Ουκρανία: Η Naftogaz Προειδοποιεί με Διακοπή της Ροής Αερίου προς τις Ανατολικές Περιοχές

Ουκρανία: Η Naftogaz Προειδοποιεί με Διακοπή της Ροής Αερίου προς τις Ανατολικές Περιοχές
energia.gr
Πεμ, 20 Νοεμβρίου 2014 - 10:41
Η ουκρανική Naftogaz προειδοποιεί τις αποσχισθείσες ανατολικές περιοχές της χώρας με διακοπή της παροχής φυσικού αερίου λόγω του μεγάλου ύψους απλήρωτων λογαριασμών. Σύμφωνα με τον Αντρίι Κομπόλιεφ, διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας, η κρατική εταιρεία φυσικού αερίου της Ουκρανίας αντιμετωπίζει «μεγάλα οικονομικά βάρη» με το να συνεχίζει τη ροή προς τις αυτονομημένες επαρχίες του Ντόνετσκ και του Λουγκάνσκ, ενώ αποκαλύπτει πως «έχει συζητηθεί στο ανώτατο πολιτικό επίπεδο της Ουκρανίας» το ενδεχόμενο διακοπής

Η ουκρανική Naftogaz προειδοποιεί τις αποσχισθείσες ανατολικές περιοχές της χώρας με διακοπή της παροχής φυσικού αερίου λόγω του μεγάλου ύψους απλήρωτων λογαριασμών. Σύμφωνα με τον Αντρίι Κομπόλιεφ, διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας, η κρατική εταιρεία φυσικού αερίου της Ουκρανίας αντιμετωπίζει «μεγάλα οικονομικά βάρη» με το να συνεχίζει τη ροή προς τις αυτονομημένες επαρχίες του Ντόνετσκ και του Λουγκάνσκ, ενώ αποκαλύπτει πως «έχει συζητηθεί στο ανώτατο πολιτικό επίπεδο της Ουκρανίας» το ενδεχόμενο διακοπής.

Η οικονομική θέση της εταιρείας έχει επιβαρυνθεί υπερβολικά λόγω της έκρυθμης κατάστασης στην χώρα, ενώ υπολογίζει τις απώλειές της από τα προβλήματα στην ροή αερίου σε περίπου 1 δις δολ. το τελευταίο 12μηνο.

Παράλληλα, οι προειδοποιήσεις αυτές θα μπορούσαν να εκληφθούν και ως έμμεσες απειλές του Κιέβου απέναντι στους ρωσόφωνους αυτονομιστές των ανατολικών περιοχών, καθώς την ίδια στιγμή ο πρόεδρος Ποροσένκο δηλώνει πως η χώρα θα πρέπει να προετοιμάζεται για ένα «σενάριο ολικού πολέμου».

Ωστόσο, υπό το φόβο ρωσικών αντιποίνων, οι αρχές του Κιέβου είχαν ως τώρα υποβαθμίσει το ενδεχόμενο διακοπής παροχής αερίου προς την ανατολική περιοχή του Ντονμπάς κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός Αρσένυ Γιάτσενιουκ δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι θα πρέπει να διακοπούν άλλου είδους παροχές προς τους κατοίκους των ανατολικών περιοχών ως αντιστάθμισμα στις οικονομικές απώλειες που έχει υποστεί η Naftogaz. Ήδη έχει διακοπεί η λειτουργία των δημόσιων υπηρεσιών και των τραπεζικών δικτύων στο Ντονμπάς.

Ο Γιάτσενιουκ διαψεύδει, επίσης, δηλώσεις αυτονομιστών των ανατολικών περιοχών σύμφωνα με τις οποίες η Naftogaz έχει ήδη διακόψει την ροή αερίου, με την Gazprom να προχωρά στην υποκατάστασή της. «Πρόκειται για προπαγάνδα », τονίζει .

