Συνάντηση με εκπροσώπους της ExxonMobil και της OMV Petrom είχε χθες, Τετάρτη, ο Πρόεδρος της Ρουμανίας, Κλάους Γιοχάννις, στη διάρκεια της οποίας εξέφρασε την πρόθεση της χώρας να αξιοποιήσει τα πλεονεκτήματά της στην ενεργειακή βιομηχανία

Συνάντηση με εκπροσώπους της ExxonMobil και της OMV Petrom είχε χθες, Τετάρτη, ο Πρόεδρος της Ρουμανίας, Κλάους Γιοχάννις, στη διάρκεια της οποίας εξέφρασε την πρόθεση της χώρας να αξιοποιήσει τα πλεονεκτήματά της στην ενεργειακή βιομηχανία.

Όπως αναφέρει σχετικό ανακοινωθέν της ρουμανικής Προεδρίας της Δημοκρατίας, η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της συνεργασίας των δύο εταιρειών στην έρευνα και αξιοποίηση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου της χώρας στη Μαύρη Θάλασσα. Η συζήτηση επικεντρώθηκε στις οικονομικές και επενδυτικές προοπτικές της κοινοπραξίας που έχουν συστήσει για τον σκοπό αυτό η ExxonMobil και η OMV Petrom και στις μεσομακροπρόθεσμες προκλήσεις του πρότζεκτ.

ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited (EMEPRL)and OMV Petrom each hold 50%of the deepwater sector of the Neptun Block. EMEPRL is the operator.

«Ο Πρόεδρος Γιοχάννις επανέλαβε τις πολύ μεγάλες δυνατότητες που έχει η Ρουμανία όσον αφορά τους ενεργειακούς πόρους και το ενδιαφέρον της χώρας στην αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων της στην ενέργεια, με βιώσιμο και ανταγωνιστικό τρόπο», αναφέρεται στο ανακοινωθέν.

Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι των δύο εταιρειών υπογράμμισαν τη σημασία της δημοσιονομικής και νομοθετικής σταθερότητας και προβλεψιμότητας, που θα επιτρέψουν στις υφιστάμενες και τις μελλοντικές επενδύσεις στις θαλάσσιες περιοχές της Ρουμανίας να έχουν μια καθαρή μεσομακροπρόθεσμη προοπτική.

Επίσης, στη συνάντηση τονίστηκαν τα αμοιβαία πλεονεκτήματα της έρευνας και εκμετάλλευσης των αποθεμάτων της Μαύρης Θάλασσας, ειδικά στο πλαίσιο των σημερινών γεωπολιτικών και οικονομικών συνθηκών.