Ο ∆είκτης Οικονοµικού Κλίµατος στην Ελλάδα σηµείωσε άνοδο τον Σεπτέµβριο, σε σχέση µε το προηγούµενο δίµηνο, κινούµενος στις 83,1 µονάδες (από 81,3 τον Ιούλιο και 75,2 τον Αύγουστο), στη δεύτερη χαµηλότερη, πάντως, επίδοσή του από το Νοέµβριο του 2012
Ο ∆είκτης Οικονοµικού Κλίµατος στην Ελλάδα σηµείωσε άνοδο τον Σεπτέµβριο, σε σχέση µε το προηγούµενο δίµηνο, κινούµενος στις 83,1 µονάδες (από 81,3 τον Ιούλιο και 75,2 τον Αύγουστο), στη δεύτερη χαµηλότερη, πάντως, επίδοσή του από το Νοέµβριο του 2012.

Σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, η έντονη διαταραχή που προκάλεσε στην οικονοµία η ακραία αβεβαιότητα και η επιβολή των κεφαλαιακών ελέγχων οδήγησε σε σφοδρή επιδείνωση των επιχειρηµατικών προσδοκιών και της καταναλωτικής εµπιστοσύνης τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Ωστόσο στη µέτρηση του Σεπτεµβρίου οι επιχειρηµατικές προσδοκίες φαίνεται να διορθώνουν σχετικά την τάση τους.

Αντίθετα, όµως, η καταναλωτική εµπιστοσύνη υποχωρεί εκ νέου, στη χαµηλότερη επίδοση της τελευταίας τριετίας.

Θα πρέπει να σηµειωθεί ότι η συλλογή του µεγαλύτερου µέρους του δείγµατος για την έρευνα, τόσο των επιχειρήσεων όσο και των καταναλωτών, έγινε πριν τη διεξαγωγή των εκλογών, οπότε η πορεία του δείκτη σε µεγάλο βαθµό αντανακλά την προεκλογική περίοδο, που χαρακτηρίζεται γενικά ως περίοδος αναµονής, για τις επιχειρήσεις τουλάχιστον.

Από την άλλη πλευρά, τα µέτρα που περιέχονται στο νέο µνηµόνιο και πλήττουν τη µεγάλη πλειονότητα των καταναλωτών ενισχύουν την απαισιοδοξία τους, τόσο για τα προσωπικά οικονοµικά τους, όσο και για την οικονοµία της χώρας.

Αναλυτικότερα:

- στη Βιοµηχανία, οι προβλέψεις για την παραγωγή τους προσεχείς µήνες που βελτιώνονται αισθητά, το ισοζύγιο µε τις εκτιµήσεις για τα αποθέµατα παραµένει σχεδόν στα ίδια, υψηλά για την εποχή επίπεδα και οι ήδη έντονα αρνητικές εκτιµήσεις για τις παραγγελίες και τη ζήτηση επιδεινώνονται ελαφρά.

- στις Υπηρεσίες, οι αρνητικές εκτιµήσεις για την τρέχουσα ζήτηση, αλλά και οι αντίστοιχες προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσµη εξέλιξή της βελτιώνονται, ενώ διορθώνονται σχετικά και οι εκτιµήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων στο Λιανικό Εµπόριο, οι εκτιµήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις επιδεινώνονται, τάση που αντισταθµίζεται από τη βελτίωση στις προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσµη εξέλιξή τους, αλλά και την αποκλιµάκωση στα αποθέµατα.

- στις Κατασκευές καταγράφονται λιγότερο δυσµενείς προβλέψεις για την απασχόληση του τοµέα, ενώ στις προβλέψεις για τις προγραµµατισµένες εργασίες των επιχειρήσεων, η ανάκαµψη είναι οριακή.

- στην Καταναλωτική Εµπιστοσύνη επιδεινώνονται σηµαντικά όλοι οι βασικοί δείκτες: οι προβλέψεις για την οικονοµική κατάσταση του νοικοκυριού, εκείνες για την οικονοµική κατάσταση της χώρας το επόµενο 12µηνο, οι προβλέψεις για την εξέλιξη της ανεργίας, αλλά και η πρόθεση για αποταµίευση.
Ακολουθήστε το energia.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του energia.gr