Μία κινεζική εταιρεία φωτοβολταϊκών, που υπόσχεται να φέρει επανάσταση στην αξιοποίηση της ηλιακής ενέργειας γίνεται μήλον της έριδος σε ότι αφορά την πράσινη ενέργεια

Μία κινεζική εταιρεία φωτοβολταϊκών, που υπόσχεται να φέρει επανάσταση στην αξιοποίηση της ηλιακής ενέργειας γίνεται μήλον της έριδος σε ότι αφορά την πράσινη ενέργεια.

Η ιλιγγιώδης ανάπτυξη της Hanergy Group, της μεγαλύτερης στον κόσμο εταιρείας παραγωγής  φωτοβολταϊκών  και από πλευράς χρηματιστηριακής αξίας), βοήθησε στο να γίνει ο ιδρυτής της Li Hejun, o πέμπτος πλουσιότερος άνθρωπος της Κίνας . Οι μετοχές των 18 δις δολαρίων Χονγκ Κονγκ, έχουν αυξηθεί περισσότερο από 300 τοις εκατό από την αρχή του 2014.

Η Hanergy κατασκευάζει  εργοστάσια σε όλη την Κίνα και ο ιδρυτής της, Li Hejun έχει δηλώσει στους επενδυτές πως ο Όμιλος της Hanergy προορίζεται να γίνει ο ηγέτης της βιομηχανίας, αν και μέχρι στιγμής, μόνο το ένα δέκατο της παραγωγής  PV στον κόσμο είναι δικό της.

Οι Financial Times, αναλύοντας τις πρόσφατες οικονομικές καταστάσεις της εταιρείας, εντόπισαν κάποιες αντισυμβατικές πρακτικές πίσω από τα θεόρατα τείχη του Ομίλου της Hanergy Ομίλου.

Έχει γίνει, όπως αναφέρουν σε ρεπορτάζ τους μετάγγιση ενός μεγάλου μέρους των εσόδων της εταιρίας από τις πωλήσεις μεταξύ της εισηγμένης θυγατρική της, Ε.Φ.Ο.Α. και της ίδιας.

Ενώ πολλοί από τις αντιπάλους της, παλεύουν για να παραμείνουν κερδοφόρες, η Ε.Φ.Ο.Α., η οποία πωλεί εξοπλισμό, που χρησιμοποιείται για τους ηλιακούς συλλέκτες, ανέφερε καθαρά περιθώρια κέρδους άνω του 50 τοις εκατό . Οι μετοχές της δε, αυξήθηκαν κατά 10 τοις εκατό σε ενδοημερησία συναλλαγών την Τρίτη και μόνο. Τα έγγραφα επανεξετάζονται από τους Financial Times και δείχνουν ότι μεγάλο μέρος της αύξησης προέρχεται από το εσωτερικό.

Τις τελευταίες εβδομάδες, μια ακόμη έκθεση σημαντικών αναλυτών σχετικά με το επιχειρηματικό μοντέλο της Hanergy έχει εγείρει ακόμη περισσότερες αμφιβολίες για την εταιρεία.

Ο Frank Dai Mingfang , διευθύνων σύμβουλος της Ε.Φ.Ο.Α., αποτινάσσει όλες τις ανησυχίες σε συνέντευξή του στους FT, δηλώνοντας για τη σειρά προϊόντων PV της Hanergy Group : «Κανείς άλλος δεν μπορεί να καταφέρει, ότι επιτυγχάνουμε με την ηλιακή ενέργεια ενσωματώνοντας τη δύναμή της, σε γυάλινα παράθυρα. Ο πελάτης μας αυτή τη στιγμή είναι ο κύριος μέτοχος μας. Αυτό είναι το σημείο που κάνει τους άλλους καχύποπτους απέναντί μας», τόνισε ο κος Dai .

Σημείωσε επίσης, ότι ο Όμιλος της Hanergy παράγει ηλιακούς συλλέκτες που χρησιμοποιούνται σε φωτοβολταϊκά πάρκα και σε στέγες και αναπτύσσει τεχνολογία που σε περίπτωση επιτυχίας θα επιτρέψει την ηλιακή ενέργεια να χρησιμοποιείται ευρέως σε κτίρια, αλλά και σε αυτοκίνητα. Η Hanergy στοχεύει μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια ωστόσο να αντιπροσωπεύει το ήμισυ της προβλεπόμενης παραγωγής λεπτού υμενίου στον κόσμο – με ένα φιλόδοξο στόχο των 10 GW, που απαιτεί σημαντικές δαπάνες σε βάσεις κατασκευής του.

Ο Όμιλος της Hanergy, περιλαμβάνει εννέα εργοστάσια με ένα κοντά στο Chengdu και διαθέτει δύο γραμμές παραγωγής. Σύμφωνα με τις οικονομικές καταστάσεις της εταιρείας τα εργοστάσια αυτά είναι οι κύριοι πελάτες της θυγατρικής Ε.Φ.Ο.Α. η οποία τους παρέχει εξοπλισμό για την κατασκευή ηλιακών πάνελ λεπτού υμένα.

Μια ανασκόπηση ωστόσο από την FT των κινεζικών λογαριασμών των εργοστασίων αυτών, εντόπισε ένα μεγάλο χάσμα μεταξύ των αναφερόμενων εσόδων έως το 2012, που αφορά στα χρήματα που δαπανώνται από τα εργοστάσια για την αγορά εξοπλισμού.

«Η τύχη της Hanergy έγκειται στο γεγονός ότι εκμεταλλεύτηκε την καλή χρονική στιγμή, κατά την οποία η νέα πράσινη ενέργεια αντικαθιστά τις συμβατικές πηγές παραγωγής ενέργειας σε μεγάλη κλίμακα», απάντησε πέρυσι στα κινεζικά μέσα ενημέρωσης ο ιδρυτής του Ομίλου.

Η Ιστορία

Το πρώτο εγχείρημα του κου Li  ήταν μια επιχείρηση ηλεκτρονικών εξαρτημάτων στο Πεκίνο μετά την αποφοίτησή του από το Πανεπιστήμιο Jiao Tong. Επέστρεψε τότε στη γενέτειρά του για να χτίσει ένα μικρό υδροηλεκτρικό φράγμα.

Μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 2000, ο κος Li είχε κλείσει συμφωνίες για την κατασκευή εννέα ακόμη φραγμάτων κατά μήκος των Ιμαλαϊων στην επαρχία Γιουνάν και άρχισε να προωθεί τη δράση του, στους ξένους επενδυτές.

Στη συνέχεια, η ατυχία χτύπησε. Ισχυρές κρατικές εταιρείες άφησαν στον έλεγχο του κου Li, μόνο ένα από αυτά τα έργα. Το φράγμα στο Jinanqiao, το οποίο κατάφερε πάντως να το μετατρέψει σε πηγή μετρητών, κάτι που του επέτρεψε τη στροφή του, στα PV και στην αξιοποίηση της ηλιακής ενέργειας.