Η Ρωσία χρησιμοποιεί την ενέργεια όλο και περισσότερο ως πολιτικό «όπλο», δήλωσε χθες, Πέμπτη, ο πρώην Επίτροπος της ΕΕ για θέματα Ενέργειας, Γκύντερ Έττινγκερ. Παράλληλα, τόνισε ότι ο ενεργειακός τομέας χρειάζεται μία ενιαία αγορά στην οποία η τιμολόγηση θα είναι η ίδια για όλες τις πόλεις στην Ευρώπη

Η Ρωσία χρησιμοποιεί την ενέργεια όλο και περισσότερο ως πολιτικό «όπλο», δήλωσε χθες, Πέμπτη, ο πρώην Επίτροπος της ΕΕ για θέματα Ενέργειας, Γκύντερ Έττινγκερ. Παράλληλα, τόνισε ότι ο ενεργειακός τομέας χρειάζεται μία ενιαία αγορά στην οποία η τιμολόγηση θα είναι η ίδια για όλες τις πόλεις στην Ευρώπη.

Μιλώντας στο Βερολίνο σε συνέδριο για το LPG, ο Έττινγκερ, ο οποίος τώρα έχει αναλάβει το χαρτοφυλάκιο της Κομισιόν για την Ψηφιακή Οικονομία και την Κοινωνία της Πληροφορίας, κατηγόρησε τη Ρωσία ότι χρησιμοποιεί την ενέργεια ως μέσο εξαναγκασμού στις διεθνείς της σχέσεις.

«Η ενέργεια δεν πρέπει να είναι πολιτικό εργαλείο. Θα πρέπει απλά να είναι ένα προϊόν πέρα από πολιτικά κέρδη», τόνισε ο Έττινγκερ, επισημαίνοντας ότι οι τιμές αερίου στη Λεττονία, τη Λιθουανία, την Εσθονία, τη Βουλγαρία και τη Μολδαβία είναι κατά πολύ υψηλότερες σε σχέση με αυτές σε Γερμανία και Γαλλία.

Παράλληλα, πρόσθεσε ότι «Η Ρωσία, οι γείτονές της και οι συνέταιροί της παίζουν με τις τιμές του φυσικού αερίου σε βάρος της Ουκρανίας. Η Ουκρανία είναι υποψήφιος εταίρος μας στην Ευρωπαϊκή Ένωσης και μία χώρα διέλευσης, άρα είναι ένα πραγματικά ευαίσθητο σημείο. Ο ενεργειακός τομέας θα πρέπει να έχει μία κοινή κατανόηση και προσέγγιση στα θέματα αυτά», συμπλήρωσε.

«Η Ευρώπη πρέπει να επιστρέψει στην ανταγωνιστικότητα», πρόσθεσε ο πρώην Ευρωπαίος Επίτροπος Ενέργειας. «Χρειαζόμαστε νέες θέσεις εργασίας. Η ενέργεια, η οποία συνδέεται με την κινητικότητα, παίζει κεντρικό ρόλο. Το όραμά μου είναι να φτάσουμε σε μία ψηφιακή ένωση – στον εξευρωπαϊσμό των ψηφιακών πολιτικών. Καλώ την βιομηχανία του LPG να έρθει μαζί μας σε αυτό το ταξίδι, προς τη δημιουργία μιας αποτελεσματικά συνδεδεμένης ψηφιακής ενιαίας αγοράς», τόνισε ο Γερμανός ανώτατος αξιωματούχος της Ε.Ε.

Τέλος , ο Έττινγκερ υπογράμμισε ότι η εξοικονόμηση ενέργειας και η διαφοροποίηση πηγών είναι τα βασικά σημεία για την ΕΕ . «Η βιομηχανία του LPG αποτελεί μέρος της στρατηγικής μας για διαφοροποίηση οδεύσεων, πηγών και μείωση της εξάρτησης από τον οποιονδήποτε, από οποιαδήποτε χώρα ή οποιοδήποτε αγωγό. Το LPG μπορεί να αποκτήσει κεντρικό ρόλο στην ενεργειακή αγορά. Ίσως δεν είναι η μόνη σημαντική μας πηγή, αλλά είναι μέρος της συνολικής εικόνας. Η διαφοροποίηση πηγών δίνει στο LPGμια ευκαιρία να παίξει αυξανόμενο ρόλο στις μελλοντικές ενεργειακές μας πολιτικές», κατέληξε.