Αναπόφευκτη η Ισοδυναμία στο Ζεύγος EUR/USD τους Επόμενους Μήνες

Αναπόφευκτη η Ισοδυναμία στο Ζεύγος EUR/USD τους Επόμενους Μήνες
του John J. Hardy, Επικεφαλής Στρατηγικής Συναλλάγματος, Saxo Bank*
Σαβ, 18 Ιουλίου 2015 - 01:19
Η έγκριση της συμφωνίας διάσωσης της Ελλάδας αναμένεται να απελευθερώσει ένα νέο κύμα πωλήσεων στο EURUSD. Είναι πιθανόν ο ενθουσιασμός για πώληση του ευρώ να επανεμφανιστεί μετά την προσοχή και την ισοσκέλιση των θέσεων πώλησης σε ευρώ που πυροδοτήθηκαν από τις πρόσφατες εξελίξεις στην Ελλάδα

Η έγκριση της συμφωνίας διάσωσης της Ελλάδας αναμένεται να απελευθερώσει ένα νέο κύμα πωλήσεων στο EURUSD. Είναι πιθανόν ο ενθουσιασμός για πώληση του ευρώ να επανεμφανιστεί μετά την προσοχή και την ισοσκέλιση των θέσεων πώλησης σε ευρώ που πυροδοτήθηκαν από τις πρόσφατες εξελίξεις στην Ελλάδα. Παράλληλα, οι συνεχείς ενέσεις ρευστότητας από την ιδιαίτερα παραχωρητική Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα βοηθήσουν να στραφεί το ενδιαφέρον στην απόκλιση πολιτικής των κεντρικών τραπεζών και στον αργό δρόμο της Ομοσπονδιακής Τράπεζας (Fed) των ΗΠΑ προς την πρώτη αύξηση των επιτοκίων. Εν τω μεταξύ, εάν η οικονομία των ΗΠΑ συνεχίσει να κινείται αρκετά θετικά, είναι πιθανόν η αύξηση επιτοκίων να λάβει χώρα στη συνεδρίαση της FOMC τον Δεκέμβριο ή ακόμη και τον Οκτώβριο. Επίσης, θετικό αστάθμητο παράγοντα για το USD θα μπορούσε ενδεχομένως να αποτελέσει μια σπάνια δικομματική πολιτική συμφωνία σχετικά με τη φορολόγηση των κερδών αμερικανικών εταιρειών στο εξωτερικό, η οποία αναμένεται να οδηγήσει σε ένα κύμα επαναπατρισμού κεφαλαίων. Ο συνδυασμός του αδύναμου ευρώ με το υπό ανάκαμψη USD θα μπορούσε να οδηγήσει το ζεύγος στο επίπεδο της ισοδυναμίας ή και χαμηλότερα εντός των επομένων τεσσάρων έως έξι μηνών.

Το αίσθημα ανακούφισης στο θέμα της Ελλάδας θα επιτρέψει στους Ευρωπαίους επενδυτές να αναζητήσουν και πάλι επενδυτικές ευκαιρίες με υψηλότερες αποδόσεις στο εξωτερικό και θα ενθαρρύνει τη δημιουργία νέων θέσεων πώλησης στο ευρώ σε επενδύσεις carry trade.

Αυτή την εβδομάδα στις ΗΠΑ, και παρά τα εξαιρετικά απογοητευτικά στοιχεία της έκθεσης για τις λιανικές πωλήσεις του Ιουνίου, η κατάθεση της προέδρου της Fed, Janet Yellen, στην κοινοβουλευτική επιτροπή την Τετάρτη ήταν σε μεγάλο βαθμό σύμφωνη με τις προσδοκίες μας, καθώς διατήρησε τον αισιόδοξο τόνο και την προσδοκία για αύξηση των επιτοκίων «στο τρέχον έτος», εφόσον τα οικονομικά στοιχεία είναι ευνοϊκά. Η αγορά φαίνεται αρκετά επιφυλακτική όσον αφορά τις αισιόδοξες προβλέψεις της Yellen. Μετά την κατάθεσή της, οι προσδοκίες για τα επιτόκια παρέμειναν στα ίδια σχεδόν επίπεδα, παρά το ράλι που σημείωσε το USD.

