Άρχισαν οι Πρώτες Απολύσεις Μετά την Απόφαση της Βρετανικής Κυβέρνησης για Δραστική Μείωση στις Ταρίφες των Φωτοβολταϊκών

Άρχισαν οι Πρώτες Απολύσεις Μετά την Απόφαση της Βρετανικής Κυβέρνησης για Δραστική Μείωση στις Ταρίφες των Φωτοβολταϊκών
energia.gr
Σαβ, 10 Οκτωβρίου 2015 - 14:56
Η βρετανική εταιρεία μόνωσης φωτοβολταϊκών πάνελ Mark Group, η οποία εξαγοράστηκε μόλις των περασμένο Ιούλιο από την αμερικανική SunEdison, προχώρησε στην απόλυση περίπου 1.000 υπαλλήλων της αμέσως μετά την ανακοίνωση της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου ότι οι επιδοτούμενες τιμές (feed-in tariff) περικόπτονται μέχρι και κατά 87% από τον Ιανουάριο του 2016

Η βρετανική εταιρεία μόνωσης φωτοβολταϊκών πάνελ Mark Group, η οποία εξαγοράστηκε μόλις των περασμένο Ιούλιο από την αμερικανική SunEdison, προχώρησε στην απόλυση περίπου 1.000 υπαλλήλων της αμέσως μετά την ανακοίνωση της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου ότι οι επιδοτούμενες τιμές ( feed- in tariff) περικόπτονται μέχρι και κατά 87% από τον Ιανουάριο του 2016.

Συγκεκριμένα, την περασμένη Τετάρτη, 7 Σεπτεμβρίου, η Mark Group ανακοίνωσε την άμεση κατάργηση 939 θέσεων εργασίας, ενώ προανήγγειλε την πιθανή κατάργηση άλλων 226 αν δεν βρεθεί νέος αγοραστής.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας, οι συνεχιζόμενες απώλειες του κλάδου δεν άφηναν άλλη επιλογή στη διοίκησή της. Μάλιστα, ρητά η Mark Group αναφέρει ότι «το πλάνο για την ανάκαμψη της εταιρείας, που ήταν ήδη σε εφαρμογή, επικεντρωνόταν στα ηλιακά φωτοβολταϊκά, αλλά η πρόσφατες εξαγγελίες της κυβέρνησης σήμαιναν ότι δεν ήταν πια βιώσιμο».

Εξάλλου, την ίδια μέρα η SunEdison επιβεβαίωσε την αποχώρησή της από την αγορά φωτοβολταϊκών του Ηνωμένου Βασιλείου, με τον αντιπρόεδρο της μονάδας της για την Ευρώπη Mark Babcock να τονίζει ότι δεδομένων των πρόσφατων αλλαγών στα feed- in tariffs είναι δύσκολο να υπάρξει μία βιώσιμη αγορά τον κλάδο.

Αρχική πρόθεση της SunEdison ήταν να αξιοποιήσει την εμπειρία της Mark Group στις μονώσεις στον τομέα των φωτοβολταϊκών, αν και η βρετανική εταιρεία είχε ήδη πληγεί από παλαιότερα μέτρα της βρετανικής κυβέρνησης στον τομέα των οικιακών μονώσεων. Ωστόσο, η προαναγγελία των δραστικών περικοπών, στα τέλη Αυγούστου, που θα ισχύσουν από 1ης Ιανουαρίου 2016, ανατρέπουν τα σχέδια της αμερικανικής εταιρείας.

Οι απώλειες θέσεων εργασίας είναι το πρώτο απτό επακόλουθο της προαναγγελίας του Υπουργείου Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής του Ηνωμένου Βασιλείου, που στόχο έχει τη μείωση των επιδοτήσεων προς τη βιομηχανία φωτοβολταϊκών. Μάλιστα, μόλις πριν λίγες ημέρες η Εμπορική Ένωση Ηλιακής Ενέργειας της χώρας ( Solar Trade Association) είχε προειδοποιήσει πως τα νέα μέτρα θα φέρουν απώλειες 27.000 έως 35.000 θέσεων εργασίας στον κλάδο μέσα σε 18 μήνες.

«Αυξάνονται οι αποδείξεις για το ότι οι πολιτικές του Υπουργείου Οικονομικών οδηγούν ανθρώπους στην ανεργία», αναφέρει ανακοίνωση του ειδικού της Greenpeace Doug Parr, ο οποίος προσθέτει ότι αυτό πρέπει να αφυπνίσει τον πρωθυπουργό David Cameron, «που αντιμετωπίζει την διεθνή κατακραυγή εν όψει των κρίσιμων συνομιλιών για την κλιματική αλλαγή».

Ωστόσο, το Υπουργείο παραμένει αμετακίνητο στις θέσεις του: «Προτεραιότητάς μας τώρα είναι να προχωρήσουμε προς μία οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα ενώ οι επιδοτήσεις θα χρησιμοποιηθούν εκεί όπου είναι περισσότερο απαραίτητες, ώστε να πετύχουμε τη μεγαλύτερη αξία για τα χρήματα των σκληρά εργαζόμενων καταναλωτών».

Είναι, ωστόσο, ειρωνική σύμπτωση πως μόλις λίγες ώρες πριν η SunEdisons ανακοινώσει την αποχώρησή της από τη βρετανική αγορά, ο πρωθυπουργός Cameron, απευθυνόμενος στο συνέδριο του Συντηρητικού Κόμματος, τόνιζε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο «έχει δεχθεί περισσότερες ξένες επενδύσεις από κάθε άλλη χώρα στην Ευρώπη». Προφανώς, όπως δηκτικά επισημαίνει το pv- magazine, δεν είναι όλες οι επενδύσεις ίσες …