Συμμετοχή και του Ισραήλ στον Αγωγό East Med Συμφωνήθηκε στην Διάσκεψη για την Ενέργεια στη Ρώμη

Συμμετοχή και του Ισραήλ στον Αγωγό East Med Συμφωνήθηκε στην Διάσκεψη για την Ενέργεια στη Ρώμη
energia.gr
Τετ, 19 Νοεμβρίου 2014 - 18:58
Και το Ισραήλ θα συμμετέχει, στον Αγωγό East Med, όπως συμφωνήθηκε στη Διάσκεψη Υψηλού Επιπέδου στη Ρώμη, με θέμα «Κτίζοντας μια Ευρωμεσογειακή Ενεργειακή Γέφυρα – Η Στρατηγική Σημασία των Ευρωμεσογειακών Δικτύων Φυσικού Αερίου και Ηλεκτρικής Ενέργειας, στο πλαίσιο της Ενεργειακής Ασφάλειας», στη Ρώμη

Και το Ισραήλ θα συμμετέχει, στον Αγωγό East Med,  όπως συμφωνήθηκε στη Διάσκεψη Υψηλού Επιπέδου στη Ρώμη, με θέμα «Κτίζοντας μια Ευρωμεσογειακή Ενεργειακή Γέφυρα – Η Στρατηγική Σημασία των Ευρωμεσογειακών Δικτύων Φυσικού Αερίου και Ηλεκτρικής Ενέργειας, στο πλαίσιο της Ενεργειακής Ασφάλειας», στη Ρώμη.

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης, μαζί με τους ομολόγους του από το Ισραήλ, την Ιταλία και την Κύπρο και τον Ευρωπαίο Επίτροπο για την Ενεργειακή Ενοποίηση, συμφώνησαν στη συμμετοχή και του Ισραήλ στον αγωγό  East Med.

Πρόκειται για μια ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη, δεδομένου ότι ο αγωγός East Med, με τη συμμετοχή του Ισραήλ, αποκτά τεράστια ώθηση και συμβάλλει ανάλογα με τον ΤΑΡ στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης.

Ο αγωγός  East Med  είναι ούτως ή άλλως ανάλογος του TAP( 8-10 bcm) και με αυτόν χαράσσεται νέα όδευση από πηγές του Ισραήλ, μέσω Κύπρου και Ελλάδας, προς την Ε.Ε., χωρίς να διέρχεται δηλαδή από την Τουρκία.

Τις επόμενες ημέρες, με κοινή επιστολή τους προς τον Ευρωπαίο Επίτροπο για την Ενεργειακή Ενοποίηση και τον Προεδρεύοντα του Συμβουλίου Υπουργών της Ε.Ε., Ιταλό ομόλογό τους, ο Έλληνας, ο Κύπριος και ο Ισραηλινός Υπουργός θα οριστικοποιήσουν τη συνάντηση όλων των μερών, προκειμένου να συζητηθεί το εν λόγω θέμα.