Αλλαγές στο σύστημα εμπορίας ρύπων (Emissions Trading System - ETS) ζητά για την περίοδο μετά το 2020 η Ευρωπαϊκή Ένωση Αιολικής Ενέργειας

Αλλαγές στο σύστημα εμπορίας ρύπων (Emissions Trading System - ETS) ζητά για την περίοδο μετά το 2020 η Ευρωπαϊκή Ένωση Αιολικής Ενέργειας (EWEA).

Σύμφωνα με την EWEA, στο επίκεντρο του ETS θα πρέπει να είναι ο εκσυγχρονισμός των ευρωπαϊκών συστημάτων ενέργειας με την προώθηση της μεγαλύτερης ενσωμάτωσης των ΑΠΕ, παρά η αναβάθμιση των μονάδων ορυκτών καυσίμων.

Το σύστημα εμπορίας ρύπων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EU ETS) είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της πολιτικής της ΕΕ για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής και ένα εργαλείο-κλειδί για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου με ένα αποτελεσματικό από τη σκοπιά του κόστους τρόπο.

Το EU ETS είναι το μεγαλύτερο, παγκοσμίως, σχήμα για την εμπορία ρύπων, που βασίζεται στο Πρωτόκολλο του Κιότο του ΟΗΕ. Υπεγράφη το 1997 και έληξε το 2012.

Μέχρι το 2020, οι εκπομπές ρύπων από βιομηχανίες που καλύπτονται από το EU ETS θα είναι 21% χαμηλότερες σε σύγκριση με το 2005 και 43% έως το 2030.