Ίσως η αγορά να εμπιστεύεται μόνο τα οικονομικά στοιχεία που δημοσιεύονται και όχι την καθοδήγηση της Fed. Η Yellen προσπάθησε να τονίσει ότι ο χρόνος αύξησης των επιτοκίων έχει πολύ μικρότερη σημασία από ό,τι ο ρυθμός κατάργησης των διευκολύνσεων. Ωστόσο, η αγορά σίγουρα θα βρεθεί προ εκπλήξεως και θα πρέπει να αναπληρώσει το χαμένο έδαφος εάν τα στοιχεία που θα δημοσιευθούν τον Ιούλιο και τον Αύγουστο δείξουν ότι η οικονομία των ΗΠΑ αναπτύσσεται, ιδιαιτέρως εάν επιταχυνθεί η ανάπτυξη της κερδοφορίας και το ποσοστό ανεργίας υποχωρήσει περαιτέρω κοντά στο επίπεδο του 5%. Εξάλλου, το ποσοστό ανεργίας για τον Ιούνιο αποτέλεσε έκπληξη, καθώς υποχώρησε στο 5,3% από 5,5% τον Μάιο, ενώ η Fed πρόσφατα αναθεώρησε τις προβλέψεις της για την ανεργία στο τέλος του 2015 στο εύρος μεταξύ 5,2% και 5,3%. Επομένως, βρισκόμαστε ήδη στο πάνω όριο αυτού του εύρους, ενώ υπολείπονται ακόμη τα στοιχεία των επόμενων 6 μηνών. Έως το τέλος της επόμενης εβδομάδας, δεν αναμένονται σημαντικές δημοσιεύσεις. Κατά συνέπεια η διαπραγμάτευση του USD μάλλον θα εξαρτηθεί από το γενικότερο συναίσθημα μέχρι τις 29 Ιουλίου, οπότε αναμένεται η μηνιαία ανακοίνωση για τη νομισματική πολιτική της FOMC, ενώ μία εβδομάδα αργότερα αναμένεται η δημοσίευση βασικών στοιχείων των ΗΠΑ για τον Ιούλιο.

Ένας αστάθμητος παράγοντας για το USD, ο οποίος δυνητικά είναι σημαντικός και έχει μείνει στην αφάνεια για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, είναι ο επαναπατρισμός των κερδών αμερικανικών εταιρειών. Κέρδη αμερικανικών εταιρειών που ξεπερνούν τα 2 τρισ. USD παραμένουν στο εξωτερικό εξαιτίας του αμερικανικού φορολογικού καθεστώτος που απαιτεί τη φορολόγηση ήδη φορολογημένων κερδών από το εξωτερικό. Επομένως, αυτά τα κέρδη δεν θα επαναπατριστούν παρά μόνο εάν υπάρξουν ειδικές φοροαπαλλαγές προκειμένου να δοθούν κίνητρα στις εταιρείες για να επαναπατρίσουν τα κεφάλαιά τους. Πλέον, φαίνεται πως ετοιμάζεται μια δικομματική συμφωνία στο αμερικανικό Κογκρέσο, με στόχο να οριστεί ένας μόνιμος συντελεστής για τα επαναπατριζόμενα κέρδη, ο οποίος θα κινηθεί σε σημαντικά χαμηλότερο επίπεδο, καθώς και να συνδεθούν τα φορολογικά έσοδα με τη χρηματοδότηση των αυτοκινητόδρομων. Κάτι τέτοιο σίγουρα θα ενισχύσει την πορεία του δολαρίου πάνω και πέρα από την τροχιά της πολιτικής της Fed. Όσοι ασχολούνται καιρό με τις αγορές, ας θυμηθούν τον νόμο του 2005 περί επενδύσεων εντός των ΗΠΑ (Homeland Investment Act), ο οποίος στήριξε το δολάριο ένα ολόκληρο έτος λόγω των τεράστιων εισροών κεφαλαίων που επαναπατρίστηκαν.

*Ο John Hardy, με καταγωγή από το Τέξας των ΗΠΑ, αποφοίτησε από το University of Texas, στο Austin, με επαίνους. Αποτελεί μέλος της Saxo Bank από το 2002, λαμβάνοντας διάφορους ρόλους στους τομείς της Στρατηγικής Συναλλάγματος και της Διαχείρισης Κεφαλαίων. Σήμερα, ο John κατέχει τη θέση του Επικεφαλής Στρατηγικής Συναλλάγματος. Ο John έχει αποκτήσει ένα ευρύ κοινό χάρη στη δημοφιλή καθημερινή ανάλυση για το συνάλλαγμα, η οποία απευθύνεται σε πελάτες της Saxo Bank, δημοσιογράφους και επαγγελματίες επενδυτές, και χρησιμοποιείται συχνά ως σημείο αναφοράς στην αγορά. Εμφανίζεται συχνά ως σχολιαστής σε τηλεοπτικά δίκτυα, όπως το CNBC, το CNBC Arabia και το Bloomberg. Παράλληλα με την καθημερινή στήλη του και τις εμφανίσεις του στα μέσα ενημέρωσης, ο John αρθρογραφεί συστηματικά γράφοντας σχολιασμούς με επίκεντρο τα κύρια νομίσματα, την πολιτική των κεντρικών τραπεζών, τις μακροοικονομικές τάσεις και άλλες εξελίξεις.

(www.businessnews.gr, 17/05/2015)