Εντείνονται οι φόβοι αποπληθωρισμού και στασιμότητας στην Ευρωζώνη μετά τη χθεσινή ανακοίνωση των στοιχείων για τις τιμές καταναλωτή στη Γερμανία, την Ισπανία και το Βέλγιο για τον Νοέμβριο
Εντείνονται οι φόβοι αποπληθωρισμού και στασιμότητας στην Ευρωζώνη μετά τη χθεσινή ανακοίνωση των στοιχείων για τις τιμές καταναλωτή στη Γερμανία, την Ισπανία και το Βέλγιο για τον Νοέμβριο. Ενόψει της σημερινής ανακοίνωσης για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη, η Γερμανία δημοσιοποίησε χθες τους βραδύτερους ρυθμούς αύξησης τιμών την τελευταία πενταετία. Παράλληλα, η Ισπανία ανακοίνωσε υποχώρηση τιμών επί πέμπτο, τουλάχιστον, συναπτό μήνα. 

Πτώση πληθωρισμού σημειώθηκε, επίσης, στο Βέλγιο αλλά μόνον τον Νοέμβριο. Οι αγορές, επιδιώκοντας πάντα να είναι ένα βήμα μπροστά από τις εξελίξεις στην πραγματική οικονομία, προεξοφλούν εδώ και καιρό τη λήψη δραστικότερων μέτρων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) για την καταπολέμηση των έντονων αντιπληθωριστικών τάσεων που επικρατούν εδώ και μήνες στην Ευρωζώνη. Σημειωτέον ότι η επόμενη και κρίσιμη συνεδρίαση της ΕΚΤ είναι δρομολογημένη για την ερχόμενη Πέμπτη.

Με ορατό τον κίνδυνο του αποπληθωρισμού, ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, έδωσε χθες περισσότερους λόγους στους επενδυτές να προσδοκούν μια δυναμική αντίδραση της ευρωτράπεζας, όταν είπε ότι ο πληθωρισμός είναι «πολύ χαμηλός». Κατόπιν τούτου, οι αποδόσεις των 10ετών γερμανικών ομολόγων υποχώρησαν σε νέο ιστορικό χαμηλό, φθάνοντας το 0,701% από το προηγούμενο ρεκόρ του 0,719% που είχε σημειωθεί τον Οκτώβριο. Σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα κινήθηκαν, επίσης, οι αποδόσεις των γαλλικών, ισπανικών και ιταλικών ομολόγων.

Χθες, αναλυτικότερα, η Γερμανία ανακοίνωσε την υποχώρηση του εναρμονισμένου πληθωρισμού τον Νοέμβριο στο 0,5% από το 0,7% τον Οκτώβριο. Στην Ισπανία, οι τιμές καταναλωτή υποχώρησαν κατά 0,5% τον Νοέμβριο από πέρυσι. Παρομοίως, στο Βέλγιο διολίσθησαν κατά 0,11%. Πρόκειται για σοβαρές ενδείξεις αποπληθωρισμού, δηλαδή πτώσης τιμών για παρατεταμένη περίοδο.

Από το Κοινοβούλιο της Φινλανδίας, ο κ. Ντράγκι δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι το διοικητικόσυμβούλιο ομόφωνα δεσμεύεται στη χρήση αντισυμβατικών εργαλείων στα όρια του καταστατικού της». Σύμφωνα με το καταστατικό της ΕΚΤ, ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη πρέπει να κινείται κοντά στο 2%. 

Βάσει των τελευταίων προβλέψεων της ευρωτράπεζας, ο πληθωρισμός θα κυμαίνεται σε αρκετά χαμηλότερα επίπεδα μέχρι το 2016, προβλέποντας ότι θα αναρριχηθεί στο 1,8% εντός πενταετίας. Μέσα στο 2014 αναμένεται να έχει διαμορφωθεί στο 0,5% και να πλησιάσει το 1% στο διάστημα του 2015. Το 2016 εκτιμάται ότι θα έχει φθάσει στο 1,6%. Ο ευρωπαϊκός Νότος ελπίζει στην αγορά κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ, ακολουθώντας τα χνάρια της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) που με την εξαιρετικά επεκτατική νομισματική πολιτική της ενίσχυσε την αμερικανική οικονομία.

Οικονομολόγοι και διεθνείς οργανισμοί εδώ και καιρό κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για μια μακροπρόθεσμη στασιμότητα στην Ευρωζώνη. Η Ιαπωνία προσπαθεί να απεγκλωβιστεί από τον αποπληθωρισμό εδώ και σχεδόν δύο δεκαετίες. Χθες, ο Γάλλος οικονομολόγος Ζαν Πιζανί-Φερί και ο Γερμανός συνάδελφός του Χέντρικ Εντερλεϊν μίλησαν χθες για «παγίδα στασιμότητας» στην Ευρώπη, προτείνοντας μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωζώνης για την τόνωση της αναιμικής ανάπτυξης. 

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος σήμερα είναι ότιδίνονται πολλές προφορικές υποσχέσεις για μεγάλα επενδυτικά προγράμματα και μεταρρυθμίσεις αλλά δεν λαμβάνεται κανένα μέτρο στην πραγματικότητα, δήλωσαν οι δύο οικονομολόγοι, επισημαίνοντας πως το 2017 θα γίνουν εθνικές εκλογές στη Γαλλία και τη Γερμανία, κάτι που σημαίνει πως δεν μπορεί να σπαταληθεί πολύτιμος χρόνος.

(από την Εφημερίδα: "Η Καθημερινή", 28/11/2014)