ΛΑΓΗΕ-ΑΔΜΗΕ: Επιλύθηκε Συναινετικά η Δικαστική Διαμάχη για τον Ειδικό Λογαριασμό

ΛΑΓΗΕ-ΑΔΜΗΕ: Επιλύθηκε Συναινετικά η Δικαστική Διαμάχη για τον Ειδικό Λογαριασμό
της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου
Δευ, 22 Ιουνίου 2015 - 12:19
Επιλύθηκε συναινετικά η δικαστική διαμάχη ΛΑΓΗΕ-ΑΔΜΗΕ, για το θέμα της απόδοσης των οφειλόμενων πόρων στον Ειδικό Λογαριασμό για τις ΑΠΕ. Η νέα διοίκηση του ΑΔΜΗΕ εξόφλησε το μεγαλύτερο μέρος των απαιτήσεων του ΛΑΓΗΕ, με συνέπεια ο Λειτουργός της Αγοράς να παραιτηθεί από τα ασφαλιστικά μέτρα που είχε ασκήσει κατά του Διαχειριστή της Μεταφοράς

Επιλύθηκε συναινετικά η δικαστική διαμάχη ΛΑΓΗΕ-ΑΔΜΗΕ, για το θέμα της απόδοσης των οφειλόμενων πόρων στον Ειδικό Λογαριασμό για τις ΑΠΕ. Η νέα διοίκηση του ΑΔΜΗΕ εξόφλησε το μεγαλύτερο μέρος των απαιτήσεων του ΛΑΓΗΕ, με συνέπεια ο Λειτουργός της Αγοράς να παραιτηθεί από τα ασφαλιστικά μέτρα που είχε ασκήσει κατά του Διαχειριστή της Μεταφοράς.

Ο ΛΑΓΗΕ είχε καταθέσει αίτηση ασφαλιστικών μέτρων κατά του ΑΔΜΗΕ, με τα οποία ζητούσε να ληφθούν ασφαλιστικά μέτρα και να διαταχθεί συντηρητική κατάσχεση κάθε περιουσιακού στοιχείου του δεύτερου μέχρι του ποσού των 300.000 ευρώ, σε διαφορετική περίπτωση να υποχρεωθεί ο Διαχειριστής σε παροχή εγγυοδοσίας προς το Λειτουργό της αγοράς ισόποσου ποσού, έναντι των απαιτήσεων του, που αφορούσαν σε κεφάλαιο και τόκους, που απορρέουν από τιμολόγια ανεξόφλητα, είτε έχουν εξοφληθεί με καθυστέρηση. Ο ΛΑΓΗΕ, συγκεκριμένα, είχε καταθέσει τρεις αγωγές προς τον ΑΔΜΗΕ, με τις οποίες ζητούσε να υποχρεωθεί ο τελευταίος στην καταβολή ποσού περίπου 500.000 ευρώ. Η δικάσιμος για τα ασφαλιστικά μέτρα είχε οριστεί στις 16 Φεβρουαρίου, αλλά ύστερα από αναβολές μετατέθηκε για τις 24 Απριλίου.

Ωστόσο, η νέα διοίκηση του ΑΔΜΗΕ ήρθε σε συνεννόηση με το ΛΑΓΗΕ, εξόφλησε το μεγαλύτερο μέρος των οφειλών του και σήμερα εκκρεμούν ληξιπρόθεσμες οφειλές μόνον 55,4 εκατ. ευρώ. Μετά την εξέλιξη αυτή ο ΛΑΓΗΕ παραιτήθηκε από τα ασφαλιστικά μέτρα κατά του ΑΔΜΗΕ.

Ανεξάρτητα, πάντως, από αυτό το θέμα, ο Ειδικός Λογαριασμός για τις ΑΠΕ εξακολουθεί και παραμένει ελλειμματικός και η εξόφληση των παραγωγών γίνεται με πεντάμηνη καθυστέρηση. Ενώ το Μάρτιο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΛΑΓΗΕ, κατάφερε να συρρικνωθεί στα 21 εκατ. ευρώ, τον Απρίλιο παρουσιάζει αύξηση στα 35εκατ. ευρώ. Τα σκαμπανεβάσματα αυτά, σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΛΑΓΗΕ στο τελευταίο δελτίο του για το Μάιο, θα συνεχισθούν καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, ωστόσο, διατυπώνει την εκτίμηση του ότι στα τέλη του χρόνου θα έχει μηδενισθεί.