση να ενσωματωθούν οι ΑΠΕ στο συνολικό σύστημα ηλεκτροπαραγωγής της χώρας. «Πρέπει επειγόντως να επιδιώξουμε την επαρκή εγκατάσταση των απαραίτητων δομών», τονίζει η Mü ller, αναφερόμενη κυρίως στα δίκτυα μεταφοράς και διανομής.