Στην ανάγκη για επιτάχυνση των διαδικασιών προκειμένου να ολοκληρωθεί σύντομα η συμφωνία, κατέληξε την Πέμπτη ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη συνάντηση που είχε, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της Ρίγας, με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ

Στην ανάγκη για επιτάχυνση των διαδικασιών προκειμένου να ολοκληρωθεί σύντομα η συμφωνία, κατέληξε την Πέμπτη ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη συνάντηση που είχε, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της Ρίγας, με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ.

Η συνάντηση διάρκεσε 2,5 ώρες και έγινε σε εποικοδομητικό κλίμα. Σύμφωνα με πηγή της γερμανικής κυβέρνησης, στο επίκεντρο της συνάντησης ήταν η ολοκλήρωση του προγράμματος στήριξης.

Οι τρεις ηγέτες συμφώνησαν ότι η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει τις συζητήσεις με τους πιστωτές, αλλά και ότι πρέπει να μείνουν σε στενή επαφή μεταξύ τους.

Σύμφωνα με ελληνικές πηγές, οι τρεις ηγέτες συμφώνησαν ότι έχει συντελεστεί σημαντική πρόοδος και εστίασαν τη συζήτηση στα εναπομείναντα ανοικτά θέματα.

Ο κ. Τσίπρας έθεσε την προοπτική εξόδου από την κρίση που θα φέρει μια συμφωνία με μακροπρόθεσμο ορίζοντα και οι ηγέτες της Γερμανίας και της Γαλλίας κατανόησαν την ανάγκη μια συμφωνίας με μακροπρόθεσμο ορίζοντα, ενώ εξέφρασαν τη βούληση τους να συνδράμουν και προσωπικά αν χρειαστεί ώστε να ολοκληρωθεί σύντομα η συμφωνία.

Επί τάπητος τέθηκαν οι όροι της συμφωνίας, με τους Μέρκελ και Ολάντ να εμφανίζονται θετικοί σε επενδυτικό σχέδιο για την επόμενη μέρα.

«Αγκάθι», ωστόσο, φαίνεται πως είναι η επιμονή στην ανάγκη να συμφωνήσει και το ΔΝΤ για να κλείσει η συμφωνία, δεδομένων των απαιτήσεων του Ταμείου σε εργασιακά και ασφαλιστικό.

Σήμερα, Παρασκευή, ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον επικεφαλής της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.