«Εμπορεύσιμη» η Αφροδίτη - Εντός των Επομένων Ημερών η Κατάθεση του Σχεδίου Ανάπτυξης

«Εμπορεύσιμη» η Αφροδίτη - Εντός των Επομένων Ημερών η Κατάθεση του Σχεδίου Ανάπτυξης
energia.gr
Δευ, 8 Ιουνίου 2015 - 09:25
«Σημαντικό ορόσημο» στη μετάβαση της Κύπρου από τη φάση έρευνας υδρογονανθράκων σε αυτή της εκμετάλλευσης χαρακτηρίζει το κυπριακό Υπουργείο Ενέργειας την κήρυξη από τις εταιρείες Noble Energy, Delek και Avner ως εμπορεύσιμου του κοιτάσματος «Αφροδίτη» στο οικόπεδο 12 της κυπριακής ΑΟΖ. Παράλληλα, το σχέδιο ανάπτυξης αναμένεται να κατατεθεί στο Υπουργείο εντός των επόμενων ημερών

«Σημαντικό ορόσημο» στη μετάβαση της Κύπρου από τη φάση έρευνας υδρογονανθράκων σε αυτή της εκμετάλλευσης χαρακτηρίζει το κυπριακό Υπουργείο Ενέργειας την κήρυξη από τις εταιρείες Noble Energy, Delek και Avner ως εμπορεύσιμου του κοιτάσματος «Αφροδίτη» στο οικόπεδο 12 της κυπριακής ΑΟΖ. Παράλληλα, το σχέδιο ανάπτυξης αναμένεται να κατατεθεί στο Υπουργείο εντός των επόμενων ημερών.

Σύμφωνα με το Sigmalive, το σχέδιο θ’ αφορά το χρονοδιάγραμμα ανάπτυξης και παραγωγής, αλλά και τον ευρύτερο σχεδιασμό για την εμπορική διάθεση των υδρογονανθράκων. Η κυπριακή κυβέρνηση, με βάση το συμβόλαιο, έχει στη διάθεση της 90 μέρες για να υποβάλει σχόλια. Αν υπάρχουν διαφορές προνοείται στο συμβόλαιο ότι θα ακολουθήσει διαπραγμάτευση.

Το Σχέδιο Ανάπτυξης και Παραγωγής αναμένεται να περιλαμβάνει την πρόταση των αδειούχων για τη μέθοδο και το χρονοδιάγραμμα ανάπτυξης και παραγωγής, αλλά και τον σχεδιασμό για την εμπορική διάθεση των υδρογονανθράκων οι οποίοι θα παραχθούν.

Σημειώνεται ότι το Σχέδιο τελεί υπό την αίρεση της τελικής έγκρισης της κυπριακής κυβέρνησης. Όταν και εφόσον συμφωνηθεί και τύχει έγκρισης, το υπουργικό συμβούλιο θα κληθεί να χορηγήσει σχετική άδεια εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στις αδειούχες εταιρείες.

Αναφέρεται ακόμα ότι οι όροι, οι οποίοι θα διέπουν την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων στο ερευνητικό οικόπεδο 12, θα καθοριστούν από την κυπριακή κυβέρνηση σύμφωνα με το ισχύον εθνικό δίκαιο και τυχόν σχετικές διακρατικές συμφωνίες.

Σύμφωνα με τη Noble Energy, για να προχωρήσουν στο στάδιο της ανάπτυξης έργα αυτού του μεγέθους, πρέπει να ισχύουν τέσσερα σημαντικά στοιχεία:

α) Ρυθμιστική ασφάλεια

β) Εμπορεύσιμες πηγές: Έχουμε προχωρήσει σε ανακήρυξη της εμπορευσιμότητας, που αντικατοπτρίζει την εκτίμησή μας ότι οι ποσότητες των πηγών είναι επαρκείς για να στηρίξουν την ανάπτυξη.

γ) Τεχνικός μηχανολογικός σχεδιασμός

δ) Πλάνο διαδικασιών σύναψης συμβάσεων, που είναι μέρος του αναπτυξιακού πλάνου.

