Από τα τέλη Αυγούστου, που η ENI ανακάλυψε το τεράστιο κοίτασμα φυσικού αερίου, η αιγυπτιακή κυβέρνηση προωθεί με ταχείς ρυθμούς τις έρευνες στα ανοικτά των ακτών της χώρας

Από τα τέλη Αυγούστου, που η ENI ανακάλυψε το τεράστιο κοίτασμα φυσικού αερίου, η αιγυπτιακή κυβέρνηση προωθεί με ταχείς ρυθμούς τις έρευνες στα ανοικτά των ακτών της χώρας.

Η κρατική εταιρεία φυσικού αερίου  EGAS παραχώρησε τέσσερις νέες άδειες στην BP, την Edison, μία κοινοπραξία στην οποία συμμετέχουν η BP και η αιγυπτιακή θυγατρική της ENI, καθώς και σε μία κοινοπραξία που αποτελείται από τις ENI, BP και Total.

Όπως αναφέρει η αναλύτρια Karen Ayat, συνεργάτης του Natural Gas Europe, το κοίτασμα που ανακάλυψε η ENI στο μπλοκ Shorouk, έξι χιλιόμετρα από την κυπριακή ΑΟΖ, εκτιμάται ότι έχει αποθέματα ύψους έως 30 τρισ. κυβικά πόδια (tcf).  

Αυτή η ποσότητα θεωρείται επαρκής για να διασφαλίσει την αυτονομία της Αιγύπτου σε φυσικό αέριο και να επιτρέψει στη χώρα να επιστρέψει στις αγορές ως εξαγωγέας.

Τα κοιτάσματα Λεβιάθαν και Ταμάρ στο Ισραήλ εκτιμάται ότι έχουν 22 και 10 tcf φυσικού αερίου και το κοίτασμα Αφροδίτη στην Κύπρο 4,54 tcf.

Αν και πλέον, μετά την ανακάλυψη της ENI, εγείρονται ανησυχίες για το αν αυτές οι δύο χώρες θα εξάγουν φυσικό αέριο στην αιγυπτιακή αγορά, όπως σχεδιαζόταν προηγουμένως, ωστόσο, όπως έχουν δηλώσει Αιγύπτιοι αξιωματούχοι, η χώρα σχεδιάζει να προχωρήσει κανονικά σε εισαγωγές μέχρι να ξεκινήσει η εγχώρια παραγωγή, κάτι που εκτιμάται ότι θα γίνει γύρω στο 2020.