Μεταξύ Λάρνακας και Λεμεσού παραμένει το Μπαρμπαρός-Σε Εξέλιξη η Προγραμματισμένη Άσκηση Ισραήλ - Κύπρου

Μεταξύ Λάρνακας και Λεμεσού παραμένει το Μπαρμπαρός-Σε Εξέλιξη η Προγραμματισμένη Άσκηση Ισραήλ - Κύπρου
energia.gr
Τρι, 21 Οκτωβρίου 2014 - 16:44
Το τουρκικό σεισμογραφικό σκάφος Barbaros, το οποίο από χθες παραβιάζει την κυπριακή ΑΟΖ και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, σύμφωνα με πληροφορίες των κυπριακών Αρχών, πλέει από το μεσημέρι, μεταξύ Λάρνακας και Λεμεσού, με κατεύθυνση τη Λεμεσό, σε απόσταση περίπου 28 ναυτικών μιλίων από τη Λάρνακα και μεταξύ των οικοπέδων 2 και 1
Το τουρκικό σεισμογραφικό σκάφος Barbaros, το οποίο από χθες παραβιάζει την κυπριακή ΑΟΖ και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, σύμφωνα με πληροφορίες των κυπριακών Αρχών, πλέει από το μεσημέρι, μεταξύ Λάρνακας και Λεμεσού, με κατεύθυνση τη Λεμεσό, σε απόσταση περίπου 28 ναυτικών μιλίων από τη Λάρνακα και μεταξύ των οικοπέδων 2 και 1.

 
Το Barbaros όπως μεταδίδει το ΑΠΕ - ΜΠΕ, συνοδεύει από σήμερα η φρεγάτα του Πολεμικού ναυτικού της Τουρκίας , «Giresun», η οποία κατά πάσα πιθανότητα θ' αντικαταστήσει την «Gelibolu». Την επιτήρηση του γεωτρύπανου της ENI/KOGAS Saipem 10000 στο κοίτασμα «Ονασαγόρας» του κυπριακού οικοπέδου 9, έχει αναλάβει η κορβέτα «Bafra».

Την ίδια στιγμή άρχισε στην Κύπρο η κοινή άσκηση Ισραήλ και Κυπριακής Εθνικής Φρουράς με πτήσεις αεροσκαφών πάνω από το νησί. Αεροσκάφη F-15 και F-16 της ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας πραγματοποιούν εικονικές προσβολές στόχων στον θαλάσσιο και τον χερσαίο χώρο της Κύπρου ενώ η κυπριακή αεράμυνα αναζητεί «εχθρικά» αεροσκάφη. 

Η άσκηση πραγματοποιείται κοντά στην περιοχή που βρίσκεται το τουρκικό πλοίο «Μπαρμπαρός» και θα συνεχιστεί και αύριο. Ο προγραμματισμός είχε γίνει πολύ πριν η Τουρκία δεσμεύσει θαλάσσιο χώρο εντός της κυπριακής ΑΟΖ για έρευνες. Τα αεροσκάφη του Ισραήλ είναι μάλιστα ορατά από τους κατοίκους στην Λεμεσό και στην Πάφο.