Κατσέλη: Οι Τράπεζες Δεν Θα Χρειαστούν και τα 25 Δις Ευρώ για την Ανακεφαλαιοποίηση

Κατσέλη: Οι Τράπεζες Δεν Θα Χρειαστούν και τα 25 Δις Ευρώ για την Ανακεφαλαιοποίηση
energia.gr
Τετ, 14 Οκτωβρίου 2015 - 09:51
Η πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών (ΕΕΤ) και της Εθνικής Τράπεζας, Λούκα Κατσέλη, εκτίμησε, σε συνέντευξή της στην εφημερίδα Handelsblatt, ότι οι κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών είναι περιορισμένες. «Προσωπική μου άποψη είναι ότι οι τράπεζες δεν θα χρειαστούν το σύνολο των 25 δισ. ευρώ», είπε

Η πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών (ΕΕΤ) και της Εθνικής Τράπεζας, Λούκα Κατσέλη, εκτίμησε, σε συνέντευξή της στην εφημερίδα Handelsblatt, ότι οι κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών είναι περιορισμένες.

«Προσωπική μου άποψη είναι ότι οι τράπεζες δεν θα χρειαστούν το σύνολο των 25 δισ. ευρώ», είπε η κυρία Κατσέλη στη γερμανική εφημερίδα.

Από το τρίτο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας προβλέπονται συνολικά 25 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίση των τεσσάρων μεγαλύτερων (συστημικών) ελληνικών τραπεζών. Το ακριβές ποσό που θα χρειαστεί, θα καθοριστεί μετά τα stress test  της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Σε γενικές γραμμές, οι ελληνικές τράπεζες είναι υγιείς, τόνισε η πρόεδρος της ΕΕΤ. «Δεν είμαστε Ισλανδία, Ιρλανδία ή Κύπρος», είπε χαρακτηριστικά.

«Καμία από τις τράπεζές μας δεν κινδυνεύει με κατάρρευση», τόνισε, εξηγώντας ότι οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα δεν έχουν συστημικές αιτίες.

«Πρόκειται για εξωτερικές αναταράξεις: η ύφεση, η εκροή κεφαλαίων, η μείωση των καταθέσεων, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια», εξήγησε.

Η ίδια εκτίμησε ότι είναι πιθανόν οι ιδιώτες επενδυτές να βάλουν περίπου 5-6 δισ. ευρώ στις ελληνικές τράπεζες, στο πλαίσιο των αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου.

Τέλος, εμφανίστηκε αισιόδοξη ότι το 2016 θα αρθούν οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων.

Ακολουθήστε το energia.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του energia.gr