Ασυνήθιστα ισχυροί ήταν οι άνεμοι που έπνεαν πάνω από τη Δανία στις 9 Ιουλίου, με αποτέλεσμα τα αιολικά πάρκα της χώρας όχι μόνο να καλύψουν την εγχώρια ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια, αλλά να την υπερβούν κατά 140%

Ασυνήθιστα ισχυροί ήταν οι άνεμοι που έπνεαν πάνω από τη Δανία στις 9 Ιουλίου, με αποτέλεσμα τα αιολικά πάρκα της χώρας όχι μόνο να καλύψουν την εγχώρια ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια, αλλά να την υπερβούν κατά 140%.

Σημειώνεται ότι με βάση τα στοιχεία του διαχειριστή δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας της Δανίας, την ίδια ώρα που καταγραφόταν αυτό το ρεκόρ, οι ανεμογεννήτριες δεν λειτουργούσαν καν στη μέγιστη ονομαστική ισχύ των 4,8 gigawatt.

Μέσω των διακρατικών καλωδίων, το 20% του πλεονάσματος εξήχθη στη Σουηδία, ενώ το υπόλοιπο 80% μοιράστηκε ανάμεσα στη Γερμανία και τη Σουηδία.

Η εντυπωσιακή αυτή επίδοση «δείχνει ότι ένας κόσμος που τροφοδοτείται κατά 100% από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας δεν είναι απλώς φαντασία», δήλωσε ο Όλιβερ Τζόι, εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Αιολικής Ενέργειας.

Τα αιολικά πάρκα στη Δανία καλύπτουν σήμερα κατά μέσο όρο το 30% των εγχώριων αναγκών, ποσοστό που μέχρι το 2035 εκτιμάται ότι μπορεί να ανέλθει στο 84%.