Όπως αναφέρουν οι Financial Times, η κατάσταση στην ενεργειακή αγορά της Ουκρανίας είναι περίπλοκη, καθώς ενώ ολόκληρη η χώρα εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό από την Μόσχα για το φυσικό αέριο, οι αποσχισθείσες ανατολικές επαρχίες και η προσαρτηθείσα από το Κρεμλίνο Κριμαία εξαρτώνται από το Κίεβο για την παροχή αερίου και ηλεκτρικού ρεύματος.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Naftogaz, από την πλευρά του, διαβεβαιώνει ότι η εγχώρια παραγωγή αερίου, τα φορτία από τις χώρες της ΕΕ και τα αποθέματα 15,5 bcm επαρκούν για να εγγυηθούν έναν «ήπιο χειμώνα» για την Ουκρανία. Παράλληλα, τονίζει ότι δέχεται πιέσεις από τους μέσους καταναλωτές αερίου της χώρας για να προβεί στη διακοπή της ροής προς τους αυτονομιστές των ανατολικών περιοχών. «Οι πελάτες μας θεωρούν πως κάνουμε λάθος που επιτρέπουμε να παρέχεται φυσικό αέριο στο Ντονμπάς χωρίς πληρωμές», δηλώνει στους Financial Times.

Πρόσθεσε, μάλιστα, πως η εταιρεία του δέχεται αυξανόμενες πιέσεις για την εφαρμογή «αυστηρών ελέγχων» ώστε να μην παραδίδει ποσότητες αερίου χωρίς οι πληρωμές να γίνονται στην ώρα τους. Οι μεγάλες επιδοτήσεις στην τιμή του αερίου είναι μία από τις μεγάλες «πληγές» του ουκρανικού προϋπολογισμού, ενώ το ΔΝΤ έχει ζητήσει αυστηρότερους ελέγχους ως όρο για την παροχή πακέτου βοήθειας ύψους 17 δις δολ. προς το Κίεβο.

Ο Κομπόλιεφ αναγνωρίζει ότι μία απόφαση διακοπής της ροής προς τις ανατολικές επαρχίες της χώρας είναι δύσκολή: «»Αντιλαμβανόμαστε ότι με την διακοπή αερίου στην περιοχή, θα προκαλέσουμε σημαντικά προβλήματα στα τοπικά νοικοκυριά… πιθανόν αυτός να μην είναι ο καλύτερος τρόπος δράσης».

Σε περίπτωση διακοπής του αερίου από την υπόλοιπη Ουκρανία, οι ανατολικές περιοχές θα μπορούσαν να προμηθευθούν ποσότητες κατευθείαν από την Gazprom μέσω ενός αγωγού από την Ρωσία. Ωστόσο, ο διευθυντής διεθνών λειτουργιών της Naftogaz, Γιούρι Βιτρένκο, αμφιβάλλει ως προς το αν η Μόσχα θα μπορούσε γρήγορα να αντισταθμίσει πιθανές απώλειες στην ροή φυσικού αερίου.

«Έχουν την τεχνική δυνατότητα» να προμηθεύσουν αέριο στις ανατολικές περιοχές, αλλά «δεν φαίνονται πρόθυμοι να το κάνουν», τόνισε σε συνέντευξή του στο Κίεβο. Μάλιστα, πρόσθεσε ότι οι Ρώσοι θέλουν να συνεχίσει η κεντρική κυβέρνηση του Κιέβου να προμηθεύει αέριο στο αποσχισθέν Ντονμπάς ώστε να επιβαρυνθεί και άλλο ο κρατικός προϋπολογισμός της Ουκρανίας.

Επισήμανε, εξάλλου, ότι η ένοπλη διαμάχη εμποδίζει την κυβέρνηση να αξιοποιήσει τα κοιτάσματα ανθρακίτη των αποσχισθεισών περιοχών, από τις οποίες προμηθεύονται καύσιμα οι θερμοηλεκτρικοί σταθμοί, με συνέπεια η Ουκρανία να έχει ξεκινήσει εισαγωγές άνθρακα από την Νότιο Αφρική. Μακροπρόθεσμα, η χώρα θα μετατρέψει τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής ώστε να παράγει ενέργεια κι από άλλες μορφές άνθρακα.

Πέρα από τις «ανθρωπιστικές» ευαισθησίες που προβάλλουν οι αξιωματούχοι του Κιέβου ενάντια στην διακοπή αερίου προς το Ντονμπάς, βασικός λόγος για τη συνέχιση της ροής είναι και η μεγάλη οικονομική σημασία της περιοχής, καθώς αποτελεί την «καρδιά» της βιομηχανικής παραγωγής της χώρας, με το 15% της οικονομίας της Ουκρανίας να συγκεντρώνεται στο Ντόνετσκ και το Λουγκάνσκ.