Καθαρός και έτοιμος να καταθέσει στις ελβετικές Αρχές για την υπόθεση ανάληψης των Παγκοσμίων Κυπέλλων του 2018 από τη Ρωσία και του 2022 από το Κατάρ δήλωσε στο ΡΙΚ ο Μάριος Λευκαρίτης. Ο Κύπριος αντιπρόεδρος της ΟΥΕΦΑ, σύμφωνα με την εφημερίδα «Έθνος», είχε πάρει μέρος στις ψηφοφορίες ως μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της FΙFΑ και δήλωσε πως θα καταθέσει όταν του ζητηθεί

Καθαρός και έτοιμος να καταθέσει στις ελβετικές Αρχές για την υπόθεση ανάληψης των Παγκοσμίων Κυπέλλων του 2018 από τη Ρωσία και του 2022 από το Κατάρ δήλωσε στο ΡΙΚ ο Μάριος Λευκαρίτης.

Ο Κύπριος αντιπρόεδρος της ΟΥΕΦΑ, σύμφωνα με την εφημερίδα «Έθνος», είχε πάρει μέρος στις ψηφοφορίες ως μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της FΙFΑ και δήλωσε πως θα καταθέσει όταν του ζητηθεί: «Στην υπόθεση είμαστε 12 μέλη της εκτελεστικής επιτροπής της FΙFΑ και δεχθήκαμε μια πληροφορία ότι οι ελβετικές Αρχές ήθελαν να μας υποβάλουν ορισμένες ερωτήσεις. Δεν μας έχουν καλέσει ακόμη. Για μένα το θεωρώ αστείο εάν γίνεται μια τέτοια έρευνα να μη ρωτήσουν εκείνους οι οποίοι ψήφισαν. Κι εγώ είμαι ένας από εκείνους».

Ο ίδιος δήλωσε καθαρός: «Εγώ προσωπικά αλλά και τα άλλα μέλη που ψηφίσαμε είμαστε έτοιμοι, εφόσον μας ζητηθεί να καταθέσουμε. Βεβαίως είμαι απολύτως καθαρός. Αν δεν ξέρω εγώ τον εαυτό μου, ποιος θα τον ξέρει;».

Όμως, έρευνα της «Deutsche Velle» αφήνει υπόνοιες πως ο Λευκαρίτης είχε δοσοληψίες με την «Gazprom» πριν από την κρίσιμη ψηφοφορία. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, είναι «σκάνδαλο» το γεγονός πως η συμφωνία της «Gazprom» με την «ΠΕΤΡΟΛΙΝΑ ΓΚΑΖ», ιδιοκτησίας Μάριου Λευκαρίτη, έκλεισε μερικές μέρες πριν από την κρίσιμη ψηφοφορία.

Ο Κύπριος επιχειρηματίας διέψευσε στην κάμερα της Deutsche Welle οποιαδήποτε ανάμειξη με την Gazprom τονίζοντας: «Δεν έχουμε κλείσει καμία απολύτως συμφωνία με την Gazprom. Εχουμε με τη Lukoil, αλλά αυτή είναι μια διαφορετική ιστορία. Με την Gazprom όμως, όχι, ποτέ». Οταν, όμως, οι απεσταλμένοι της Deutsche Welle του έδειξαν τα έγγραφα που αποδείκνυαν τη συμφωνία και το γεγονός ότι τα κέρδη της ΠΕΤΡΟΛΙΝΑ - ΓΚΑΖ αυξήθηκαν κατακόρυφα μετά τη συμφωνία, ο Λευκαρίτης σχολίασε: «Είναι πελάτες, τους οποίους εμείς τροφοδοτούμε με πετρέλαιο, για να τροφοδοτήσουν αυτοί με τη σειρά τους τη ρωσική αεροπορική εταιρεία TRANSAERO. Αλλά η Gazprom αποτελεί απλά πελάτη μας».

Ωστόσο, η Deutsche Welle εμπλέκει τον Λευκαρίτη και με την ανάθεση της διεξαγωγής του Παγκοσμίου Κυπέλλου στο Κατάρ, μια υπόθεση που είχε αναφέρει και η βρετανική εφημερίδα «Sunday Times».

Στο ντοκιμαντέρ ο Κύπριος επιχειρηματίας φέρεται να πούλησε σε κρατική εταιρεία του Κατάρ γη στην Κύπρο, έναντι του ποσού των 32 εκατομμυρίων ευρώ. Ο ίδιος διαψεύδει πως η συγκεκριμένη αγοραπωλησία σχετίζεται με την ψήφο του για την ανάθεση του Μουντιάλ του 2022: «Οχι, ήταν απλά μια επιχειρηματική συμφωνία. Είμαι μέλος μιας μεγάλης επιχειρηματικής οικογένειας και αυτή η κίνηση δεν είχε να κάνει σε καμία περίπτωση με το τι θα ψήφιζα και τι όχι».

Την Πέμπτη ο Μισέλ Πλατινί ζήτησε από τον πρόεδρος της FIFA Γιόζεφ Μπλάτερ να υποβάλει την παραίτησή του. Εκείνος αρνήθηκε και ο πρόεδρος της ΟΥΕΦΑ του προανήγγειλε ότι η πλειοψηφία των μελών της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας στις χθεσινές εκλογές της FIFA θα ψηφίσει τον αντίπαλό του, τον Ιορδανό πρίγκιπα Αλί Μπιν Αλ Χουσεΐν.

Πάντως, ο Μπλάτερ επανεξελέγη πρόεδρος της FIFA για πέμπτη διαδοχική φορά. Στον πρώτο γύρο δε συγκέντρωσε την απαιτούμενη πλειοψηφία, καθώς έλαβε 133 ψήφους έναντι 73 του Αλί Μπιν αλ- Χουσεΐν. Ωστόσο, δεν έγινε δεύτερος γύρος ψηφοφορίας καθώς αποσύρθηκε ο αντίπαλός του.