Κίνδυνος Νέας Αύξησης στην Τιμή του Φυσικού Αερίου για τις Μεγάλες Βιομηχανίες

Κίνδυνος Νέας Αύξησης στην Τιμή του Φυσικού Αερίου για τις Μεγάλες Βιομηχανίες
Της Μανταλένας Πίου
Πεμ, 15 Οκτωβρίου 2015 - 09:00
Tον κίνδυνο να αυξηθεί υπέρμετρα το κόστος του φυσικού αερίου για την ελληνική βιομηχανία, απειλώντας την επιβίωσή της, εξ αιτίας της εισόδου των τριών θυγατρικών της ΔΕΠΑ, των Εταιρειών Παροχής Αερίου (ΕΠΑ) στις δημοπρασίες φυσικού αερίου της ΔΕΠΑ, επισημαίνουν οι μεγάλες ενεργοβόρες βιομηχανίες, οι οποίες έχουν ήδη επιβαρυνθεί από την τεράστια αύξηση, κατά 500%, του τέλους διανομής του αερίου
Tον κίνδυνο να αυξηθεί υπέρμετρα το κόστος του φυσικού αερίου για την ελληνική βιομηχανία, απειλώντας την επιβίωσή της, εξ αιτίας της εισόδου των τριών θυγατρικών της ΔΕΠΑ, των Εταιρειών Παροχής Αερίου (ΕΠΑ) στις δημοπρασίες φυσικού αερίου της ΔΕΠΑ, επισημαίνουν οι μεγάλες ενεργοβόρες βιομηχανίες, οι οποίες έχουν ήδη επιβαρυνθεί από την τεράστια αύξηση, κατά 500%, του τέλους διανομής του αερίου.

«Το κόστος του αερίου ήδη αυξήθηκε 20%, λόγω του πενταπλασιασμού του τέλους διανομής. Με το σύστημα που επιχειρείται να εισέλθουν οι ΕΠΑ στις δημοπρασίες αερίου, οι τιμές κινδυνεύουν να αυξηθούν 20% επιπλέον. Ποια βιομηχανία μπορεί να αντέξει στον ανταγωνισμό με 40% αύξηση στις τιμές του αερίου;», αναρωτήθηκε στέλεχος γνωστής βιομηχανίας.

Δημοπρασία

Στη δημοπρασία αερίου που θα κάνει η ΔΕΠΑ την ερχόμενη εβδομάδα πιθανότατα θα συμμετάσχουν για πρώτη φορά οι τρεις ΕΠΑ, Αττικής, Θεσσαλονίκης και Θεσσαλίας, οι οποίες απέκτησαν το σχετικό δικαίωμα με βάση τις διατάξεις του 3ου Μνημονίου. 

«Εμείς δεν διαφωνούμε με την απελευθέρωση της αγοράς, ούτε με το γεγονός ότι οι ΕΠΑ έγιναν επιλέγοντες πελάτες. Αλλά με τον τρόπο που γίνεται η όλη διαδικασία, καθώς είναι πολύ πιθανόν οι τρεις θυγατρικές της ΔΕΠΑ να ωθήσουν τις τιμές προς τα πάνω, αφού η κάθε μία μπορεί να αγοράσει ως το 25% της δημοπρατούμενης ποσότητας -σύνολο 75%- αφήνοντας μόνον το 25% για τις 10 μεγάλες βιομηχανίες που συμμετέχουν στη διαδικασία, ποσότητα που δεν επαρκεί... οπότε θα οδηγήσει και σε υψηλότερες τιμές», ανέφερε.

Πρόσθεσε δε ότι, τουλάχιστον θα πρέπει να αυξηθούν οι δημοπρατούμενες ποσότητες αερίου, ώστε να διασφαλίζεται επάρκεια προσφοράς και η απελευθέρωση να μην καταλήξει στο αντίθετο αποτέλεσμα, στην αύξηση των τιμών του αερίου αντί στη μείωσή τους. Οι δημοπρασίες αερίου αφορούν σε ποσότητες ίσες με το 10% των ετήσιων πωλήσεων της ΔΕΠΑ και ήταν ένα μέτρο, που ελήφθη με πρωτοβουλία της Επιτροπής Ανταγωνισμού, επιτρέποντας στους επιλέγοντες πελάτες -πρακτικά στις μεγάλες βιομηχανίες- να προμηθεύονται το αέριο κατά 3-5 ευρώ/MWh χαμηλότερα σε σχέση με τις τιμές πώλησης της ΔΕΠΑ. Η αύξηση του πλαφόν του 10% είναι ένα από τα μέτρα που προσανατολίζεται να ζητήσει η ΕΒΙΚΕΝ, η ένωση που εκπροσωπεί τους μεγάλους, βιομηχανικούς καταναλωτές αερίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι 3 ΕΠΑ έλαβαν το «πράσινο» φως από τη ΡΑΕ και εγγράφησαν στο Μητρώο Χρηστών του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου, που σημαίνει ότι σύντομα θα επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους σε πελάτες που βρίσκονται εκτός της γεωγραφικής περιφέρειας, όπου δραστηριοποιούνται, δηλαδή θα γίνουν ανταγωνιστές της ΔΕΠΑ. Στη ΔΕΠΑ ανήκει το 51% των ΕΠΑ, ενώ το υπόλοιπο 49% και το μάνατζμεντ στην Αττική ανήκουν στη Shell και το 49% συν το μάνατζμεντ στη Θεσσαλονίκη και τη Θεσσαλία ανήκουν στην ιταλική ΕΝΙ.

«Νόθος» ανταγωνισμός

Κύκλοι της βιομηχανίας θεωρούν ότι δεδομένης της εταιρικής σχέσης ΔΕΠΑ-ΕΠΑ είναι ορατός ο κίνδυνος να μειωθεί ο πραγματικός ανταγωνισμός, υποκαθιστούμενος από έναν «νόθο, ψευδο-ανταγωνισμό μητρικής-θυγατ­ρικών», που στο τέλος θα καταλήξει να ενισχύσει τον δεσπόζοντα ρόλο των τεσσάρων εταιρειών. Στο πλαίσιο αυτό, δεν αποκλείουν να υπάρξει και σχετική καταγγελία στην Επιτροπή Ανταγωνισμού. 

Τέλος, όσον αφορά στη μεγάλη αύξηση του τέλους διανομής, μέτρο που επίσης περιελήφθη το 3ο μνημόνιο επιβαρύνοντας κατά 20% το κόστος αερίου για τις μεγάλες βιομηχανίες, η ΕΒΙΚΕΝ προτείνει να εφαρμοστεί με ένα σύστημα φθίνουσας κλιμάκωσης ανάλογα με την κατανάλωση αερίου, ώστε να περιοριστεί το τελικό κόστος. Η πρόταση διατυπώθηκε χθες στη Βουλή, κατά την ακρόαση των φορέων στο νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα και σύμφωνα με πληροφορίες ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και πρώην υπουργός Περιβάλλοντος - Ενέργειας Γιάννης Μανιάτης μπορεί να καταθέσει σχετική τροπολογία.

(Πηγή: Ημερησία)
Ακολουθήστε το energia.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του energia.gr