Οι συνεργαζόμενοι στο πεδίο φυσικού αερίου ανοικτής θαλάσσης Ταμάρ στο Ισραήλ υπέγραψαν σύμβαση για πωλήσεις αερίου στην Dolphinus Holdings Ltd. της Αιγύπτου

Οι συνεργαζόμενοι στο πεδίο φυσικού αερίου ανοικτής θαλάσσης Ταμάρ στο Ισραήλ υπέγραψαν σύμβαση για πωλήσεις αερίου στην Dolphinus Holdings Ltd. της Αιγύπτου.

Η Delek Group, κάτοχος του Ταμάρ, ανακοίνωσε ότι οι εταίροι για το πεδίο Ταμάρ θα προσφέρουν στην Dolphinus τουλάχιστον 177 Bcf φυσικού αερίου κατά τα πρώτα 3 χρόνια της σύμβασης, με την επιφύλαξη του ορίου ποσοστού 250 MMCFD και σεβόμενοι κάθε πιθανό περιορισμό στην ικανότητα του αγωγού.

Η Dolphinus θα αναλάβει την παράδοση του φυσικού αερίου στην Αίγυπτο μέσω ενός αγωγού Φυσικού Αερίου Ανατολικής Μεσογείου και οι εταίροι του Ταμάρ πρέπει να εξασφαλίσουν άδεια εξαγωγής για τις πωλήσεις.

Το αέριο που παράγει το Ταμάρ φτάνει στην ξηρά μέσω του αγωγού στην Ασντόντ, όπου εισέρχεται το σύστημα Αερίου του Ισραήλ.

Η Delek δήλωσε ότι η σύμβαση συνδέει την τιμή του φυσικού αερίου με την τιμή του αργού πετρελαίου Brent και περιλαμβάνει ένα ελάχιστο επίπεδο. Περιέγραψε δε, τον αγοραστή ως κοινοπραξία των χρηστών βιομηχανικού αερίου της Αιγύπτου, που δεν ανήκει στην κυβέρνηση.

Σύμφωνα με την Noble Energy, που έχει τη διαχείρηση του πεδίου Ταμάρ η παραγωγικότητα υπερβαίνει τα 1 bcfd και παρήγαγε κατά μέσο όρο 750 MMCFD από τότε που ανέλαβαν τη διαχείριση τον Μάρτιο του 2013. Σχεδιάζει μάλιστα να επεκτείνει τη χωρητικότητα έως 1,5 bcfd το επόμενο έτος.

Η Noble πέρυσι υπέγραψε σύμβαση για την παράδοση συνολικά 66 Bcf φυσικού αερίου από το πεδίο Ταμάρ, στην Ιορδανία για πάνω από 15 χρόνια, αρχής γενομένης από το 2016.

Συμφέροντα στο πεδίο Tamar έχουν η Noble Energy Ltd. Μεσογείου, με ποσοστό 36%, η Isramco Negeve 2 LP, με 28,75%, η Avner Oil Cxploration LP και η Delek Drilling LP, με 15,625%, η καθεμία, καθώς και η Dor Gas Exploration LP, με 4%.