Το μήνυμα από τη Μόσχα εξακολουθεί να περιμένει σχετικά με τη ΔΕΠΑ για το ζήτημα της ρήτρας «take or pay». Προφορικά οι Ρώσοι μπορεί να υποσχέθηκαν τη σημαντική μείωση του προστίμου που καλείται να πληρώσει η ελληνική εταιρεία για τις ποσότητες του αερίου που δεν απορρόφησε το 2014, όμως μέχρι σήμερα το επίσημο «ok» για τη μείωση του οικονομικού πέναλτι δεν έχει δοθεί.
Ισως οι Ρώσοι να εξαρτούν την τελική τους απόφαση από τη στάση της Αθήνας απέναντι στην επέκταση επί ελληνικού εδάφους του αγωγού αερίου «Τurkish Stream»... οπότε το θέμα εκτιμάται ότι μπορεί να παραμείνει ανοικτό για πολύ καιρό ακόμα.
Η κάθετη πτώση της ζήτησης αερίου το 2014, περίπου 27% κάτω από τα επίπεδα του 2013 λόγω της μείωσης της κατανάλωσης από τους ηλεκτροπαραγωγούς που είναι οι μεγαλύτεροι πελάτες της ΔΕΠΑ, είχε σαν αποτέλεσμα να ενεργοποιηθεί η ρήτρα «take or pay» με τη Gazprom, δηλαδή η υποχρέωση της ΔΕΠΑ να πληρώσει για τις ποσότητες αερίου που δεν απορρόφησε από τον ρωσικό κολοσσό, παρότι ήταν υποχρεωμένη να αγοράσει με βάση τη συμφωνία προμήθειας αερίου μεταξύ των δύο εταιρειών.
Το αποτέλεσμα είναι η ΔΕΠΑ να απειλείται με ένα πρόστιμο, της τάξης των 100 εκατ. ευρώ, καθώς το 2014, με βάση τη συμφωνία που είχε υπογραφεί τον Μάρτιο της ίδιας χρονιάς, έπρεπε να προμηθευτεί από την Gazprom περί τα 2,3 δισ. κ.μ. αερίου, αλλά τελικώς κατανάλωσε μόλις 1,6 δισ. κ.μ., με τη ρήτρα να ενεργοποιείται στο 1,9 δισ. κ.μ. Το ίδιο πρόβλημα αναμένεται να επαναληφθεί το 2015, καθώς και φέτος η κατανάλωση είναι περιορισμένη, και ενδεχομένως το 2016, οπότε η ΔΕΠΑ διαπραγματεύεται μία συνολική λύση πακέτο με την αναθεώρηση προς το κάτω των ποσοτήτων που αγοράζει κάθε χρόνο από τη Gazprom. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η ΔΕΠΑ ζητεί από την Gazprom να ελαττώσει κατά 13%-14% τις συμβατικές ποσότητες προμήθειας για το 2015 και το 2016 στα 2 δισ. κυβικά μέτρα ετησίως, αναπροσαρμόζοντας ανάλογα και τις ελάχιστες ποσότητες που οφείλει να προμηθεύεται, κάτω από τις οποίες ενεργοποιείται η ρήτρα take or pay.
Οταν ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Π. Λαφαζάνης επισκέφθηκε τη Μόσχα και είχε συζητήσεις με Ρώσους αξιωματούχους και ανώτατα στελέχη της Gazprom έλαβε διαβεβαιώσεις για τη «φιλική» αντιμετώπιση των ελληνικών αιτημάτων, για δραστική μείωση της ρήτρας για το 2014, πάνω από 50%. Όμως μέχρι στιγμής τίποτα δεν έχει υλοποιηθεί. Με τη Gazprom να φαίνεται να περιμένει το «πράσινο φως» από το Κρεμλίνο για να προχωρήσει. Δεδομένου ότι οι υποσχέσεις δόθηκαν σε πολιτικό επίπεδο δεν αποκλείεται να συνδέονται άμεσα με τη στάση της Ελλάδας στο ζωτικό συμφερόντων για τη Ρωσία αγωγό «Turkish Steam», o οποίος για να βρει διέξοδο στην Ευρώπη θα πρέπει να περάσει από τα ελληνικά εδάφη.
Στο πρότζεκτ, όμως, αντιδρούν Ουάσιγκτον και Βρυξέλλες, ενώ τα πρόσφατα γεγονότα στην πΓΔΜ περιπλέκουν ακόμα περισσότερο την κατάσταση. Οι Ρώσοι, προκειμένου να υπερβούν τα εμπόδια του τρίτου ενεργειακού πακέτου της Ε.Ε., το οποίο τυπικά οδήγησε στη ματαίωση του αγωγού South Steam, προχώρησαν στο σχέδιο «Turkish Stream», το οποίο προβλέπει την κατασκευή ξεχωριστών «εθνικών» αγωγών σε κάθε χώρα στην πορεία του ρωσικού αερίου από τα ελληνο-τουρκικά σύνορα ως την Ουγγαρία και ενδεχομένως την Αυστρία.
Παρά την ανοικτή υποστήριξη τόσο του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, όπως εκφράστηκε στην επίσκεψή του στη Μόσχα και στις συναντήσεις με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, όσο και του κ. Λαφαζάνη, η υλοποίηση του πρότζεκτ αμφισβητείται έντονα.
(Πηγή: Ημερησία)