Μέτρα-«φωτιά» ζητούν οι εταίροι σε ΦΠΑ, ασφαλιστικό και ΕΚΑΣ, όπως προέκυψε από την πολύωρη συνάντηση που είχε την Τετάρτη ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και τον επικεφαλής του Eurogroup. Σε τεντωμένο σκοινί οι διαπραγματεύσεις
Μέτρα-«φωτιά» ζητούν οι εταίροι σε ΦΠΑ, ασφαλιστικό και ΕΚΑΣ, όπως προέκυψε από την πολύωρη συνάντηση που είχε την Τετάρτη ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και τον επικεφαλής του Eurogroup. Σε τεντωμένο σκοινί οι διαπραγματεύσεις.

Τέσσερις και πλέον ώρες διήρκεσε το κρίσιμο ραντεβού που είχαν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στις Βρυξέλλες -παρουσία του επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ σε μεγάλο μέρος της- με ζητούμενο την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και δανειστών.

Μετά τη συνάντηση ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι οι συζητήσεις θα συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες, τονίζοντας ότι οι προτάσεις των δανειστών περιέχουν σημεία που δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά, όπως η κατάργηση του ΕΚΑΣ και η αύξηση του ΦΠΑ στον ηλεκτρισμό κατά δέκα ποσοστιαίες μονάδες.

Ως θετικό ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι κρατάει την εποικοδομητική διάθεση που επιδεικνύει «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τουλάχιστον», όπως χαρακτηριστικά είπε, προκειμένου να καταλήξουμε πολύ σύντομα σε μία ρεαλιστική πρόταση.

Προς το παρόν, «η πρόταση που έχει καταθέσει η ελληνική πλευρά παραμένει η μόνη ρεαλιστική και εποικοδομητική πρόταση στο τραπέζι», δήλωσε.

ο κ. Τσίπρας είχε τηλεφωνικές επικοινωνίες με την Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ.

Οι συνομιλίες του πρωθυπουργού με Μέρκελ και Ολάντ έγιναν σε πολύ εποικοδομητικό κλίμα, και συμφώνησαν στην ανάγκη για χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα και άμεση εύρεση λύσης, αναφέρουν κυβερνητικές πηγές.

Εργαζόμαστε εντατικά για να υπάρξει έγκαιρη συμφωνία με την Ελλάδα, δήλωσε η Μέρκελ, λίγες ώρες πριν τη συνάντηση Γιούνκερ-Τσίπρα. Πιο ενθαρρυντική η δήλωση Ολάντ, ότι «η συμφωνία είναι θέμα ωρών ή ημερών».

Ποια μέτρα ζητούν οι δανειστές

Πρόταση που δεν αποτελεί βάση συζήτησης με τη μορφή που έχει σήμερα χαρακτήρισαν κυβερνητικές πηγές, που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο, το πεντασέλιδο προσχέδιο συμφωνίας των θεσμών που παρουσιάστηκε στην ελληνική πλευρά.

Εξέφρασαν, ωστόσο, την άποψη ότι αφήνει περιθώρια συμβιβασμών έτσι ώστε να είναι δυνατή μια συμφωνία το αμέσως επόμενο διάστημα.

Όπως ανέφεραν πρόκειται για μια πρόταση συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement) η οποία επαναφέρει μέτρα που είχαν τεθεί εκτός συζήτησης στις διαπραγματεύσεις σε επίπεδο Brussels Group.

Συγκεκριμένα, οι ίδιες πηγές αναφερόμενες στο περιεχόμενο της πρότασης έκαναν λόγο για μέτρα όπως αλλαγές στο ΦΠΑ  που θα αποφέρουν έσοδα ύψους 1,8 δισ. ευρώ το 2015, με σημαντικές αυξήσεις στην ενέργεια, στην εστίαση και στα φάρμακα, για περικοπές δαπανών  στον ασφαλιστικό τομέα κατά 1% του ΑΕΠ για το 2015 και το 2016 και για κατάργηση του ΕΚΑΣ  μέχρι το τέλος του 2015.

Ως θετικό σημείο της πρότασης αναγνώρισαν το καθορισμό των πρωτογενών πλεονασμάτων  για τα επόμενα χρόνια ως εξής: 1% για το 2015, 2% για το 2016, 3% για το 2017 και 3,5% για το 2018.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, σε αυτό το στάδιο η συζήτηση για το χρέος ήταν επιδερμική, καθώς δεν περιλαμβάνεται στη συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο, ενώ και για τα εργασιακά η πρόταση των θεσμών δεν ήταν ιδιαίτερα σαφής.

Σε ό,τι αφορά το χρονοδιάγραμμα, οι ίδιες κυβερνητικές πηγές σημείωσαν πως οι επαφές του πρωθυπουργού αλλά και οι τεχνικές εργασίες θα συνεχιστούν, αν και πιθανότατα όχι σε επίπεδο Brussels Group, με στόχο να επιτευχθεί συμφωνία πριν από τις 14 Ιουνίου, όπως αναφέρθηκε κατά τη συζήτηση της Τετάρτης.

Τέλος, ως προς τη χρονική διάρκεια που θα καλύπτει η ενδεχόμενη συμφωνία, οι ίδιες κυβερνητικές πηγές άφησαν να εννοηθεί ότι οι δανειστές προκρίνουν τη λύση μιας νέας παράτασης κάποιων επιπλέον μηνών για την εφαρμογή των συμφωνηθέντων.
Ακολουθήστε το energia.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του energia.gr