Η Κύπρος και η Αίγυπτος περιλαμβάνονται στους στρατηγικούς σχεδιασμούς της ιταλικής εταιρείας ΕΝΙ για τη δημιουργία ενός κόμβου φυσικού αερίου στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, με στόχο να καταστούν οι αιγυπτιακές εγκαταστάσεις μεταφοράς και εξαγωγής φυσικού αερίου διαθέσιμες για ανακαλύψεις υδρογονανθράκων στις Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες γειτονικών χωρών, δήλωσε ο Κύπριος υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης, σχολιάζοντας δημοσίευμα της αιγυπτιακής εφημερίδας The Cairo Post.
«Είναι μια συζήτηση την οποία είχαμε με τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας ΕΝΙ, όταν αυτός συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Μας παρουσίασε το όραμά τους για την περιοχή που περιλαμβάνει και την Κύπρο και την Αίγυπτο», είπε.
Η αιγυπτιακή εφημερίδα ανέφερε οτι το θέμα συζητήθηκε μεταξύ του προέδρου της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ Αλ-Σίσι και του διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας ΕΝΙ, Κλαούντιο Ντεσκάλζι, ενώ οι δύο πλευρές επιβεβαίωσαν την κοινή δέσμευσή τους, να επιταχύνουν την έναρξη παραγωγής φυσικού αερίου από το κοίτασμα Ζορ.
«Αυτή τη στιγμή έχουν μια πολύ μεγάλη ανακάλυψη στην ΑΟΖ της Αιγύπτου, η οποία προορίζεται για την εσωτερική αγορά και βεβαίως έχουν συζητήσεις με την αιγυπτιακή κυβέρνηση για το θέμα όπως είχα και εγώ την περασμένη εβδομάδα», είπε ο κ. Λακκοτρύπης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση επιχειρεί να επιταχύνει τις διαδικασίες ολοκλήρωσης της συμφωνίας συνεκμετάλλευσης του οικοπέδου «Αφροδίτη» με το Ισραήλ, καθώςορίστηκαν συναντήσεις μεταξύ των τεχνοκρατικών κλιμακίων για τις 24 και 25 Νοεμβρίου.