Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών: Δεν Υπάρχει Σχέδιο για «Κούρεμα» Καταθέσεων στις Ελληνικές Τράπεζες

Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών: Δεν Υπάρχει Σχέδιο για «Κούρεμα» Καταθέσεων στις Ελληνικές Τράπεζες
energia.gr
Κυρ, 5 Ιουλίου 2015 - 21:04
Σε διάψευση των σεναρίων για σχέδιο «κουρέματος» των καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες, προχώρησε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών (EBA), με αφορμή σχετικό δημοσίευμα των Financial Times, τονίζοντας, επιπλέον, ότι η ευρωπαϊκή νομοθεσία προστατεύει τις καταθέσεις έως 100.000 ευρώ

Σε διάψευση των σεναρίων για σχέδιο «κουρέματος» των καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες, προχώρησε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών (EBA), με αφορμή σχετικό δημοσίευμα των Financial Times, τονίζοντας, επιπλέον, ότι η ευρωπαϊκή νομοθεσία προστατεύει τις καταθέσεις έως 100.000 ευρώ.

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών (European Banking Authority - ΕΒΑ), του θεσμικού οργάνου της Ευρωπαϊκής Ένωσης που φέρνει σε συνεργασία τις τραπεζικές εποπτικές και ρυθμιστικές αρχές της ΕΕ, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Δεν είμαι ενήμερος για κάποιο σχέδιο για επιβολή "κουρέματος" στους καταθέτες λιανικής των ελληνικών τραπεζών, όπως αναφέρθηκε από μέσα ενημέρωσης σήμερα το πρωί.

Πολύ αμφιβάλλω  ότι κάποια αρχή ή δημόσιος φορέας σε επίπεδο ΕΕ ή κράτους μέλους θα μπορούσε να εξετάσει την επιλογή αυτή, καθώς αυτό θα ήταν αντίθετο προς το δίκαιο της ΕΕ.

Σε αυτή την περίπτωση, η ΕΒΑ θα εκκινήσει αμέσως τη διαδικασία εξέτασης παραβίασης της νομοθεσίας της ΕΕ. 

Στη δήλωσή του ο κ. Enria υπενθύμισε ότι «η νομοθεσία της ΕΕ είναι σε θέση να προστατεύσει τους Έλληνες καταθέτες λιανικής, όπως και κάθε άλλο καταθέτη στην ΕΕ».