Το σχέδιο όπως ήδη έχει αναφερθεί, αναμένεται να περιλαμβάνει την ανάπτυξη του κοιτάσματος μέσω Πλωτής Μονάδας Παραγωγής Αποθήκευσης και Εκφόρτωσης ΦΑ (FPSO), μέσω αγωγού προς την Αίγυπτο και την Κύπρο, με συνολική δυνατότητα παραγωγής 8 δις κυβικών μέτρων ετησίως.

Διαδικαστικά, αφού κατατεθεί το σχέδιο ανάπτυξης, θα πρέπει να ζητηθεί η συγκατάθεση του Υπουργικού Συμβουλίου, για χορήγηση άδειας εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στις εταιρείες της κοινοπραξίας. Στη συνέχεια, αφού δοθεί η έγκριση από το Υπουργικό Συμβούλιο, θα αρχίσει η υλοποίηση του.

Όπως αναφέρει, εξάλλου, η σχετική ανακοίνωση του κυπριακού Υπουργείου Ενέργειας, απόφαση των δύο εταιρειών αποτελεί ένα ακόμα σημαντικό βήμα ως προς την εμπορευματοποίηση των γηγενών κοιτασμάτων φυσικού αερίου της Κύπρου, τόσο για την εγχώρια ηλεκτροπαραγωγή και άλλες χρήσεις, όσο και για σκοπούς εξαγωγών μέσω απευθείας υποθαλάσσιων αγωγών προς γειτονικές χώρες, με τις οποίες η Κυπριακή Δημοκρατία διατηρεί άριστες διμερείς σχέσεις.

Μιλώντας στην εκπομπή του Sigma, «Πρωτοσέλιδο», ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, ανέφερε ότι οι ανακοινώσεις των τριών εταιρειών, για την εμπορευσιμότητα του κοιτάσματος, δημιουργούν προοπτικές για την Κυπριακή Δημοκρατία, τόσο σε εγχώριο επίπεδο όσο και σε επίπεδο εξαγωγών. Ερωτηθείς σχετικά απάντησε ότι δεν τίθεται θέμα προπώλησης Φυσικού Αερίου.

Σε δηλώσεις του ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Ενέργειας, Στέλιος Χειμώνας, ανέφερε ότι η κήρυξη του κοιτάσματος ως εμπορεύσιμου, είναι το πρώτο ουσιαστικό βήμα προς την εκμετάλλευση, προσθέτοντας ότι θα ακολουθήσουν πολλά άλλα, πριν αρχίσουμε να βλέπουμε έσοδα.

Σχολιάζοντας την ανακοίνωση της Noble, που είναι ο βασικός διαχειριστής του Οικοπέδου, ότι το κοίτασμα «Αφροδίτη» έχει τη δυνατότητα να καλύψει την εγχώρια αγορά και να βοηθήσει στην κάλυψη μεγάλης περιφερειακής ζήτησης, ο κ. Χειμώνας είπε ότι το φυσικό αέριο στο κοίτασμα Αφροδίτη αρκεί για να ικανοποιήσει τις ανάγκες της Κύπρου για πολλές δεκαετίες.

Θα πάρουμε, είπε, το φυσικό αέριο που χρειαζόμαστε για τις ανάγκες μας και το υπόλοιπο θα το προωθήσουμε για εξαγωγή.

Στο μεταξύ σε εξέλιξη βρίσκονται και οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της ΕΥΚ και της αντίστοιχης κρατικής εταιρείας της Αιγύπτου, για εξαγωγή ΦΑ προς την γείτονα χώρα. Σύμφωνα με παλαιότερες δηλώσεις του Αιγύπτιου επικεφαλή της εταιρείας, η διαπραγμάτευση αφορά την εξαγωγή περίπου 700 εκατομμυρίων κυβικών ποδών φυσικού αερίου ημερησίως από το οικόπεδο Αφροδίτη. Δική του εκτίμηση είναι ότι το πρώτο κυπριακό φυσικό αέριο θα φτάσει στην Αίγυπτο το 2017, αφού πρώτα ολοκληρωθεί η κατασκευή του αγωγού.

Ακολουθήστε το energia.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του energia.gr