Eurogroup: Μέχρι τα Μέσα Οκτωβρίου η Εφαρμογή των Προαπαιτούμενων για την Δόση των 2 Δις Ευρώ

Eurogroup: Μέχρι τα Μέσα Οκτωβρίου η Εφαρμογή των Προαπαιτούμενων για την Δόση των 2 Δις Ευρώ
energia.gr
Τρι, 6 Οκτωβρίου 2015 - 08:49
Την ανάγκη να έχουν εφαρμοστεί τα πρώτα προαπαιτούμενα μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου, ώστε να δοθεί η πρώτη υποδόση των 2 δισ. ευρώ και εν συνεχεία να έχουν συμφωνηθεί μέχρι το τέλος του μήνα τα κριτήρια που αφορούν την εκταμίευση της υποδόσης του 1 δισ. ευρώ, εξέφρασε την Δευτέρα ο Γ.Ντάισελμπλουμ μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup
Την ανάγκη να έχουν εφαρμοστεί τα πρώτα προαπαιτούμενα μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου, ώστε να δοθεί η πρώτη υποδόση των 2 δισ. ευρώ και εν συνεχεία να έχουν συμφωνηθεί μέχρι το τέλος του μήνα τα κριτήρια που αφορούν την εκταμίευση της υποδόσης του 1 δισ. ευρώ, εξέφρασε την Δευτέρα ο Γ.Ντάισελμπλουμ μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup.

Τόνισε ακόμη, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι είναι σημαντικό να γίνει το συντομότερο δυνατό η αξιολόγηση του τρίτου προγράμματος, κάνοντας ειδική αναφορά στο Ασφαλιστικό και στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, που πρέπει -όπως είπε- να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου.

Ο Γ. Ντάισελμπλουμ εξέφρασε την ικανοποίηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης για τη δέσμευση των ελληνικών αρχών να εφαρμόσουν το πρόγραμμα.

Όπως είπε, πολύ δουλειά πρέπει να γίνει, τονίζοντας ότι η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων είναι σημαντική για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης εντός και εκτός της Ελλάδας, αλλά και για την οικονομική ανάκαμψη.

Όσον αφορά το δεύτερο πακέτο προαπαιτουμένων, θα πρέπει να συμφωνηθεί αργότερα, εντός του Οκτωβρίου, είπε.

«Ζητήσαμε από τους εκπροσώπους των θεσμών και από τις ελληνικές αρχές να εργαστούν εντατικά, ώστε να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση το συντομότερο δυνατό», ανέφερε.

Όπως είπε ο πρόεδρος του Eurogroup, το επόμενο πακέτο μεταρρυθμίσεων θα αφορά το συνταξιοδοτικό, τη δημόσια διοίκηση και τον χρηματοπιστωτικό τομέα.

Όσον αφορά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ο Γ. Ντάισελμπλουμ είπε ότι θα πρέπει να πραγματοποιηθεί τον Νοέμβριο ή τον Δεκέμβριο. Σημείωσε, ωστόσο, ότι «κλειδί» είναι η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος.
Ακολουθήστε το energia.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του energia.gr