Λίστα PCI: Αίτηση Από Ελλάδα και Άλλες Τέσσερεις Χώρες για τον Tesla – Το Φθινόπωρο η Πρώτη Συνάντηση της Ομάδας Εργασίας

Λίστα PCI: Αίτηση Από Ελλάδα και Άλλες Τέσσερεις Χώρες για τον Tesla  – Το Φθινόπωρο η Πρώτη Συνάντηση της Ομάδας Εργασίας
energia.gr
Δευ, 31 Αυγούστου 2015 - 11:43
Κοινή αίτηση για συμπερίληψη του αγωγού Tesla, που αποτελεί προέκταση του αγωγού αερίου Turkish Stream μετά τα ελληνικά σύνορα, στη λίστα των Έργων Κοινού Ενδιαφέροντος (PCI) της Ε.Ε., κατέθεσαν Σερβία, ΠΓΔΜ, Ουγγαρία, Τουρκία και Ελλάδα.. Αυτό ανακοίνωσε την περασμένη Παρασκευή η FGSZ, ο ουγγρικός λειτουργός του συστήματος μεταφοράς φυσικού αερίου. Επίσης, η ομάδα εργασίας που έχουν συμφωνήσει να συστήσουν οι εμπλεκόμενοι λειτουργοί αναμένεται να έχει την πρώτη της συνάντηση φέτος το φθινόπωρο

Κοινή αίτηση για συμπερίληψη του αγωγού Tesla, που αποτελεί προέκταση του αγωγού αερίου Turkish Stream μετά τα ελληνικά σύνορα, στη λίστα των Έργων Κοινού Ενδιαφέροντος (PCI) της Ε.Ε., κατέθεσαν Σερβία, ΠΓΔΜ, Ουγγαρία, Τουρκία και Ελλάδα.. Αυτό ανακοίνωσε την περασμένη Παρασκευή η FGSZ, ο ουγγρικός λειτουργός του συστήματος μεταφοράς φυσικού αερίου. Επίσης, η ομάδα εργασίας που έχουν συμφωνήσει να συστήσουν οι εμπλεκόμενοι λειτουργοί αναμένεται να έχει την πρώτη της συνάντηση φέτος το φθινόπωρο.

Όπως ανέφερε εκπρόσωπος της εταιρείας σε ηλεκτρονική του επικοινωνία με το SEENews, ο FGSZ και άλλοι λειτουργοί συστημάτων μεταφοράς φυσικού αερίου – συνεπώς και ο ελληνικός ΔΕΣΦΑ - μαζί με τα στοιχεία της προτεινόμενης όδευσης κατέθεσαν και την αίτηση για τη χορήγηση καθεστώτος PCI στο τμήμα του Tesla που αντιστοιχεί στον καθένα τους.

«Η μορφοποίηση του πρότζεκτ έχει ολοκληρωθεί. Επιπλέον, οι εμπλεκόμενοι λειτουργοί συστημάτων μεταφοράς φυσικού αερίου – στους οποίους περιλαμβάνεται η FGSZ – έχουν καταθέσει το τμήμα που τους αναλογεί στο Ευρωπαϊκό Δεκαετές Επενδυτικό Σχέδιο Δικτύων – το ENTSOG TYNDP- ώστε να επιτύχουν την οριστική συμπερίληψη του πρότζεκτ στη λίστα των έργων PCI», τονίζει ο εκπρόσωπος της FGSZ. Όπως επιβεβαίωσαν στο SEENews, άλλωστε, πηγές του ENTSOG TYNDP, ο ΔΕΣΦΑ μαζί με τον λειτουργό της ΠΓΔΜ τη GA-MA, και το κρατικό μονοπώλιο φυσικού αερίου της Σερβίας, Srbijagas, προωθούν την αίτηση του Tesla.

Η τελική επενδυτική απόφαση για το πρότζεκτ αναμένεται στις αρχές του επόμενου έτους, ενώ στις αρχές του 2017 υπολογίζεται να λάβει την οριστική αδειοδότηση. Σύμφωνα με την αίτηση, ως πιθανές πηγές φυσικού αερίου για τον Tesla αναφέρονται η περιοχή της Κασπίας και η Ρωσία.

Αυτή την περίοδο η ΕΕ επικαιροποιεί τη λίστα των υποψήφιων έργων PCI στον τομέα των ενεργειακών υποδομών. Η νέα, δεύτερη έκδοση της λίστας θα παρουσιαστεί από την Κομισιόν στα τέλη του έτους, όπως ανέφερε στο SEENews πηγή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η διαδικασία αξιολόγησης θα πραγματοποιηθεί τους αμέσως επόμενους μήνες και στο τελευταίο τρίμηνο του 2015 τα αρμόδια Regional Group θα λάβουν την τελική απόφαση για το ποια πρότζεκτ θα περιληφθούν στη νέα λίστα των έργων PCI.

Όπως είχε, άλλωστε, ανακοινώσει το υπουργείο Εξωτερικών και Εμπορίου της Ουγγαρίας, τον Ιούνιο πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση σε επίπεδο ειδικών.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ουγγρικού υπουργείου, ο Tesla, ο οποίος θα συμμορφωθεί με τις προβλέψεις του «Τρίτου Ενεργειακού Πακέτου» της ΕΕ, έχει στόχο να συνδέσει τον κόμβο φυσικού αερίου του Μπαουμγκάρτεν , κοντά στη Βιέννη, με την τουρκική αγορά. Επίσης, ο αγωγός θα είναι διπλής ροής, ώστε να συμβάλει στην ενεργειακή ασφάλεια της Κεντρικής και ΝΑ Ευρώπης, αλλά και συνολικά όλης της Γηραιάς Ηπείρου. Η ίδια ανακοίνωση ανέφερε ότι γίνεται εντατική προετοιμασία ώστε ο Tesla να είναι έτοιμος για εμπορική δραστηριότητα το 2019 και ότι το σχετικό Μνημόνιο Συνεργασίας ανάμεσα στους συμμετέχοντες λειτουργούς θα πρέπει να είναι έτοιμο για υπογραφή σε υπουργικό επίπεδο αυτό το φθινόπωρο.